Lauleskele lapselle

Kivoja soinnutuksia laulukirjassa
Tee työtäs laulellen ja muita klassikkoja

Disney: Lastenhuoneen laulukirja, Sanoma Magazines Finland

Lapset tykkäävät runoista, rallatuksista ja lauluista. Muistan itse nuorena isänä tanssittaneeni lasta tyynyn päällä keskiyöllä,  kun uni ei jostakin syystä hänelle tullut. Pojan suosikki oli Tapio Rautavaara ja häneltähän on tullut tutuksi mm. kuolematon ”Sininen uni”.

Opettaja-ajoilta muistuu mieleen, kun kaitsin ekaluokkalaisia. Nämä tykkäsivät tehdä itse lauluja. Siinä vain vekarat pianon ääreen teemoja etsimään. Yhdessä runoiltiin sävelmään sanat ja hyvän piirustustaidon omaava oppilas tekaisi nuottilehteen kuvituksen. Nuotti monistettiin ja jaettiin koko luokalle seuraavan tunnin alussa.

Lastenhuoneen laulukirjasta löytyy paljon vanhoja hyviä suosikkisävelmiä ja soinnutuskin on sopivan ”selkeää” niin että niitä soittelin pianolla. Klassikoista on kirjassa mukana mm. Prinsessa ruusulinnassa…on pahan noidan pauloissa, Nalle Puhin hinajalaulu, Tiku ja Taku, Tee työtäs laulellen, Pahaa sutta ken pelkäisi, Sirkusparaati, Pingviinitanssi, Putte-Possun nimipäivät, Sataa sataa ropisee, tili tili pom, Kas kuusen latvassa oksien alla, Hyvin hiljaa, jne…

Entäs, jos laulaminen ja soittaminen ei suju? Eipä hätää, mukana kirjassa on säestys-cd, jonka tahtiin voi laulella. Kirja on kuvitettu aiheeseen sopivilla Disney-hahmoilla. Värikäs ja hauska kirja on tallenne myös niistä lastenlauluista, joita viime vuosisadan loppupuolella lauleltiin. Nykyisin on tehty laulukirjoja, joissa on vähemmän klassikoiksi sopivia sävellyksiä.

Kannattaa laulaa lapselle. Moni muistaa vielä aikuisena oman äidin hyräilyn. Minulle se on jäänyt mieleen lakanakeinusta heinäladon nurkassa. Myöhemmin erikoistuin musiikin opettajaksi ja välitin noita tuntoja koululaisille lähes 40 vuotta.

2 comments for “Lauleskele lapselle

  1. Heti kun lapsi oppii sanoja ja säveltä lauletaan yhdessä. Spontaanisti voi tehdä omaa sanoitusta tuttuun säveleeseen, vaikkapa kengänauhojen solmimislaulun.

  2. Reilu puolitoistavuotias Emilia pysyy nuotissa ja rytmissä laulettaessa jänis istui maassa–, Kun keinuhevosen päälle kiivetään niin hepo hirnahtaa ja niin edelleen. Kun ukki laulaa väärin tai tarkoituksella nuotin vierestä niin sekin noteerataan. Minusta on mukavaa laulaa lasten kanssa ja paljon sitä teenkin. Kai sekin aika tulee jolloin ilmaistaan, että ukki älä laula.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *