Lastu lentää

lastulentaa

Ihmettelin pihapiirissäni outoa ääntä illalla. Ajattelin ensin, että saunanrakentaja on tullut iltahommiin. Ääni kuullosti ns. ”työn naputukselta”.  Ei näkynyt työmiestäni. Sitten havainnoin äänentuottajaksi käpytikan linnunpöntön kimpussa. Iltaprojekti oli hänellä meneillään. Kävin sisältä videokameran tallentamaan ”tunkeilijan” touhuja.

Lie ollut vaikka niin, että paikallista käpytikkaa ei päästetty sisään, eikä tainnut ”oviaukostakaan” mahtua ”pirttiin”, jonka johdosta oman sisäänkäynnin rakennusurakka oli käynnissä!

Linnunpöntössä ei tietääkseni ollut ns. pikkulintuja asukkeina, en ainakaan ole huomannut liikettä tänä kesänä normaalin sisäänkäynnin kohdalla. Voin olla väärässä. Viehättikö käpytikkaa sitten valkoinen ”talon” ulkomaalaus vai mikä.. ?

Huomenna seinä varmaan ”rempattu/piikattu” auki.. tikan toimesta.. =) Meinaakohan se muuttaa ko. yksiöön.. vai mitä sieltä hakenee..?

Luonto on luonto!

 

tikantuho

Tuho on tapahtunut. Pöntössä olikin linnun koti ja poikaset tikka hotki suuhunsa. Melkoinen peto! Jos tämän olisin tiennyt, niin.. jos ja jos.. olisin naulannut pellit pöntön seinien suojaksi. Surullista!

 

8 comments for “Lastu lentää

 1. Kyllä nuo tikat ovat toimeliaita. Ja jos mihin päättävät mennä niin ei yksi lauta kauan estele. Joku on kuvannut kun tikka päättää mennä sinitiaisen pönttöön hakemaan poikaset syötäväkseen. Alla linkki opettavaiseen videon pätkään.

  https://www.youtube.com/watch?v=ie_uwclOwqI

 2. Ilmeisesti pönttöön tulee takaovi laitetuksi.
  Mitähän ne miettivät puuhaillessaan?

 3. opettavaisia juttuja

  Jospa vaikka tikka puurtaa reiän pönttöön

  sitten pitää tehdä muovipönttö

 4. Mitenkähän evoluutiossa jatkuu? Ihminen muovineen ja tikka nokkineen! Mikä on Luojan osuus? Puhaltaako hän pillillään pelin poikki? tuumailee evoluutiosta aidosti kiinnostunut rovasti.

 5. Katselin läppärin ruudun yli kesannolle jätetylle kasvimaalle. Siellä kaksi kuovia työnsi pitkät nokkansa syvälle multaan ja nauttivat aamupalaa. Sitten lensivät tyytyväisinä pois. Palannevat taas huomenna takaisin. Luvallani, eivät niinkuin tikat rosvon aikein toisten pöntöille.

  Tässä evoluutiota spasifistin tavoin.

 6. Tikka naputtelee reikää sille korkeudelle pöntössä, jossa on ollut se edellisen vuoden pesä. Se ei tee reikää omaa pesimistään varten vaan syötävää se noin etsii.

 7. Oppia ikä kaikki.. vai ei ollut linnunpoikasia pöntössä… Luulo ei ole tiedon väärti. Oli ja niitähän se tikka sieltä jahtasi. Nyt on myöhäistä. Lisäsin kuvan jutun loppuun.

 8. Luonto on armoton ja tarkoituksenmukainen, toisen kuolema on toisen elämä. Käpytikalla on itsellään pesäpoikasvaihe ja toinen linnunpoikanen on helppoa ja ravitsevaa ruokaa sen omille poikasille. Kokonaisuutena tikkojen heimo on meille hyödyllinen se on suuri määrä erilaisia toukkia ja tuhohyönteisiä, jotka joutuvat tikkojen syömiksi.

  Pieni kertomus Maon Kiinasta. Suurelle johtajalle kerrottiin kuinka paljon varpuset syövät vuodessa jyviä, jotka olisivat tarpeen ihmisillekin. Mao järjesti varpusten tuhoamiskampanjan jossa varpuset pidettiin yötäpäivää liikkeelä ja ne kuolivat uupumukseen jopa kesken lennon. Seuraavana vuonna tuli paljon valkoisia toukkia ja ne söivät moninkertaisesti sen mitä varpuset olivat syöneet. Aikaa meni jotakin viisi vuotta ennenkuin tasapaino hyönteisten ja varpusten välillä oli kunnossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *