Vuosi Kanadassa

Konsta Värtsilästä  –  tervetuloa kotiin!

Niin kuin Värtsin lukijat muistavat Konsta pääsi Rotary-järjestön vaihto-oppilaana vuodeksi Kanadaan. Nyt tuo vuosi on kulunut, Konsta on tullut takaisin ja jatkaa monen  monta kokemusta rikkaampana  opiskeluaan Tohmajärven lukiossa.

Värtsissä on ollut  ainakin pari Konstan vaihtarivuoteen liittyvää juttua. Niitä pääset lukemaan uudelleen seuraavista linkeistä.
https://www.vartsi.net/2013/07/30/konsta-vuodeksi-kanadaan/
https://www.vartsi.net/2014/07/15/yllattavaa-iloa-kanadasta/comment-page-1/

Kanadassa ollessaan Konsta  piti  blogia, jossa kertoi kokemuksistaan ja tunnoistaan. Blogi  on vielä luettavissa  osoitteessa   http://meanwhileinontario.blogspot.fi/

Rotarien vaihto-oppilastoimintaan liittyy myös Päivi Kivivuoren Värtsiin toimittama juttu  Konstan kotona  vierrailleesta alaskalaisesta Stephenistä.  Nuoret miehet eivät tosi ehtineet tavata toisiaan. Harmin paikka.
https://www.vartsi.net/2013/09/27/alaskan-poika-vartsilassa/

Kanadasta kotiutunut Konsta vaihtaritakissaan.

Kanadasta kotiutunut Konsta vaihtaritakissaan.

 

Tässä vaihtarivuoteen liittyvistä tunnelmista Konstan kertomaa.

MINUN VUOTENI – KONSTA KIVIVUORI (KANADA)
Matkustelu, eri kulttuureihin tutustuminen, uusien paikkojen näkeminen, erilaisten ruokien maistelu ja matkakohteen valinta on pienestä pitäen kiinnostanut minua. Tuskin osasin lukeakaan, kun haaveilin jo matkasta maailman ympäri. Karttakirjat olivat suosikkejani, yritin väkertää eri maiden lippuja vajavaisella piirustustaidolla päätyen useimmiten johonkin helppoon Keski-Euroopan maan lippuun.
Vuonna 2012 loppukesästä sain ajatuksen pyrkiä vaihto-oppilaaksi –lähteä vuoden mittaiselle matkalle, joka ei olisi tavanomainen turistimatka. Se olisi oppimatka ennen kaikkea omaan itseeni, ainutkertainen mahdollisuus oppia uutta itsestä ja löytää uusia ominaisuuksia ja jopa muuttua täysin uudeksi ihmiseksi. Omalla kohdalla näistä kaksi ensimmäistä toteutui.
Ajatus vaihtariksi lähdöstä oli siis hyvinkin spontaani, olkoonkin että se oli käynyt mielessä jo aiemmin –lähinnä vain ajatusleikkinä. Ajattelin tulevaisuuttani ja hain ensisijaisesti englannin-kielisiin maihin. Matkakohteina maat kuten Kroatia, Tshekki, Brasilia tai Argentiina kutkuttelivat, mutta en niitä loppujen lopuksi kovin vakavasti edes harkinnut.
Päädyin Kanadaan, Hamiltonin kaupunkiin, Ontarion provinssiin. Tunnin matka Torontosta etelään, reilun tunnin matka itään USA:n rajalle. Tämä sopi varsin hyvin koko 17-vuotisen elämänsä -joskus Suomen pienimpiin kuntiin lukeutuvassa Värtsilässä- viettäneelle klopille. Tehdas- ja vesiputous- kaupunkina tunnetun ”Hammerin” asukasluku noin 500 000 eli jonkun verran Helsinkiä pienempi.
Vuosi meni nopeasti viidessä eri perheessä. Koulu ei maistunut, mutta tapaamiset piirin muiden vaihtareiden kanssa olivat sitäkin hohdokkaampia. Myös jääkiekko-harrastus ja kaupunkielämä antoivat valtavasti ilonaiheita.
On pakko nostaa yksi etappi vuodestani yli muiden. Kesäkuun puolessa välissä 44 vaihto-oppilasta 22 eri maasta aloittivat 29 päivää kestäneen matkansa Kanadan halki. Matkasimme ihan kirjaimellisesti mereltä merelle -A Mari Usque Ad Mare. Matka kahdeksan provinssin läpi taitettiin pääosin junalla, välillä käytettiin bussia ja lauttaa. Ystävyyssuhteista muodostui lujia enkä valehtele jos sanon, että reissun viimeisenä päivänä kyynelkanavat aukesivat ihan jokaisella. Tuo viimeinen kuukausi oli ehdottomasti paras osa vuodestani.
Vuosi täytti odotukseni, vaikka jotain olisi voinut näin jälkiviisaana tehdä toisin. Nyt on kuitenkin turha jossitella. Matka oli pitkä ylä- ja alamäkineen, mutta kuitenkin liian lyhytkestoinen. Hyppäisin Rotaryn vaihtarijunan kyytiin uudelleen koska tahansa. “Of all the books in the world, the best stories are found between the pages of a passport.”

Konsta Kivivuori Värtsilästä

 

xx

Canada Dayn yhteiskuva parlamenttitalon edessä. (Ottawa, ON)

 

xx

Parin kilometrin korkeudessa vuorilla. (Banff, AB)

xx

Stanley Cupin kanssa kaverikuva Hockey Hall Of Famessa. (Toronto, ON)

 

Share

4 comments for “Vuosi Kanadassa

  1. Hienoa Konsta ja tervetuloa takaisin koti-Värtsilään!

    Mukava tuo viimeinen lauseesi… Herätti ajattelemaan että jokaiselle meistä täällä Värtsilässä tekisi varmaan hyvää käydä silloin tällöin katsomassa miltä pikkukylän ulkopuolinen maailma näyttää.

  2. Onpas kirjava puvun takki. Tainnut poika matkustella paikassa jos toisessa.

  3. Kiva, kun kirjoitit matkastasi. Nyt vain toivon ettei ”normaali” elämä tunnu sinusta liian tylsälle. Menestystä arkeen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *