No Money, No Fun!?

Värtsilässä ja Tohmajärvellä asuvia lähin käteisen rahan nostoautomaatti, nimeltään Otto on ollut poissa pelistä, kesälomalla jo monta päivää. Tekninen vika on oikea syy.

Yritin lähestyä perinteistä pankin palvelutiskiä konttorissa tänään. Olin varautunut isoon palvelumaksuun käteisnoston johdosta! Joku tiesi kertoa Kemiessä, että ottavat palvelumaksun käteisnostosta, koska kysymyksessä on ns. force majeure.. tms… Ei siis OP:sta johtuva syy…  Ulkoistettu palvelu tms. tämä Otto nostoautomaatti.

No, jono oli pitkä! Vuoronumeron otettuani luovutin välittömästi ja  totesin muille tyynesti odottaville leikkisästi vitsinä, että käynpä tässä välillä lähikaupassa ostoksilla ja palaan sitten takaisin jonoon vuoronumeroni kera. En palannut pankkiin, luovutin vaikka käteiselle olisi ollut tarvetta, Venäjällä. Jäi käteinen saamatta.

Olen tottunut perinteisesti vaihtamaan eurot rupliksi Venäjän Värtsilässä. Joskus toki eurojakin käyttänyt olen, harvemmin. Kaverit neuvovat, ettei kannata käyttää kaupanteossa euroja huonon kurssin takia.

Olen myös kuullut, että jotkut fiksut suomalaiset käyttävät Venäjän puolella ostoksilla Visa korttia. Syyksi kertoneet etteivät pääse rajantakana keinottelemaan kurssilla, koska Visan kurssi menee maailmanlaajuisen valuuttakurssin mukaan, eikä kukaan pääse välistä vetämään. Kaikkialla Visa ei Venäjän Värtsilässä käy.. johtuneeko em. syystä vai mistä..  Pitänee minunkin opetella vinguttamaan Visaa Vennäillä. Luottokuntahan siitä vastaa. Turvassa olen siis!

Mie en ole käteistä tarvinnut ennen tätä muualla kuin Venäjällä käydessäni, mutta siihenkin taitaa tulla muutos… katsotaan nyt miten maailma ja palvelut ym. makaa tulevaisuudessa…

”Kylällä” puhuneet jo monta vuotta, että Tohmajärven keskustassa sijaitsevassa Otto-automaatissa ei ole tarpeeksi asiakkaita, jotta ko. pisteen ylläpito kannattaisi. Sekin siirtynee ehkä paremmille liikepaikoille.. Lähin Kiteellä.. tai Joensuussa.  Eipä kannata lähteä ajamaan sinne saakka mokoman takia!

Kysymykseni kuuluukin; tarvitsemmeko perinteistä käteistä enää missään?  Maailma muuttuu!

17 comments for “No Money, No Fun!?

  1. Jos Tohmajärveltä loppuu seinästä käteisen saaminen, on osuuspankkiaatekin silloin mennyt. Automaatilla on melkein aina pieni jono, ainakin minun edessä tai takana. Käyttäjistä ei ole puutetta.

    Mutta ollaanpa kuulolla ja näköetäisyydellä! Osuuspankki on meitä varten. Me emme ole osuuspankkia varten. Me olemme osuuspankin omistajia, ja meidän pankkimme on pidettävä huoli siitä, että Tohmajärvellä on ja pysyy automaatti.

    Meidän asioitamme hoitavat myös edustajiston ja hallintoneuvoston jäsenet. Yhteystiedot saa pankkivirkailijoilta.

    Ierikka (on kokemusta pienen kunnan itsenäisen osuuspankin hallinnosta)

  2. Kyllä siinä hymy hyytyy kun olet ajanut kolmenkymmenen
    kilometrin päähän asioille ja on aikomuksena nostaa
    samalla reissulla rahaakin.

    Minulle kävi eilen samoin kuin Eiralle, Tohmiksen automaatti ei antanut käteistä ja pankin puolella näytti olevan vain yksi virkailija ja kuten arvata saattoi, jonotusta.

    Kun tälläiseen ei ollut varautunut aikataulumenojen takia jäivät
    rahat saamatta.

    Money, money , money… lauloi Abbakin aikoinaan.

  3. Juu! Miekin jopa OMISTAJAJÄSEN! Ei eroa palvelussa ole näkynyt.. ehkä lainankoroissa.. ?? Ne ns. edut..

    Näin yleisesti ottaen mitä olen seurannut.. Kaikesta nettipankissa asioinnista ottavat palvelumaksun! Jopa kuitin tulostamisesta! Vaikka sen itse tulostaa! Omalla tietokoneella ja omalla tulostimella ja omalla paperilla ja omalla sähköllä jne.. Uskomatonta mutta totta on tämä palvelumaksu ” VIIDAKKO” se ns. pienellä präntätty !!!

  4. Jäi sanomatta, että tarvitaan käteistä ainakin kirkon kolehtihaaviin. Sen edessä ei vinguteta Visaa, sillä uhrivirren aikana vinkuu urut kanttorin komennuksessa.

    Siis: Kirkko saarnatkoon leskenrovon evankeliumia!!! Ja osuuspankilla olkoon pylvään takana kuulevat korvat! Muuten ei kunniankukko laula! Vaan laulaa sama kukko, joka kerran säikäytti Pietarin.

    Ierikka

  5. Jatkan vielä edellistä kommenttiani.
    Käymme keskitetysti noin kerran viikossa
    Tohmajärvellä asioimassa, joka kerran on
    ollut asiaa automaatillekin, siitä huolimatta
    että kortilla voi maksaa kaupassa kuin kaupassa.

    Pelkäänpä pahoin että jos on käteisen saannin
    takia ajettava Kiteelle, Ilomantsiin, Tuupovaaraan(?)
    tai Joensuuhun niin sitten tulee ne ruokakauppa-
    parturi- hieroja- jalkahoito-leipomo-kukkakauppa-
    kirjasto-apteekki-huoltoasema ym monet muut asiat hoidettua jossain muualla.

    Sepä vasta olisi valitettavaa….

  6. jos laskun meinovvaa maksoo tiskillä on palavelumaksu kuulemma lähellä jopa 10 eurroo. Kallista on palavelu! Kaikil kun ei oo tietokonetta ja internettii, suati vissoo, tai ei rahhoo ollenkaan eikä auttoo ees millä lähteä asioimaan tohomajärvelle tai muuvalle. miten sitten ? Omavaraistallouttako elät?

  7. Monissa kaupoissa on mahdollisuus nostaa ko. kaupan/pankin pankkitililtä käteistä tililtään. Tulevaisuus tätä? Tänään oli valtakunnan uutisissa oikein juttu, lainanotto ym. palvelut kaupan kassalta mahdollista.. ei tuntunut jutussa haastatelluista hyvältä vaihtoehdolta. S-pankki ja Tapiola pankki yhdistyivät.. ?

    Pankki on aina pankki.. vai onko… ? ns. rahannosto automaatteja on ollut vuosia ymmärtääkseni tarjolla jo muiltakin palveluntarjoajilta.. lisätietoja http://fi.wikipedia.org/wiki/Pankkiautomaatti

  8. Pari sanaa tuosta Visan vinguttamisesta.. Kortilla maksavan kannattaa Venäjällä olla tarkkana ettei ostoksille tule lisähintaa. Esim. taxfreessä liikkeen käyttämä kurssi on korkea, euro on reilusti yli 40 ruplaa. Ostokset muutetaan kassalla rupliksi korkealla kurssilla ja Suomessa takaisin euroiksi edullisella tukkukurssilla. Lopputulemana kympin karkit voivat maksaa vaikka 11 euroa kun lasku tulee maksuun.

    Käteistä tuolla ulkomaanmatkalla kannattaa mielestäni käyttää, kylillä ruplia ja verovapaassa euroja. Silloin ainakin tietää hinnan kaupantekohetkellä. Harmi ettei automaatti Kemien mäellä toimi.

    Kesäterveisin Pasi

  9. Hei, perustetaan kansalaisliike, joka lähtee vaatimaan, että palkat ja eläkkeet pitää maksaa käteisenä! Setelit sidotaan nippuihin ja lähetetään postipakettissa vastaanottajalle. Eivätköhän pankkitirehtöörit siitä älähdä ja palaa ruotuun!

    Siis tilipussit takaisin!?

    Muuten asiasta vakavasti! Pankki ja korot ovat kautta historiankulun olleet ongelmia tavallisille tallaajille. Kun ne ovat olleet palvelun tuottajia, on vähän ajan kuluttua jokin seikka alkanut mennä vikaan. Raha/pankki on hyvä renki, mutta huono isäntä.

    Ierikka

  10. Ierikka; heität edellisessä kommentissasi ilmaan ajatuksen palkka- ja eläkeseteleiden sitomisesta nippuihin ja niiden lähettämisestä postipaketissa vastaanottajilleen.

    Tällaisen pienellä palkalla työskennelleen kirkonpalvelijan eläkesetelit mahtuisivat pieneen kirjekuoreen. Pappien eläkkeistä sen sijaan voi jonkin kokoisen paketin saada aikaiseksi.

  11. Lissu, ajattelin paketista kirjoittaessani, että siihen niputettaisiin 5 euron seteleitä. Sillä tavalla syntyisi pienestäkin eläkkeestä pieni paketti.

    Mutta pohjatonhan se on papin säkki. Siitä riittää muillekin antaa. Sillä, niinkuin professori Martti Parvio muinoin meille opetti, pohjattomasta papin säkistä riitti aina jotain kiertäville kerjäläisille. Ei tullut heti pohja vastaan.

    Joskus myöhemmin sitten mielikuva papin papin säkistä sai päinvastaisen merkityksen. Eikä varmaankaan syyttä.

    Ierikka

  12. Omat hankaluutensa on siinäkin jos postissa
    lähetetään jotakin kirjattuna. Minunkin pitäisi mennä
    K-market Tuohitorveen Tuupovaaraan (ei mainos) että
    saisin kirjatun kirjeeni sieltä. Ilahduin kun saapumisilmoituksessa
    oli puhelinnumero, soitin siihen saadakseni selville
    Tuohitorven aukioloajat. Numero olikin Itellan keskitetty
    valtakunnallinen numero (vaikka se oli noutopaikkamerkinnän alla) jossa automaatti sanoi että paina
    1 jos… paina 2 jos….
    Sitten kaivoin esiin puhelinluettelon,mökiltä löytyi vain
    v 2009 painos, en löytänyt siitä kyseistä liikettä
    millään hakusanalla.
    Numerotiedusteluun en halunnut soittaa, olen huomannut että
    saattaapi tulla kalliiksi sekin lysti.
    Sitten keksin: Katsonpa netistä! Sieltä löytyi puh nro vaan
    ei aukioloaikoja ainakaan siitä näytöstä. Soitin Tuohitorveen
    ja nyt tiedän koska voin ajella kolmisenkymmentä kilsaa
    kirjettäni noutamaan.

    Vaan jos ei olisi nettiä eikä sitä autoa?
    *
    Kuinka ihmeessä yhden kirjatun kirjeen noutaminen on voinut mennä näin vaikeaksi,
    onko vika minussa vai systeemissä?
    *
    PS Kaiken lisäksi kirje oli lähetetty kaupinkiosoitteeseemme
    jossa se on lepäillyt paikallisessa posti/kauppaliikkeessä (leimasta päätellen)aikansa
    kunnes ilmoitus-osio (pikku lipukka liimattuna päivän sanomalehteen kiinni) osautui Kaustalle.

  13. Suosittelen S-tiliä ja S-pankkia,jossa saa käteistä ostosten yhteydessä, eikä palvelumaksuja peritä mistään. Korttikin on ilmainen, ainakin toistaiseksi.

  14. Soitin numeroon 118 ja kerroin, kenelle halusin soittaa. Sain numeron tekstiviestinä (vai oliko se sähköpostissa?). Soitin saamaani numeroon. Sieltä sanottiin, ettei numero ole käytössä. Nyt sitten odottelen laskua, paljonko uteliaisuuteni maksaa.

    Että silleen!

    Ierikka

  15. Otto tai Kiteen Seudun Op saisi maksaa minun parkkisakon. Tohmajärven Op-pankin seinässä oleva Otto ei toiminut ke. 5 päivä kesäkuuta. Olin Joensuuhun menossa asioille ja ajattelin,että nostan euroja Kanavarannan Op-seinästä koska en saanut Tohmajärven Op:n Otosta. Ajoin auton parkkiin, en käynyt lunastamassa parkkilippua koska ajattelin ettei mene kun n. 2-3 min kun käyn automaatilla, eikä mennyt! Tulin autolle takaisin ,niin tuulilasissa oli 50 € parkkisakko !

  16. Asetelma näissä pankki- ja muissa palveluissa on sellainen, jotta sitä lasketaan paljonko sen palvelun tuottaminen maksaa. Sitä ei laske kukaan paljonka täällä reuna-alueella palvelujen käyttäminen maksaa. Poliittiset päättäjät kyllä puhuvat maan asuttunapitämisestä. tasa-arvosta saada yhteiskunnan palveluja ja niin delleen. Näissä asioissa eivät puheet ja teot ole kohdanneet toisiaan enää moniin vuosiin. Kuulun siihen sukupolveen joka muistaa kuinka palkanmaksu siirttyi tilipussijärjestelmästä pankkiin. Silloin pankit vannoivat ikuista ystävyyttä. Sillä se tilien tulo pankkeihin tiesi mojovaa rahan määrää pankkien käyttöön. Tänäpäivänä vanha elekeläinen on pankeille riesa ja reuna-alueella asuva ihminen haitta. Tulevaisuus vie meidät keskitettyyn asumiseen ahtaasti ja valvotusti. Silloin ei ole pitkä matka mihinkään.

  17. On se mukavaa ku kaupat jo menneet kiinni, eikä Tohmajärven ottoautomaatista saa mitään…entäs sit jos vievät meiltä automaatin…puhutaan et vähän käyttäjii, mites Heinävaaran ottoautomaatti jonka uusivat joku vuos sit……eikös samafirma hoida sitäki laitetta, ja luulen et siel on vähemmän käyttäjii ku kemies..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *