Luonto on luonto

Luonto on luonto kaikkine ihmellisyyksineen. Selänteen polulla oli pikkulinnun pesä ilmestynyt ulko oven vieressä riippuviin pyöräilykypäriin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Meidän puutarhakalu vajan kattoon, johon joka kesä on ilmaantunut ampparin harmaa pesä. Vaan tänä kesänä nämä maailman vanhimmat sellupaperin keksijät olivat pesän väriksi valinneet hieman punaista, kuten vajan ulkoseinätkin ovat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvat: Heino Turunen

Share

6 comments for “Luonto on luonto

 1. Luonto tosiaan jaksaa yllättää.

  Meidän perunamaalla lepäili nyt illalla 4 komeaa hanhea.

  Panin jo hanhet merkille eilen viereisellä oraspellolla.
  Näyttivät metsähanhilta, kun vertasin netissä olevia
  kuvia niihin ikkunasta näkyviin. Pää oli tummempi muuta
  höyhenpeitettä, sivulla valkoinen raita, myös pyrstössä
  näkyvissä valkoista ja keltaiset jalat. Ilmeisesti
  ovat vanhemmat kahden poikasen kanssa.

 2. Mukavat kuvat taas Hempalta. Tanakka pesä pikkulinnulla ja melkein valmis jo sellaisenaan. Lintu on varmaan tarkkaillut jonkun päivää ja todennut ettei kypärää kukaan käytä. Eikä tuohon pesäpaikkaan kissa ihan helposti pääse.

  Jotkut eläimet ovat omineet aikoja sitten saman ajatuksen, mitä meidän mainosmiehet hokevat yhtenään; ”helposti ja nopeasti”.. Mikä tahansa käy pesätarpeiksi kunhan saa helposti ja nopeasti.

  Meidän pihapiirissä kalalokki on päivystänyt muutaman päivän. Se tähystää linnunpöntön suuntaan. Lieneekö sama kalalokki mikä vuosi sitten söi juuri sen pöntön poikasen heti kun poikanen hyppäsi pöntöstä maahan.

 3. Oloikohan kyseessä kalalokki? Harmaalokki saattaa olla moinen ilkiö. Harmalokilla on ”konkonenä” ja se on kolalokkia suurempi.

 4. Valkoselkäinen iso lokki. Tiesi selvästi mitä teki. Kuljeskeli linnunpönttöjen seutuvilla. Nyt en niittänytkään heiniä pönttöjen alta vaan jätin lokin kiusaksi rehottamaan.

  Tuo ampiaispesien värivalinta on mukava. Eräs kesä minulla oli rakentelu menossa ja sinisiä haltex levyjä näkyvillä. Silloin ampiaispesät olivat myös sinisiä.

 5. Erikoisia pesäpaikkoja:
  Rantasipi on pesinyt jo neljänä vuonna mökkimme nurkalla pyykkinarun alla. Tänäkin vuonna siitä lähti retkeilemään varvikkoon neljä poikasta.
  Laavun seinustalla olevaan köysikieppiin teki harmaasieppo pesänsä pari vuotta sitten.
  Västäräkki teki pesänsä onkivapojen päälle ja siirsi näin onkikauden aloitusta parisen viikkoa.
  Kotona harmaasieppo teki pesänsä särkyneeseen traktorin työvalon kupuun. Ajelin traktorilla puita ja tein tietöitä ja ihmettelin mukana seuraavaa lintua. Lopulta huomasin pesän ja panin traktorin ”seisontavakuutukseen” kunnes poikaset olivat lennossa, tämä toissakesältä.
  Ampiaiset tekivät pesänsä huussiin aivan puuhellan reiän viereen sinne alapuolelle. Mitenkähän olisi käynyt jos jonkun pissasuihku olisi mennyt vähän vinoon. Pesä huomattiin vasta syksyllä.

 6. Viime kesänä ampiaiset tekivät pesänsä sen veneen
  keskiteljon alle, jolla käyn järvellä soutelemassa.
  Alkuun ihmettelin mukana seuraavia ampiaisia. Lopulta
  pesä oli niin suuri, ettei veneelle ollut enää menemistä.
  Vielä pesän hävittämisen jälkeen minua saattoi olla
  vastassa järveltä palattuani äkäinen ampiaisparvi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *