Raitti
Plaratessani tässä päivänä muutamana omia arkistolaatikoitani osui käteeni kuinkas ollakaan, Värtsilä-seuran mustavalkoinen alkuperäinen raittikartan luonnos. 80-luvun alkupuolella heräsi seuramme silloisessa johtokunnassa ajatus, että mitäpäs jos saataisiin aikaiseksi kylältämme ns. raittikartta, ikään kuin muisteltavaksi menneiltä ajoilta. Silloinen varapuheenjohtajamme Matti Sallinen, puuhamies parhaasta päästä, ryhtyi innolla toimeen.
Jäsenilloissa käytiin raittia läpi talo talolta, postisillasta Ilomantsin tienhaaraan. Monta iltaa, kuukautta ja vuottakin siihen ”tuhrautui”, ennen kuin kartta tuli valmiiksi. Tuohon aikaan jäsenillä oli vielä talot ja asiat hyvin muistissa.
Pari esimerkkiä; tien länsipuolelta nro 15 on Värtsilän keskikoulu, perustettu vuonna 1907. Viimeinen rehtori oli Helmi Kokki. Tien itäpuolelta nro 26 Kansakoulu, perustettu vuonna 1868, 5 opettajaa ja 378 oppilasta.
Niin kuin näkyy, käsityön taitajia oli useita, suutareita, räätäleitä, ompelijoita, leipureita ym. juuri tämän reitin varrella. Sivummalta, ohi kartan, löytyi yrittäjiä toinen mokoma lisää. Komeassa Värtsilän kaupungissahan sitä asuttaisiin tänä päivänä, ellei olisi käynyt niin kuin kävi.
Vieläkin haikeudella Hilkka.
Raittikarttaa on edelleen saatavana Värtsiläisten Seuralta.
http://www.vartsilaistenseura.fi/myyntituotteet
![](https://vartsi.net/wp-content/uploads/2021/01/Wersio-6_Wärtsilä_raittikartta_-1940_1200x-1-1024x753.jpg)
Raittikartasta tuli mieleeni vanhan jo tuonpuoleisessa olevan äitini toteamus, kun hän kävi rajan avauduttua vanhassa Värtsilässä. ” Ei olisi pitänyt mennä, tuli vain paha mieli sitä katsellessa.”
Hilkka Partanen – Grand Old Lady,
kaikella kunnioituksella – tuo meille
lukijoille aika ajoin virikkeitä
Wanhasta Wärtsilästä.
Monet nimistä ovat tulleet tutuiksi myöhemmin
eri yhteyksistä. Valokuvaamo Ikosen ottamia
kuvia on meidänkin hallussamme.
Harmi, ettei ajalaan ehditty tehdä vastaavia,
vaikkakin muistinvaraisia reittejä, muihinkin
rajan taakse jääneisiin kyliin.
Erittäin hienoa, että tallainen kartta on säilynyt. Tästä on paljon hyötyä paikallisen historian kirjoittajille. Toivon, että karttaa voisi saada käyttöön digi-muodossa. Keneen voisin ottaa yhteyttä?