Huilajan tuntoja

Pohjoisen tarinoita
Lahjakas kertoja
Sydämeenkäypää

Janne Huilaja: Hevonen, novelleja, Karisto 2013

Niminovellissa kertoo Huilaja perheestä, jonka äiti harrastaa ratsastamista. Hevonen häviää alta ja  seurauksena on ruhjeita. Mutta ambulanssimiehet kutsuvat kotiin toisenkin auton, nimittäin poliisit.

Novellissa Minä, kerrotaan Huilajalle tuttuun tyyliin pohjoisen ihmisten kurimuksesta ja tietysti kertojalle vielä on sälytetty jotain extraa kannettavaksi.

Väisäsen pojat on karunlämmin kertomus opettajasta, joka vie lapset kevätjuhlaan kirkolle. No siellä Väisänen kokee jotain ikävää, mutta lomalle lähtiessä on opettajalla taskussa oppilaiden antama suklaalevy ja kortti: ”Parhaalle opettajalle”.

Juhannusloma-jutussa on tummia ja särmäisiä tuntoja. Pohjoisen juhannusidylliin tulee mukaan peruuttamaton rikos.

Turistit-juttu on surkuhupaisa tarina siitä, kun pohjoisen kylään tulee saksalaisia turisteja ja kylän miehillä ei ole muuta tarjottavaa kuin kolmepäiväistä kiljua.

Huilaja (s. Kittilässä 1961) on pohjoisen kirjailijana myös Timo K. Mukan sukulaissielu. Hänen proosansa liittyy pohjoisen karuihin ihmiskohtaloihin ja kieli saa joskus vaikutteita meän-kielestä. Jutuista löytyy myös herkkää ja sydämeenkäypää ymmärrystä näille kotimaan kurjista kurjimmille.

Kokoelmaan kuuluu vielä mm. armeijasikermä. Siinäkin Huilaja lähestyy Mukan Täältä jostakin – kirjan tuntoja. Kriittinen suhtautuminen saa ihmiskuvauksen kautta myös inhimillistä lämpöä esille.

Joskus huilaja käyttää hyväkseen novelleille ominaista yllätyksellisyyttä ja lopussa tapahtuvaa keikausta, joka kääntää asetelmat päälaelleen.

1 comment for “Huilajan tuntoja

  1. Huomenna vietetään Valtakunnallista lukuhetkeä klo 19-19.15.

    WSOY:n kirjallisuussäätiö haastaa kaikki suomalaiset hiljentymään kirjan ääreen 23.11. klo 19-19.15. Lyhytkin hetki kirjan parissa lataa akkuja, rauhoittaa, ilahduttaa ja opettaa. WSOY haluaaa muistuttaa, miten kivaa ihan perinteinen lukeminen on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *