Oleminen on havaituksi tulemista
Suurten ajattelijoiden ajatuksia
Mielikuvitus määrää kaiken
Ihmisellä on tässä avaruudessa kusiaisen valtuudet
Filosofit, Schildts & Södeströms 2012
Nykysuomalaiselle tuo sana filosofi mieleen Himasen, tuon miehen, jonka mesenaattina oli itse pääministeri sekä Suomen kansa ja josta juorulehdet saavat meheviä juttuja.
Entisajan suuret filosofit sen sijaan ovat vieläkin kovaa valuuttaa. Heidän ajatuksiaan löytää kokoomateoksista ja mietekirjoista. Tämä teos pyrkii pääsemään ajattelijoiden elämäntyön ytimeen. Esimerkiksi Spinoza ( 1632 – 1677) tuumii, että Jumala on kaikkien olioiden syy. Siinä hän tietysti lähestyy kristillisiä totuuksia. Ludwig Wittgenstein ( 1889 – 1951) taas ottaa kielen rajat tärkeäksi käsitteeksi, jopa niin, että pitää kielen rajoja maailman rajoina.
Kirja on lyhyt johdanto filosofien maailmaan. Siinä esitellään tärkeimmät ajattelijat (100 filosofia). Kirjaa voi toisaalta lukea mietekirjana:
- Taide on elämänmuoto ( Richard Wollheim)
- Yhteiskuntien historia on ollut luokkataistelujen historiaa. (Karl Marx)
- Hyve on tietoa. (Sokrates)
- Se mitä kutsumme oppimiseksi, on muistamista. (Platon)
Kirja vaikuttaa sopivalta opukselta ennen muuta ”kyökkifilosofeille”, mutta se on myös johdanto filosofiaan, joka tutkii mm. maailmankaikkeuden arvoitusta. Korpifilosofi Konsta Pylkkänen maalaili tähän tapaan:
- Ihmisellä on tässä avaruudessa kusiaisen valtuudet. ( Veikko Huovinen)
Kirja on taitoltaan melkoisen rauhaton ”laatikoineen” ja ”osastoineen” joita ryydittävät kulloisenkin filosofin neronlaimaukset omina kokonaisuuksinaan. Luulisin, että kirja tarjoaa esim. nuorille hyvän johdannon filosofian maailmaan.
Jouko, suositteletko kirjaa myös vanhalle keinutuolifilosofille, joka ajattelee olevansa olemassa ja tulevansa tulevaisuudessa?
Ierikka
Muistankos oikein, että Jouko lainaa alkuun kirjailija Veikko Huovisen tekstiä?
Onkos sitä antiikin filosofien jälkeen keksitty oikeasti mitään uutta.
Kyllä se hyvä kirja on eläkeläisellekin, tosin Ierikka on jo
itsekin melkoinen ajattelija ja filofi.
siis filosofi, tuo kymmensormijärjestelmä on iän myötä alkanut
tehdä tepposia