Suomen luonto

Luonto on ehtymätön voimavara
Taajamista suurtuntureille
Guru asialla

Lasse J. Laine: Suomen luonto, tunnistusopas, Otava 2013

Lasse J. Laine ( s. 1946) on pitänyt lintupäiväkirjaa pienen ikänsä. Laine on ornitologi, biologi, tietokirjailija ja toimittaja.

Laineen mielestä luontoa voi suojella parhaiten kertomalla siitä muille. Laineen tekemä Suomen lasten luontokirja valittiin vuoden luontokirjaksi vuonna 2010. Mies on tuttu mm. Helsingin Sanomien artikkeleistaan.

Tämä opus lähtee taajamien luonnosta, kertoo metsistä, niityistä, vesistöistä, soista, tunturimaista, jne… Kirjan kuvitus, jota mieluusti tutkii aluksi on huikeaa ja ammattitaidolla tehtyä.

Mikään seikkaperäinen teos ei kuitenkaan ole kysymyksessä, vaan artikkelit on valittu suurelta osin niiden kiinnostavuuden ja tietysti myös eläinlajien ja kasvien yleisyyden perusteella.

Jos haluaa spesiaalitietoa jostakin harvinaisuudesta, tämä kirja ei ole ehkä oikea opus. Sen sijaan ”mattimeikäläiselle” ja mökkiasujalle kirja tarjoaa huikaisevan matkan Suomen luonnon rikkauksien pariin.

Kirjassa on esitelty yli 800 lajia ja kirjan tekijäkin tuumii, että toivottavasti nämä lajit stimuloivat nuoria ja aikuisia luonnon ystäviksi ja saavat lukijan siirtymään jatkossa laajemman valikoiman tarjoavien opaskirjojen pariin.

Pidin Laineen kirjasta. Itse olen lapsuudesta asti ollut kosketuksissa maaseutuluonnon kanssa ja monta ihmettä on tullut koettua metsissä, pihoissa, soilla ja pelloilla. Laine perehdyttää lukijan myös ns. ”lapinhulluuteen” esittelemällä tunturien lajeja ja ihmeellisyyksiä. Näihin miljöisiin olet iteskin repsahtanut.

Jos joku haluaa mm. ulkomaalaiselle ystävälleen lahjakirjaa tai nuorelle johdatusta luonnon pariin, on Laineen kirja oivallinen valinta.

Kuva: Jouko Varonen

Kuva: Jouko Varonen

 

5 comments for “Suomen luonto

 1. Tuommoisen kuvan voisi suurentaa ja kehystää kodin seinälle. Makuuhuone olisi sopipiva paikka, niin että kuvan näkisi aina aamulla ensimmäisenä. Iltapäivätorkuista puhumattakaan.

  Hieno kuva! ihaille Ierikka.

 2. Kuinka kaunis kuva! Sopii matkan jälkeen venytellä.

 3. Niinpä, niin! Unen ja torkun jälkeenhän on tapana vähän aikaa venytellä, ennen herätyskahvien keittämistä ja lentoon nousua.

  Hoh, hoijaa!

  Ierikka

 4. Eipä voi paremmin kameran laukaisu onnistua.
  Luonto kuvakilvan voittaja.

 5. Kiitos vinkistä että luontokirja on usein mukava lahja.

  Luonnosta voi oppia nauttimaan vaikka kasvuympäristönä on kaupunki.
  Neljävuotias lapsenlapseni tunki tässä päivänä muutamana eteisessä kumisaappaita väärään jalkaan.Kun hänen äitinsä kysyi tytöltä minne hän oli menossa,vastaus oli:”Ulos,tarkkailemaan kevään merkkejä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *