Alppiruusut istutettiin kirkkopihaan Värtsilässä

istutusKeskiviikkona klo 18 kokoontui parisenkymmentä asiasta kiinnostunutta ”istuttamaan” alppiruusuja kirkon pihalla olevan muistomerkin läheisyyteen. Erkki Lintunen oli tehnyt istutusvalmistelut jo istutusta vaille valmiiksi: kauniit punavalkoiset alppiruusun taimet odottivat muistomerkin vieressä, istutuskuopat oli kaivettu valmiiksi ja alppiruusujen omaa Rodo-multaa oli varattuna kaksi säkkiä. Edellisen päivän puhdistusurakan jäljiltä muistomerkki näytti ihan erilaiselta kuin ennen, sillä sammalen poiston myötä myös paaden väri oli muuttunut (graniitin väri löytyi!) ja yksityiskohdat ja tekstit näkyivät selvemmin.

istutettu alppiruusu

Erkki kertasi päivämäärän 4.6. merkitystä yleisesti ja erityisesti hänelle itselleen. ”On Marsalkka Mannerheimin syntymäpäivä, Puolustusvoimain lippujuhla, sotainvalidi isäni Toivon nimipäivä sekä papiksi vihkimiseni 50-vuotispäivä”. Siinäpä monta syytä muistaa päivää jollakin erityisellä tavalla, vaikkapa istuttamalla alppiruusuja kaunistamaan kirkkopuistoa ja muistomerkin ympäristöä. Taimistolta Erkki oli valinnut useista vaihtoehdoista kirkkopuiston alppiruusulajikkeeksi kauniin punavalkoisen lajikkeen. Pensaan kukkien väri viittaa maamme historiaan; vapaus/kansalaissodassa taistelivat valkoiset ja punaiset maamme kansalaiset, jotka jälkeläisineen yhdistivät voimansa suureen sotaponnistukseen talvi – ja jatkosodassa. Lähes kaksisataa sodissa menehtyneen nimeä on kirjoitettuna Värtsilän kirkon eteistilojen nimilaatoissa. Näin suuren uhrin antoi Värtsilä maamme puolustamiseen ja siniristilipun liehumisen mahdollistamiseksi. Nyt istutetuissa alppiruusujen kukissa näemme molemmat värit kaunistamassa pensaan ilmettä. Näin tarvittiin sota-aikana sekä punaisia että valkoisia mahdollistamaan itsenäisen kauniin Suomen säilyminen ja aluillaan olevan kesän koittaminen kauniissa Isänmaassamme.

alppiruusujen kastelu on tärkeää helteellä

vartilamukiPensaiden istutuksen ja kastelemisen jälkeen laulettiin tunnelmaan sopiva isänmaallinen virsi 581.

Pitäjäyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Tiittanen luovutti Erkki Lintuselle Värtsilä-logolla varustetun mukin. Seuraavaksi siirryimme kirkon kautta seurakuntakotiin, jossa Arjan ja Irman kattama kahvipöytä odotti. Lopuksi lauloimme vielä yhden virren.

Kirkon maalausurakka jatkuu tulevana sunnuntaina 8.6 siten, että tulemme kirkolle runsainjoukoin kuuntelemaan ”Kujun” konserttia ja itsemme lisäksi tuomme ja innostamme sukulaiset, naapurit, kesävieraat ja kaikki mahdolliset ”kumminkaimat” myös konserttiin.

Myöhemmin kesällä maalausurakkaa valmistellaan raaputtamalla talkoilla vanhoja maaleja pois kirkon alaosista. Näistä talkoista myöhemmin lisää…..

kahvitus

 

Teksti ja kuvat: Vuokko Väänänen

3 comments for “Alppiruusut istutettiin kirkkopihaan Värtsilässä

  1. Vuokon hienoon raporttiin lisään, että istutuksen viimeiseen vaiheeseen pyysin röyhkeästi Anjaa ja Ullaa, vaikka heillä ei käsineitä ollutkaan mukanaan. Kaksi Kiteeltä saapunutta herrasmiestä menivät pyytämättä avuksi. Valitettavasti en enää muista heidän nimiään. Ehkä joku nuorempi tuntee ja muistaa.

    4.6.2014 Puolustusvoimien lippupäivä Värtsilän kirkkopuistossa laajensi muistomerkin tarkoitusta: se on kansalaissodassa, talvisodassa ja jatkosodassa kaatuneiden värtsiläisten muistomerkki. Heitä on noin 200. Ilman heidän uhriaan en olisi koskaan voinut opiskella papin virkaan!!!

  2. Erkille tuhannet kiitokset, että jaksat uurastaa ja ideoida! Vuokolta hieno selostus tapahtuneesta.

  3. Alppiruusujen ohitse marssi kirkkoon tänään helluntai-iltana yli kaksijapuoli sataa ”Kujua” kuuntelemaan. Papinsäkkiin kertyi sievoinen summa euroja. On niin sanomattoman hyvä olo! Kiitos kaikille Värtsilän kirkon ystäville!!!

    Menot jatkuvat heinäkuussa raaputustalkolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *