Räklän rasvapallot

Helmikuun lopulla taisi olla tämän talven ensimmäiset suojakelit. Lumet tippuivat katoilta ja puista. Taisi paikoin sataa vettäkin. Tein pienen hiihtolenkin katsellakseni pihapiirin ympärillä joko pajunkissat alkaisivat pyöristyä. Silmujen alut olivat vielä aika pieniä. Varmaan nekin odottivat auringon näyttäytymistä pitkän pimeän talven jälkeen. Lumien sulaminen näkyi pellon ojissa. Ne olivat täyttyneet lumien sulamisvesistä. Viikon tai parin viivellä ojat tyhjentäisivät vetensä järven jäälle pilkkimiesten kiusaksi.

Pupun_polku

Tulvivien ojien reunoilla oli jänisten vahvoja polkuja. Puput olivat yrittäneet päästä pajunkissoja napsimaan, mutta tassut olisivat kastuneet. Kuivemmissa kohdissa oli sitten pidetty ruokataukoja.

Pellon reunoilla oli vanhoja räkätin pesiä. Viime kesänä huomasin eräällä pesällä lintujen talipalloverkon. Otin siitä nyt kuvan. Jokohan räklätkin ovat kurkkineet ikkunan läpi telkkarin mainoksia ja opettelevat nyt epäterveellisiä ruokatapoja. Minunko rasvapalloja lienevät kannelleet. En ole tavannut yhtään linnunpoista, joka olisi sotkeutunut näihin verkkoihin, mutta joka tapauksessa olen poistanut tänä talvena kaikista rasvapalloista verkkopussit kaiken varalta.

Räklän_talipallo

4 comments for “Räklän rasvapallot

 1. Yhä vieläkö, aurinko, karkeloit
  ilotanssia taivaalla pääsiäisaamun
  kuin lapsuuden vuosina…
  (Kaarlo Sarkia)
  *
  Pääsiäisaamun luonto-ohjelmassa seurattiin jäniksen
  jälkiä, monen sorttisia asioita pystyivät
  asiantuntijat niistä päättelemään kuten
  Alpoaatoskin omalla pihapiirin luontoretkellään.
  *
  Varsinaista ilotanssia pitivät jänikset päivänä
  muutamana lumisten navetanraunoiden ympärillä,
  kiirettä näytti riittävän häntä pörhössä viilettävällä
  oravallakin.

 2. Pupuilla on nyt jäljistä päätellen Pääsiäskiireet. Koetin katsella näkyisikö lumella pienten pupujen jälkiä.. En havainnut. Eikös ne ”hankipoikaset” synny näihin aikoihin ja ala kirmailemaan keväthangilla.

 3. Paljon ovat jänikset tepastelleet täälläkin pellonpientareilla
  ja metsiköissä. Mitkä lie kiireet?

  Jouduin ostamaan linnuillekin täydennystä muonavarastoon,
  ennen niiden omavaraistalouteen siirtymistä varten. Menee
  talipallo poikineen. Kaksi komeaa tikkaa näkyy myös pitävän
  rasvasta. Kauransyöjiä ei näy ollenkaan.

 4. Räksänpesien tuhoaminen peltojen liepeiltä oli meille lapsille harrastus. Se poika, joka uskalsi kiivetä ylimpään pesään oli mestari. Harakan pesät ja variksen pesät olivat haasteita. Monet housut koivun, männyn ja kuusen kaarnan repäsemänä poikien keskuudessa olivat hyväksyttyjä. Kotona asia oli maanpinnalle panoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *