Mukava yllätys perunamaalla

Savikontien varrella olevalla pienellä perunamaalla koettiin ja nähtiin kesän kuluessa erikoinen yllätys. Keväällä talon asukas istutti muokatulle kasvimaapalstalleen perunoita hyvässä uskossa ja toivossa, jotta saisi syksyn koittaessa korjata satoa. Kesän myötä huomattiin, että perunamaalle kasvoi korkea, lopulta lähes parimetrinen kasvusto, jonka sekaan perunanvarsikasvusto jäi. Alkuun perunan kasvattaja vähän ihmetteli mitä maa kasvaa. Sittemmin selvisi, että perunamaan  varsikko oli maa-artisokkaa, joka lienee jäänyt maahan palstan edelliseltä viljelijältä.  Oikein mukava yllätys.

Komea kasvusto valtasi perunamaan.

Komea parimetrinen varsikko kasvaa perunamaalla.

Pari perunavakoa on kasvanut  oikein hyvin artisokkakasvuston ulkopuolella ja nyt niistä on korjattu  satoa. Muu osa  perunan varsikasvustosta on jäänyt maa-artisokan varsien alle ja  mielenkiinnolla odotellaan millaista muuta mukulasatoa palstalta saadaan.

Pari vakoa peranaa artisokkakasvuston ulkopuolelta on jo korjattu. Loput ovat piilossa.

Pari vakoa perunaa on jo korjattu. Hyvillä mielin odotellaan  myös artisokkasatoa..

8 comments for “Mukava yllätys perunamaalla

 1. Pieni maa-artisokkakasvusto on minullakin kasvimaan kulmassa. Olen säästänyt sitä, sillä edesmennyt isäni toi jostakin muutaman mukulan (muistelen, että isä kertoi kasvien olevan riistan ruokintaan) ja niitä sitten kasvateltiin. Pian pellossa oli melkoinen kasvusto ja sen perintöä on minun artisokat. Kasvusto on lähinnä koristeena, sillä mukulat ovat pienehköjä ja erikoisen muotoisia; eipä niitä tule ruuaksi laitettua. Mutta kasvi on talvehtinut mukuloillaan maassa ja kasvattaa uusia versoja taas kevään koittaessa.

 2. Taitaa olla tarpeellista vähän selittää. Kun minä, meinaan, olen se entinen viljelijä. Ei siinä oikeastansa muuta ole, mutta maa-artisokkaa korjataan myöhään syksyllä, jolloin en ollut enää Värtsilässä.

  Jos maa-artisokan johonkin laittaa kasvamaan, on sitä vaikea saada pois, korjasi satoa tai ei. Niin on sikiävää laatua. Taisin sittenkin saada Värtsilässä jotain pysyvää aikaan. Syksyn mittaan se kukkii komeasti, jos on ollut lämmin kesä. Ja tulee siitä kunnon mukuloita, kun istuttaa silloin tällöin uuteen paikkaan. Satoa voi nostaa ylös niin syksyllä kuin keväällä. Parhaiten se säilyy talven yli maassa.

  Terveisiä vaan paljon entiselle mukavalle naapurille. Maistele, Matti, maa-artisokkaa. Velliohjeita löytää netistä ja ruokakirjoista. Herrojen herkku se on, maku saattaa vaatia totuttelua kuten kiisken miähnäkin. Kilohinta on kaupassa korkeampi kuin perunalla.

  Jäi sinne lipstikkapehkokin. Sen lehdistä tehty keitto tunnetaan oivana lemmenrohtona. Suosittelen.

  http://www.maatiainen.fi/tekstit/maa-artisokka.htm

 3. Meilläkin se kasvaa sulassa sovussa pottujen kanssa vuodesta toiseen vaikka maa kynnetään ja harataan koneella.

  Sosekeitto on tosi hyvää.

  Keitän hyvin harjatut mukulat kuorineen, puristelen mössön pois ja pakastan.

 4. Erkki Jormanaisen antamaa vinkkiä kannattaa lukea. Olin Lemillä maa-artisokan kasvattaja. Tarkoitus oli harrastaa sitä enemmänkin. Mutta sitten tuli muutto muihin tehtäviin ja rivitaloon, jossa se ei onnistunut.

  Syy löytyy tekstistä, johon E.J. antaa vinkin: ”Mukulat sopivatkin hyvin diabeetikkojen ravinnoksi.” Oli tarkoitus pyrkiä sopimusviljeljäksi sairaaloiden ja terveyskeskusten kanssa. Silloinen kumppanini oli ravintokemisti ja mikrobiologi, joten taustatuki oli siinä.

  Mutta se jäi siihen.

  Makuelämyksiinkin on mahdollisuuksia, kun hankkii kulinarististista tietoa.

  Suosittelen maa-artisokan kasvattamista ihan värtsiläisenä brändinäkin. Se ei myöskään sotkeudu Wärtsilän mustan kanssa sitten, kun sen buumi alkaa.

  Lipstikka on oikein hyvä keiton aines esimerkiksi alkuruokana. On myös helppo kasvattaa.

  Ierikka

 5. Minullakin kasvaa vähän maa-artisokkaa. Etupäässä teen siitä keittoa, joihin reseptejä löytyy. Samoin puska lipstikkaa.

 6. Kansan uskomuksen mukaan maa-artisokan nauttiminen on tehokkaampaa kuin poronsarvijauheen nauttiminen.
  Jänikset sen varsistosta tykkäävät talvella. Kokeilin sitä Kaustajärvellä jänisten ruokintaan, mutta paikka johon sitä istutin oli liian varjoisa. Valosta se tykkää.

 7. Meillä ei ole maa-artisokkaa, jospa joku toisi pienen alun
  Mutta kysymys Erkki Jormanaiselle, kun annoimme sulle villiviinin
  onko se kasvanut sinun entisessä pihassa. Viekääpäs alku Arpen pihan navetan seunustalle – siellä se olisi nättikin ja olis seinää mihin levitä ja tarttumapintaa – näin toivon.
  Pusan Mirja

 8. Meillä kasvaa artisokka keskellä kurpitsaa. Ole koettanut saada siitä kuvaa, mutta ei onnistu. Sotkeutuu aina kurpitsan ym. kasvustoon tai jää latva pois.On monimetrinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *