Värtsiläisten seuraa ja suistamolaisuutta

Värtsiläistenseuran kokousväkeä Ortodoksisessa kulttuurikeskuksessa.

Värtsiläisten Seuran kokousväkeä Ortodoksisessa kulttuurikeskuksessa.  Kuvat kirjoittajan.

Marraskuun 6. päivänä kokoontui  vaille kolmekymmntä värtsiläistenseuralaista Joensuussa kuukausikokoukseensa ja samalla ylimääräiseen vuosikokoukseen, jonka ainoana varsinaisena kokousasiana oli yhdistyslain vaatimuksen mukainen sääntöjen muuttamisen toinen käsittely.
Tällä muutoksella päivitettiin seuran säännöt ajanmukaisiksi koskien seuran tarkoitusta, jäseneksi pääsemistä ja seuran varojen käyttöä seuran purkautuessa.

Kokouskahvit noudettiin aulasta vakain käsin.

Kokouskahvit noudettiin aulasta vakain käsin.

Kokousasian käsittelyn jälkeen Ortodoksisen kulttuurikeskuksen tiloissa kokoontuneet värtsiläistenseuralaiset saivat kuulla ja nähdä tietopaketin Suistamon pitäjän historiasta. Seuran jäsen, alkuperäinen suistamolainen, kymmenvuotiaana evakkoon lähtenyt Olavi Kyyrönen on monenmonien Suistamolle suuntautuneiden matkojen myötä tehnyt suistamolaisten ystäviensä kanssa suuren työn tallentaessaan Suistamon historiaa sanoin, kuvin ja kartoin.

Suistamolainen Olavi Kyyrönen kertoi tekemästään kotiseututyöstä.

Suistamolainen Olavi Kyyrönen kertoi tekemästään kotiseututyöstä.

Olavi kertoi tekemistään matkoista, joilla on kerätty aineistoa entisestä kotiseudusta nyt, kun vielä on mahdollisuus saada mukaan ihmisiä, joilla on muistitietoa suistamolaisten menneistä oloista ja asuinpaikoista.

Kokousväelle esiteltiin mm. Suistamon vanhoista kalmistoista tehtyjä kartoituksia hautapaikoista ja hautamuistomerkeistä.  Valokuvien ohella kertojalla on monia videotallenteita tehdyistä matkoista. Kerätystä aineistosta on tuotettu kirjallista materiaalia talletettavaksi ja Suistamon historiasta kiinnostuneiden käyttöön.

Hienoksi lopuksi saatiin nähdä Suistamosta erinomainen videokooste, jossa esiteltiin Suistamoa kylä kylältä ja kerrottiin niiden historiasta, elämästä, asukkaista, elinkeino- ja kulttuuritoiminnoista. Siinä ohessa tutustuttiin runonlaulajiin ja Maisun Miitreihin. Mainiota videon kuvakerrontaa korosti hienosti tähän runonlaulupitäjän esittelyyn sopiva ja kaunis kantelemusiikki.

Olavi Kyyrönen on tehnyt todellisen kulttuuriteon runsaalla aineiston keruulla ja tuottamalla taitavasti tehdyn esittelyvideon Suistamosta.

Kiitellessään Olavi Kyyröstä, seuran puheenjohtaja Aulis Kosonen aprikoi olisikohan värtsiläisilläkin mahdollisuuksia johonkin samantapaisen aineiston tuottamiseen.

Värtsiläistenseuralaiset kokoontuvat seuraavan kerran joulujuhlaan Parppeinpirtille.
Katso http://www.vartsilaistenseura.fi/

2 comments for “Värtsiläisten seuraa ja suistamolaisuutta

  1. Hyvä kokous – suistamolaisuus tuli minullekin vähän lähemmäksi kuvin ja kertomuksin. Olavi Kyyrönen on ollut monessa paikassa
    ja tutustunut muihinkin seuroihin perusteellisesti kuvaten samalla.
    Kiitti esitelmistä
    Pusan Mirja

  2. Ierikka, kuten muistat Mämmen Impi oli Suistamolta Koiton kylältä. Tunnen myös muita ko. kylän entisiä sukuja täällä J:lässä esim. Lipitsat. He olivat talvisodan aikaan evakossa Pohjanmaalla Lapualla. No eirhän pohjaamaalainen piränyt karjalaisia ihmisenä.Vejeksitä kaksi ottivat uudet sukunimet: Pehkoranata ja Vähäniitty. Yksi suvun perillisitä M.Vähäniitty on arkkitehti. Hänen mielipiteensä on, että nimenmuutos kannatti. Pohjamaalaiset ovat omineet hänet pohojalaiseksi. Itsekin olen puhas ”sekarotunen”, äiti Pohjanmaalta isä Karjalasta.

    PS. P.K kysy vain vaimolta olenko kurkkinut hameen alle? Eero

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *