Kirkkokonsertti Värtsilässä

SAM_3166b

Jaana ja Olli-Pekka Sistonen konsertoivat sunnuntaina Värtsilän kirkossa. Ohjelma koostui pääosin tutuista hengellisistä lauluista ja virsistä. Konsertin alkuosan Jaana säesti uruilla ja Olli-Pekka lauloi urkuparvelta. Loppuosa esitettiin kirkon edestä Jaanan säestäessä pianolla. Merkillepantavaa tässä konsertissa oli se, ettei säestys peittänyt alleen solistin kaunista ääntä. Monissa konserteissa säestys pyrkii peittämään laulun alleen niin ettei sanoista saa selvää ellei niitä osaa ennestään ulkoa.
Kirkko ei ollut suoranaisesti kylmä. Hyvin tarkeni istua toppavaatteissa. Mielestäni esiintyjille se kuitenkin oli kylmä. Kirkon viileys oli etukäteen tiedossa eikä asian hyväksi ei ollut tehtävissä mitään. Olli-Pekka lauloi viisaasti ”puoliteholla” ääntä säästellen.

Olin kerran Tohmajärven seurakuntatalossa kun Mauno Kuusisto konsertoi. Ennen kuin hän alkoi ensimmäistä laulua hän seisoi hetken hiljaa yleisön edessä kysyi onko täällä vahtimestaria? Täällä vetää jostain enkä voi laulaa. Markkasen Jukka löysi ikkunaverhon takaa raollaan olevan tuuletusikkunan. Ikkuna suljettiin ja konsertti pääsi alkamaan. Niin ne taiteilijat.

Omasta puolestani esitän mitä parhaat kiitokset Jaanalle ja Olli-Pekalle miellyttävästä konsertista. Uskon, että kiitoksiin yhtyvät kaikki muutkin kuulijat.

Teksti, kuva ja äänite: Alpoaatos

Kuuntele äänite: Viimeiset veneet.

9 comments for “Kirkkokonsertti Värtsilässä

 1. Poimintoja konserttiohjelmasta.

  Urkusäestyksellä kuultiin laulut

  SUOMALAINEN RUKOUS (Virsi 584)
  ARMOLAULU
  YKSIN EN KULJE EN HETKEÄKÄÄN
  MUA SIIPEIS SUOJAAN KÄTKE (virsi 552)
  MUISTA JOKA PÄIVÄ

  Yhteislaulu virsi 178
  Myös isät uskoivat ennen.
  ( sävel on tuttu hengellisen laulukirjan sanoilla ”Kun Jeesus on omana mulla…” )

  SAVIRUUKKU
  OI MUISTATKO VIELÄ SEN VIRREN
  PYHÄAAMU TEMPPELISSÄ
  TÄÄLLÄ POHJAN TÄHDEN ALLA
  TAIVAS ON USKONI MÄÄRÄ

  Yhteislaulu virsi 517 Herra kädelläsi
  Erkki Lintusen puheenvuoro

  OI KATSO MIKÄ AAMU
  KOSKA VALAISSEE KOINTÄHTÖNEN
  MUN KANTELEENI KAUNIIMMIN
  LAULA MATKALAINEN KORPIMAAN
  KEHTOLAULU (Armas Järnefelt)

  * * *
  Pianosäestyksellä

  KAHDEN MAAN KANSALAINEN
  ILTASIUNAUS
  VIIMEISET VENEET

  Lisäksi kuultiin
  HILJAINEN TIENOO, HÄMYINEN MAA..

  Ohjelmalehtisen kääntöpuolella oli lyhyesti tietoa Olli-Pekasta ja Jaanasta sekä tummennetulla tekstillä ”Voit suorittaa vapaaehtoisen lahjoituksen kirkon ovella olevaan papin säkkiin pois lähtiessäsi. Varat käytetään lyhentämättömänä Värtsilän kirkon ulkomaalaukseen ja muuhun remonttiin.

 2. Kiitos, Alpoaatos! Puheenvuoroni syitä oli: Ei näkynyt muita halukkaita, laulaja tarvitsi hengähdystauon, tarve liikuttaa viluista kroppaa, kiitollisuuden tunne.

 3. Tuli mieleen kuunnellessa laulua ”Laula matkalainen korpimaan” kuinkahan monta kertaa lauloimmekaan silloin Värtsilän kirkkokuorossa tuota laulua.. Se oli yksi niistä vakiolauluista, joita pidettiin ohjelmistossa. Sitä oli aina ilo laulaa. Sävel on iloinen ja reipas. Tekstissä on sanomaa iloon ja suruun.

  Kirkko konsertit ovat juhlallisia ja arvokkaita tilaisuuksia. Liiankin juhlallisia. Joskus toivoo, että ne olisivat luonteeltaan hiukan vapaampia. Näin jälkiviisaana toivoo, että kirkossa olisi ollut joku ”seremoniamestari”, joka olisi kehottanut kansan ylös ja ottamaan muutama askel tai kädenliike lämpimikseen. Ihan hyvä kun Erkki otit puheenvuoron ja annoit esiintyjille lämmittelytauon. Samalla muistuttelit mieliin miltä tahoilta kirkko oli saanut lahjoituksia.

 4. ”Laula matkalainen korpimaan” laulu toi myös minulle mieleen Värtsilän kirkkokuoron harjoitusillat. Me Tikan lapset usein vietettiin aikaamme rippikouluhuoneessa kuunnellen kuoron harjoituksia. Siinä sivussa tuli opituksi myös tämäkin kappale.
  Mistäpä silloin 60-luvulla olisi arvannut että sama laulu joskus 2000-luvulla soi omassa kirkkokonsertissa. Tutkimattomat ovat Herran tiet!

 5. On hienoa, että Värtsilän kirkossa soi hengellinen musiikki. Ihmiset tarvitsevat yhteyttä hengellisiin asioihin ja hiljentymistä. Tietotekniikka kaikkine sovellutuksineen vie ihmisiä kuin pässiä narussa. Tietotekniikkaa tarvitaan, mutta ei pidä jäädä sen vangiksi. Tarvitsemme tänäkin päivänä toisen ihmisen kohtaamista.

 6. Kiitos Jaana ja Olli-Pekka konsertista! Ei kirkon viileys haitannut tilaisuuden lämminhenkisyyttä. Ja kiitos rovasti-Erkille, puhe ja esittelyt lahjoituksista oli paikallaan.

 7. Huomasin, että ohjelmistossa on ollut
  Saviruukku -niminen esitys. Täytyi oikein
  etsiä sen sanat netistä, olen kuullut siitä
  joskus koskettavan version.
  *
  Teuvo Tikka (Jaanan isä?) oli usein Ruskeala
  seuran ja Pälkjärvi seuran yhteisissä jouluun-
  laskeutumisjuhlissa. Ilman muuta odotimme,
  että hän on yksi illan esiintyjistä. Muistan
  erään musiikkiaiheisen tietokilpailunkin
  Karjalantalolla.

 8. En voi ajatellakaan, että menisin kirkkoomme konserttiin
  (kylmettämään itseäni – melko varmasti saan taudin, mikä vaatii pitkäaikaista hoitoa. Kun olin syksyllä navetan vintillä juhlissa
  ja siellä oli kylmää ja vetoista jouduin sairastamaan muutaman päivän. Olin kyllä mielestäni pukeutunut aika lämpimästi.
  No nyt on kaikki ohi onneksi.
  Nyt illalla kuuntelin Radion sinfoniaorkesterin Nenä-päivä konserttia kotona lämpimältä sohvalta.
  Tänään oli myöskin TV:ssä Kirsi Ylijoki. Hän on serkkuni Eikka Toppisen vaimo.
  Kiitti kaikille ja terveisiä Itä-Suomesta.
  Pusan Mirja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *