”Sissimarkkinointia” Petroskoissa

Eki messuilla

Eero-Matti messuosastolla.

Varhain torstaiaamuna iskuryhmä Värtsilästä (Eero-Matti Lintunen ja Pekka Kunnas) suuntasivat Sääperin rannalta Susirajan Erämessuauton kohti Niiralan raja-asemaa. Edessä oli kauan odotettu messumatka Petroskoihin. Venäläistä messutoimintaa oli tosin jo harjoiteltu samalla iskuryhmällä muutama viikko aiemmin Sortavalan matkailumessuilla missä Joensuun messutapahtumaa käytiin markkinoimassa sikäläisille messuvieraille.

Klo 6 olimme Suomen tullissa jossa mukanamme ollut kansainvälinen näyttelytavaroiden vientiasiakirja käsiteltiin ripeästi kymmenessä minuutissa. Pääsimme Venäjän tulliin missä meidät ohjattiin samantien rekkatullaukseen. Mukanamme oli kaikki messuosastoon tarvittavat tavarat ja niiden lisäksi 4 kpl suuria TV-näyttöjä suomalaisten eräelokuvien esittämiseksi messuilla. Meitä oli ennakkoon varoitettu mahdollisista viivästyksistä naapurimaan tullissa ja olimmekin henkisesti varautuneet jopa parin tunnin odotteluun. Vientiasiakirjan käsittely, kuorman purkaminen ja valokuvaaminen sekä kaikenmaailman paperien jonninjoutava pyörittely ylitti kuitenkin kaikki ennakko-odotuksemme – saimme viettää peräti 6 tuntia rekkatullissa ennenkuin matkamme jatkui!

Pekka Kunnas.

Pekka Kunnas.

Edellisenä päivänä klo 17 olimme saaneet tiedon Petroskoin tullista ettemme voi viedä, saati tullata mitään esitemateriaalia vaan ne täytyy jättää Suomeen! Tiedon saatuamme ja siitä pettyneenä olimme purkaneet autosta pois mukaan varaamamme 3.000 kpl juuri painosta tulleita, kaksikielisiä (FIN/RUS), 28-sivuisia, upeita lehtiä. Sen sijaan sama määrän venäjänkielisiä messupostikorttiesitteitä päätimme ”jemmata” pukupusseista lähtien jokaiseen vaate- ja tietokonelaukkuumme, näin ylittivätkin salakuljettaja-rikollisten mukana tämän kauhean rajan!

Tie Petroskoihin alkumatkaa lukuunottamatta oli erinomaisessa ajokunnossa ja alle 4 tunnin ajon jälkeen olimmekin jo Karjalan pääkaupungissa. Messupaikka löytyi yllättävän vaivattomasti, osaston saimme pystyyn ennätysajassa ja hotellikin sijaitsi aivan messukeskuksen läheisyydessä. Väsyneet mutta onnelliset matkamiehet nauttivat loistavan illallisen Karelia hotellin ravintolassa; alkukeittoina Seljankat smetanan kera ja pääruokina Stroganoffia sekä paistettua kuhaa.

Kolmepäiväinen messutapahtuma oli teemoitettu Metsästyksen ja kalastuksen mukaan. Näytteilleasettajat olivat pääasiassa Petroskoilaisia yrityksiä mutta olipahan mukana myös firmoja Pietarista, Moskovasta ja jopa Liettuasta saakka. Me olimme ainoa mukana ollut suomalaisyritys! Susirajan Erämessut kiinnostivat kovasti paikallisia eräharrastajia. Esittämämme elokuvat herättivät paljon kysymyksiä niin metsästyskoirien käytöstä Suomessa kuin yleensäkin tavastamme metsästää. Tulkkimme Ljubovin avustuksella Pekka saikin tehdä täydet päivätyöt vastatessaan kymmeniin ja jälleen kymmeniin eri kysymyksiin.

Virallisen Karjalan edustajien tapaaminen

Messujen avauspäivänä perjantaina saimme tavata Karjalan pääministerin sekä tasavallan hallinnon ensimmäisen varajohtajan. Keskusteluissa oli mukana myös Karjalan Metsästäjäliiton puheenjohtaja. Delegaatio on vierailemassa kesäkuussa erämessuilla Joensuussa, aika näyttää onko Joensuun kaupungilla halua toimia vierailun isäntänä. Silta toimestamme avattiin! Joensuun kaupunginhallituksen uusi puheenjohtaja Markku Kauppinen oli mukana yksityishenkilönä. Hän vietti koko viikonlopun kanssamme, pitipä jopa messujen iltakokkareilla kiitospuheen järjestäjille puolestamme ja toivotti läsnäolleet tervetulleeksi kesäkuussa erämessuille Joensuuhun! Tämä kaikki tapahtui spontaanisti ja vieläpä venäjänkielellä! Hatunnoston arvoiseksi asian tekee se että Markulla on vasta 3kk venäjänkielen opinnot takana!

Vierailimme parina iltana myös Karelianskaja Gornitza ravintolassa jota mukana pyörittämässä on monille itäsuomalaisille tuttu kokkikasvo, Tarmo Wasenius. Tietenkin onnistuimme ajoittamaan matkamme juuri samaan aikaan kun ravintola vietti 7-vuotissyntymäpäiviään, juhlat paikassa olivat sitten sen mukaiset! Olimme juhlioiden mukana kuin kalat vedessä! Ravintola on suurella vaivalla ja tyylikkyydellä sisustettu. Se tarjoaa monipuolisia karjalaisia- ja venäläisiä ruokaherkkuja. Maistoimme mm. rullattua lettua johon oli sisäänpaistettu mätiä ja lohta, nautiskelimme grillattua poroa sekä huuhtelimme suuta talon omilla, vodkapohjaisilla yrttijuomilla joista on kehitetty mielenkiintoisia, eri makuja; oli riistajuomaa, metsästäjänjuomaa…

Messut kaikkineen menivät yli odotusten, arviolta tapahtumassa vieraili kolmen messupäivän aikana n. 10.000 henkeä. Esitepostikorttimme tekivät kauppaansa, ehdimme niitä jakaa messuilla peräti 2.700 kpl. Ja niin monet messuvieraista kertoivat tulevansa kesäkuussa Joensuun messuille, innostuneisuus oli silmiinpistävää joten lupauksia ei ollut syytä epäillä.

Petroskoi on aivan upea kaupunki ja palvelut toimivat hienosti. Paluumatkamme sujuikin antia purkaessamme, Venäjän tullimuodollisuudet selvitimme puolet lyhyemmässä ajassa kuin mennessämme – yhden paperin täyttäminen ei tällä kertaa kestänyt enää kuin vaivaiset 3 tuntia! Vuorokausi oli ehtinyt vaihtua jo maanantaiksi kun väsyneet matkaajat löysivät kumpainenkin kotonsa Sääperin rannalta.

Messuilta

Lisätietoja Susirajan Erämessuista  Joensuu Areenalla 14.-16.6.2013 www.susirajaneramessut.info

Share

7 comments for “”Sissimarkkinointia” Petroskoissa

 1. Tässäpä vielä Youtube -linkki videoon missä Markku Kauppisen kiitospuhe Venäjäksi (HUOM!3kk kieliopinnot vasta takana!) Petroskoin messujärjestäjille sekä tervetulotoivotus kesäkuussa Joensuuhun.

  http://www.youtube.com/watch?v=A0GU-nkSMJ4

 2. Mielenkiintoinen kertomus Petroskoin erämessuilta. Vaikka metsästyskulttuuri on siellä jonkin verran erilaista niin metsästäjät löytävät yhteisen kielen varsin helposti. Noilla susirajanerämessuilla pitänee käydä katsomassa tarjontaa. Jos vaikka ostaisi pari puukonterää sellaisia kalastajan puukkoja.

 3. Kehitystä on tapahtunut messutarvikkeiden tullauksessa.
  Eräs tuttavani vei veneen muistaakseni Pietarin
  venemessuille, jolloin tullissa oli vierähtänyt vuorokausi
  mennessä ja sama aika tullessa. Kyllä ne saavat yksinkertaisen
  asian väännetyksi monimutkaiseksi.

 4. Päivänä muutamana ajattelinkin että missä
  on Eero-Matti? Nyt selvisikin että Vennäin
  tullissa menossa Petroskoihin.
  *
  Rajanylityksessä sattuu milloin minkäkinlaista
  hemminki hämminkiä, itse jouduin kerran huumekoirien
  tutkailuun kun en ollut älynnyt ottaa mukaan
  reseptejä lääkkeistäni.Eli kaikki sinne matkaajat,
  muistakaapa huolehtia että reseptit ovat käsilaukussanne!
  *
  Petroskoin kansainväliset laulujuhlat ovat
  14 – 16.6. 2013, alustava ohjelma löytyy
  netistä.

 5. Melkoinen kosmopoliitti tuo Eero-Matti. On kuin kotonaan EU:ssa, Aasiassa ja Venäjällä. Välillä nostaa komean saalisotuksen kameran eteen, niikuin näemme Sisirajan erämessujen julkaisusta piispa Jari Jolkkosen, maakuntajohtaja Pentti Hyttisen ja Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Kauppisen tervehdyskirjoituksen ja kuvien jälkeen.

  Värtsiläistä osaamista ja erämiesintoa vahvistaa Eero-Matin rinnalla Pekka Kunnas. Hannu Kivivuori on lintumies. Ei ollut Petroskoissa, kun on bongaamassa Unkarissa. Mutta myös hänet on mainittava, kun värtsiläistä luontotuntemusta esitellään.

  Ei tämä Värtsilä mikään tuppukylä ole. Ei totisesti!

  Mutta Eero-Matti ja Pekka, tutustukaapa joskus erätulillanne Värtsilän toiseksi viimeisen kirkkoherran, teologian tohtori Pauliina Kainulaisen viimeisimpään kirjaan. Ilmoitan sen tarkan nimen sitten, kun saan sen tänne Ullukkaan.

  Ierikka

 6. Eipä emmittykään Pauliinan kirjan nimen varmennuksen kanssa. Netti auttoi nopeasti.

  Siis: Pauliina Kainulainen, Metsän teologia. Kirjapaja 2013.

  Saattaisi olla monelle muullekin kuin Petroskoin sisseille kiinnostava lukuelämys.

  Pikainen tutustuminen kirjaan ja tietysti sen tekijään voi tapahtua myös klikkaamalla: Pauliina Kainulainen.

  Ierikka

 7. Kiitos Erkki lukuvinkistä! Tutustutaan! Tulin juuri Kuopion Erämessuilta, on hyvä ”benchmerkata” kilpailijaa:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *