15 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 38

 1. Metsissä kulkijat ovat tämän taas huomanneet – vihuliaita hirvikärpäsiä saa nyppiä pitkät tovit metsästä palattua.

  Facebookissa oli hauska mutta ilmeisen tehokas ”pyydys” näille kiusaajille. Takinkauluksen ympärille oli laitettu putkimiehen teippiä (nk. jesaria) liimapuoli ulospäin. Havaintokuva näytti kuinka kymmeniä hirvikärpäsiä oli tarttunut teippiin.

  Mitäpä muita konsteja Värtsin lukijat ovat keksineet hirvikärpäsille?

 2. Eero-Matti, eikö tuo ole hirvikärpästen kidutusta? Mitä sanoo direktiivi?

 3. Siirrytään nyt hirvikärpäsistä kirjoittelemaan mielipiteitä asiasta, johon Eira meitä houkuttelee kaivettuaan esille Erkki Jormanaisen jutun ”Uralin pihlajat”. Ks. Eiran kommenttia jutussa ”Liikekeskusta” esiteltiin Niiralassa.

  Tässä aihetta enemmäksikin kuin täksi viikoksi. Mukaan mahtuu myös Solovej ry.

 4. Ei Eira sytyttänyt eikä Erkki (Jormanainen) elvyttänyt vanhaa asiaa nykyhetkeen. ”Onhan siitä puhuttu, vaan ei…”

  Eiköhän aleta vaatia tai pontevasti pyydellä, että kaavoitetaan Värtsilän laaksoon Jänisjoen antamille asuntotontteja, rivitalojakin mukaan. Saataisin apuun innokkaita aivoja, joissa palaa oivallus rajattomista mahdollisuuksista Värtsilä-Niiralassa.Värtsilän koulua ei saa millään merkonomin mietteellä lakkauttaa. Fiksuja (!) vanhempia kiinnostaa, että koulunkäynnin alkuvuodet voivat tapahtua ns. pienessä koulussa.

  Pisnes ja piha voivat olla ihan lähellä toisiaan. Sellainen keskittäminen on tulevaisuutta, ainakin tässä rajalla.

  Uskokaa minua, Venäjä tulee osaksi EU:ta, jollakin tavalla, ja silloin me korjaamme hedelmää. Mutta voidaanhan istuttaa myös peruna kerrallaan, aloittaa pienemmästäkin. Kunhan vain tehdään jotain eikä olla jouten.

  Tänä iltana on Maiju Lassila -salissa tilaisuus ”Miten Tohmajärveä pitäisi kehittää?” Eilen törmäilin ennen aikaa parkkipaikalle. Kaivoin allakan laukusta ja huomasin, että olinkin iltaa liian aikaisin. Mutta menen nyt (oikeissa) ajoissa kuulemaan, mitä viisaat tuumivat. Uskon, että on viisaita ja on tuumia. Kunhan vain liikuttaisiin ruohonjuuritasolla ennenkuin kuuseen kurkotetaan. Tarkoitan pientä ensi harvennusta, kasvojen siistimistä, paikkojen kohentamista, maiseman hoitamista, sellaista mitä voisivat tehdä myös kuntalaiset, kansalaiset, odottamatta tumput suorina, että kyllä se kunta (ja seurakunta). Siellähän maksetaan palkkaa, ja me maksamme veroja.

  Talkoohenki ja ns. kolmannen sektorin virkeys virkistävät kunnan elämää, kehittymistä, ja päätöksenteon kaukonäköisyyttä.

  Summa summarum: Tarvitsemme idealistien ja realistien yhdessä toimimista. Sivusta virnuilijoita eli sivistyneesti sanottuna kyynikoita emme tarvitse muuhun kun veronmaksajiksi.

  Niin että tällä tiellä, sinisellä ja karealiinisella!

 5. Näyttää Ely-keskuksissa alkavan YT:t.
  Jääköhän jäljelle vain Kuopion kuuluisin Mökkivaarallinen?

 6. Kävin Maiju Lassila -salissa klo 18-21. Tilaisuus oli hyvä, tarpeellinen ja antoisa. Kunnanjohtajalla on homma hanskassa. Samoin muilla kunnan viranhaltijoilla, jotka olivat paikalla ja käyttivät asiantuntevia puheenvuoroja.

  Paikalla oli myös Kari Sarkkinen Koti-Karjalasta. Siis luvassa painettua tekstiä. Lukekaa ja tilatkaa lehti! Me tarvitsemme paikallislehden, jolla pitää olla kuitenkin tilaajia ja ilmoittajia. Toimitukselle voi myös puhelimitse antaa jutunteon vihjeitä.

 7. Suomessa asuu 60 000 muslimia! Ken isikseen kallellaan tai toisaalle…Kumpi ja kampi tappeli, kumpi voitti?

 8. Lueskelin tässä joutenoloa lopetellessani Vätsilän kyläsuunnitelmaa
  vuodelta 2006.
  Siinä oli ihan hyviä ajatuksia tulevaisuutta ajatellen, mutta mitä
  niistä on toteutunut, hyvin vähän kannattais tutustua siihen tarkemmin.
  Monessa kohtaa aika on ajanut niitten asioiden ohi jotka olivat silloin kovasti tapetilla.Otan sieltä yhden asian esille yhdistys-toiminta vaikka kylällä on monta aktiivista yhdistystä,niin niissä
  on paljolti kuitenkin samat toimijat,joka puolestaan rasittaa heidän
  panosta kylän yhteisen hyväksi.Ottamatta tähän enempää kantaa totean,että jotka ovat niissä mukana niin ei varmasti ole vapaaajan
  ongelmia.
  Kyläsuunnitelman on julkaissut:Värtsilän Pitäjäyhdistys ry

 9. Viikonloppuna Joensuussa Carelia-salissa järjestään HYVÄN OLON PÄIVÄT klo 10-17!

  Värtsiläläisiä on mukana messujärjestelyissä ja myös näytteilleasettajina (mm. Tmi Karoliina Arvilommi ja Luomutila Anne Sulonen).

  Messuilla on kiinnostavia luentoa sekä monipuoliset näytteilleasettajat. Tapahtuman teemat ovat TERVEYS, KAUNEUS JA TERVEELLINEN LÄHIRUOKA

  Lisätietoja messujen kotisivuilta http://www.hyvanolonpaivat.com

 10. Ilmarin mainitsemasta Värtsilän kyläsuunnitelmasta:
  Olin itse sen kokooja ja muistan silloin korostaneeni, että tälläiset suunnitelmat, jotka on sydämmellä ja taidolla tehty, pitäisi muistaa päivittää viiden vuoden välein.
  Näyttää kuitenkin siltä että päivitys aikaa on muutettu 50 vuoden väliksi

 11. Yritin Eero-Matin antamalle tietolähteelle, vaan tuli eteen sellainen neuvojen viidakko, ettei vanha päässyt siitä perile.

 12. Erkki, etkö pääse vaan klikkaamalla tuon Eero – Matin antaman osoitteen päällä. Siitä se aukeni ainakin täällä meidän mäellä.

 13. Mukava kun Värtsissä on vipinää! Monet julkaistut jutut ns. ”kukkivat”

  Kiitos kaikille kirjoittajille!

 14. Hirvikärpänen on oman aseman löytänyt.Kun menin parturiin kysyi nuori neitonen miten leikataan. Sanoin niska niin lyhyeksi, että voin kaapasta hirvikärpäsen. Hirvikärpäsiä ei lapsuudessani ollut. Värtsilän riistamiesten hirviluvat oli muutamia. Muistan kun meidän vanhaan rutnikkaan Värtsilän riistamiesten Tuure Turunen sai ammuttua ison sarvipään. Hirvi kelattiin rantaan ja se hetki jäi mieleeni. Silloin hirviä oli vähän niinkuin karhukanta oli niukka. Molempien kanta on lisääntynyt aukkohakkuiden ja ravinto olosuhteiden ansiosta. Hirvien määrä on liiansuuri ja kannassa oli karsimisen paikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *