Opettavaisia eläintarinoita

Hans de Beer: Jänis ja Kontiainen, Kekseliäät kaverukset
Judith Koppens & Eline van Lindenhuizen: Hiiri uskaltaa
Jenni Desmond: Seepra, joka oli liian vikkelä
Lasten Keskus 2014

lastenkirjoja

Jänis ei uskalla ylittää moottoritietä ja kaverit pilkkaavat sitä. Mutta apu löytyy kun Kontiainen astuu kuvioihin. Se nimittäin osaa kaivaa, niin kuin myyrät yleensä kaivavat. Entiset pilkkaajatkin auttavat tunnelin rakentamisessa moottoritien ali ja yhteistoimin homma onnistuu. Pilkkaajillakin on sisällään jotain hyvää ja niinhän se yleensäkin on.

Pelokas hiiri ei uskalla lähteä kavereidensa kanssa leikkeihin, koska jalkapalloa pelatessa pallo saattaa sattua päähän, kiivetessä voi pudota ja uidessa voi joutua vaikeuksiin. Mutta kirahvi keksii keinon pelkäämisongelmaan. Hän antaa hiirelle ihmekiven, jonka avulla saa rohkeutta ja lopulta rohkeus löytyy ilman kiveäkin.

Seepran ongelma taas on se, että se on liian raisu ja kaverit alkavat vieroksia sitä. Norsu ja lintu leikkivät mieluummin kahdestaan. Mutta seeprapa ei jää suremaan vaan löytää uuden kaverin, joka on entisiä kivempi, nimittäin kirahvin. Lopulta kaikki kaverukset palaavat yhteen ja porukassa onkin entisten kolmen sijasta neljä jäsentä.

Kivoja kirjoja, joiden teemastossa löytyy kiusaamista, auttamista, ystävyyttä ja kaveruutta. Lapsi oppii, kuten on tunnettua, mielellään asioita samaistumalla eläimiin. Joskus tietysti odottaisi vähän enemmän särmää, niin että asioihin pääsisi pintaa syvemmälle.

Kirjojen kuvitus on naiivia ja humoristista. Jänis ja Kontiainen eroaa edukseen kuvituksen sävykkyyden ja huolittelun suhteen. Muissa kirjoissa on menty vähän siitä, missä aita on matalin, heppaisemmin matkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *