21 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 25

 1. Nyt on oikein olan takaa palstatilaa viikon 25 puheenaiheille! Antaa palaa!!!

 2. Pääsikö Jukka Jormanainen Papit made in Värtsilä-kirjaan? Tätä kyselen Lintusen Erkiltä.Jukka on syntynyt Värtsilässä ja toimii tietääkseni pappina Tampereella.

 3. Sirkka! On tapahtunut anteeksiantamaton virhe. En ollut tietoinen Jukka Jormanaisesta. Virhe täytyy ehdottomasti korjata, vaikka kirjan ilmestyminen sen vuoksi viivästyisikin. Yritän tehdä parhaani. Löysin hänet materikkelista. Olisi kyllä pitänyt selata läpi kaikki siinä olevat teologit. Mutta se on kyllä mahdoton työ.

  Olen syvästi pahoillani. Jos nyt saan vielä Jukan kiinni ja kirjaan, niin silloin on koossa ”pyhä luku” 7. Vaikka emme me mitään pyhimyksiä ole. En ainakaan minä, kuten tästäkin hölmöilystä näkyy.

 4. Kiitos, Sirkka! Pelastit minut häpeältä. Olen saanut Jukkaan yhteyden. Olemme tavanneetkin kerran, mutta en muistanut. Asia on nyt hoidossa!!!

 5. alpoaatos 16.6.2014, 8:44

  Kalevan Rastille onnittelut voitosta. Se ei tullut taaskaan helposti. Mieleen tulee monet suunnistuskisat 1960-70 luvuilta. Värtsilän Kisa oli myös mukana varmaan joka kisassa. Monet sukunimet olivat vuodesta toiseen tulosluetteloiden keulapaikoilla. Siellä saattoi olla samasta perheestä kilpailijoita lähes kaikissa sarjoissa. Melkein vauvasta vaariin. Pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta Kalevan Rastissa

  Värtsilän Kisa oli myös menestyksellinen seura suunnistuksessa.
  Mieleen tulee muutamia suunnistajia sieltä keulapaikoilta: Lauri Piiroinen, Varpu Lavikainen, Veijo ja Leo Tahvanainen.. Tässä erään suunnistajan kuva.

  http://suomenmuseotonline.fi/fi/kohde/Nurmeksen+museo/5285?itemIndex=127091

  Aleksi Sirolahan se siinä kuvassa.

 6. Anteeksi, että kirjoitan taas. On pakko kertoa, että tänään TV 1:ssä klo 20.00 tuli ohjelma aiheesta ”Kaikuja tuonpuoleisesta”. Se kannattaa katsoa uudelleen, jos osaa löytää sen netistä. Tiettävästi asiasta tulee viikon päästä jatko-osa.

  Kannattaa testata mielipiteitään, uskoaan, uskomuksiaan ja oikeassa olemisensa varmuutta ja myös kiinnostua, jos kaikki on samantekevää. Kannattaa olla ihminen!!!

 7. Tänään on paljon ollut puhetta säästä, radiossa ja telkkarissa. Aika poikkeuksellista lumisateet on tähän aikaan, jopa Eteläistä-Suomea myöten.

  Muistaako kukaan, vuonna 1982.10.6. yöllä satoi 10cm lunta Tohmajärvellä. Maa valkoisena, puiden oksat lumessa ja viljat oraalla. Onneksi lumi ei tehnyt tuhojaan, suli nopeasti pois ja sää lämpeni.

  Tänään on ilmeisesti Pohjois-Karjala säästynyt lumisateelta. Sadetutkan mukaan itä-rajalla on sateita liikkunut, vetenä ovat varmasti tulleet.

 8. Sirkka, Jukan teksti ja kaksi kuvaa tulivat. Onpa nopea kaveri!!!

 9. Muistan kyllä. Vuosi ei nyt olisi tullut itselle mieleen. Istutustyöt olivat kuumimmillaan.Muistan työmaankin Sääperinvaaran maisemissa. Aamulla piti lähteä kokousmatkalle Tampereelle. Kun parin päivän päästä palasin oli räystäiden alla puolen metrin lumikinokset. Muualta lumi oli jo sulanut.

  Ihme kyllä meillä ei vielä ole potun taimet kärsineet hallasta.

 10. Siippa tarkisti vanhasta kalenteristaan
  tilanteen torstaina 10.6.1982:
  Lumisade, lämpötila 5 astetta
  Illalla yhtenäinen lumipeite

  Perjantaina olemme olleet mökillä
  Lämpötila 4 astetta, lunta vielä
  maassa

  Jukolan viesti Ylämyllyllä la – su 12 – 13.6.
  Lunta ei enää ollut, lämpötila 8 – 10 astetta

  Sunnuntain vastainen yö oli erittäin kylmä

  *
  Minulla oli sinä kesänä vain viikon kesäloma,
  juuri tuolla lumisella viikolla.

 11. Silloin oli hyvä keli meillä, mutta muistelen, että lapissa niin saksalaiset, kuin suomalaisetkin turistit romuttivat autojaan kesärenkailla melkoiset määrät. Uutisten mukaan keli muuttui siellä täysin talviseksi yks kaks. Eli ei varmaankaan monelle ainakaan unelmalomareissu.

 12. Telleltä kysyn, että oliko Naatselän Vaaranmäelle
  menevä tie henkilöautolla ajettavassa kunnossa?
  Suunnittelin, että jos tänä kesänä pääsisin sinne
  mummolan maisemaan käymään.

 13. Maija-Liisalle ja muillekin asiasta
  kiinnostuneille!

  Kävin tosiaankin Naatselässä (entistä
  Pälkjärveä) tiistaina 10.6.2013 ja
  tein siiä tarinan Pälkjärven kotisivujen
  tarinat -osioon. Se oli laitettu jo eilen
  framille kuvineen.

  Kerron siinä melko paljon tiestä ja sen kunnosta.
  Sanoisin näin, että riippuu autosta ja kuljettajasta.
  Porukkamme kylläkin ajoi henkilöautolla sen reitin, mutta itse
  en lähtisi omalla autollamme sinne suhaamaan.

  Luulisin, että parhaat neuvot saat Pälkjärven
  pitäjäseuran ”vävyltä” joka meillä oli kuljettajana.

  Paljonhan sillä reitillä tuttuja nimiä vilahteli,
  sitä en arvannut että Värtsistä tutun Maija-Liisan
  sukuakin on niissä, aikoinaan avarissa maisemissa,
  asunut. Juttu rupesi kiinnostamaan…

  Niin, sen tarinan nimi on ”On se Naatselkäkin
  nähtävä”. Tarinan lopussa pyörähdämme taas kerran
  myös Vanhassa Värtsilässä.

 14. Kiitoksia vastauksesta Telle!

  Luin sen hienon kotiseutujutun, siksi sitä tien kuntoa
  kyselinkin. Viime kesänä oli tarkoitus mennä käymään, mutta
  se jäi sitten. Olen käynyt mummolan rannoilla moottoriveneellä
  useitakin kertoja, sieltä tien kautta on käymättä.

  Mukavaa oli teidän ”kyydissä” käydä!

 15. Tyttäreni työpaikalla Vantaalla oli vieraita Indonesiasta. Kun näkivät valkean sateen taivaalta, olivat aivan töpinöissään nähdessään lunta.

 16. Lisään vielä: Hyvää juhannusta kaikille lehden lukijoille! Toivottavasti juhannus on vihreä.

 17. Leikkasimme tänään Venäjän Värtsilässä olevan sankarihautausmaan heinikon Venäjäseuran Värtsilän osaston puheenjohtajan Kalle Lintusen johdolla. Kallen trimmerin lisäksi lauloi Teemu Koljosen härveli. Minä ja Teemin Niko-poika haravoimme luokoa kasoihin. Monta kasaa sai uuden paikkansa rinteessä olevassa kaatopaikassa.

  Tämän päivän keljutus on se, ettei mukanani ollut kameraa. Olisitte saatte nähdä Kallen ja Teemun trimmeripuuhat. Nyt voitte vain kuvitella, miten hiki irtosi.

  Kävimme myös mäen yläosasssa sijaitsevassa uudessa ortodoksisessa kirkossa. Sanoin siellä siivouspuuhissa olevalle maatuskalle: Ljubljuu zirkov Värtsilä! Hän näytti ymmärtävän ja hymyllään vastasi, että olemme molemmat kristittyjä. Vaikka olin kertonut: ”Jaa visennik lutheran”. Senkin taisi ymmärtää, vaikka en ole lainkaan varma, menikö viesti oikeassa muodossaan perille.

  Joka tapauksessa ortodoksinaisen ja luterilaisen papin kohtaaminen oli hieno kokemus kauniissa kirkossa, paikalla, missä Julius Karsten oli aiemmassa luterilaisittaan saarnannut Jumalan armosta.

 18. Erkki, pikkuserkkusi Toini Pulkkisen (os.Tarvainen)miesvainaja Tauno on haudattu ko.sankarihautausmaalle.Tauno kaatui jatkosodan alussa Ruskealan marmorikaivoksella.Pulkkiset asustelivat Miikkulan lammen rannall.

 19. Hyvää juhannusta kaikille Värtsin lukijoille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *