Jouluisiin hetkiin

Joulun tunnelmia
Nyt soi joulukellot
Herkkiä joulun hetkiä

Lumi hiljaa leijailee,
sanoja jouluisiin hetkiin,
toim. Sanna Hytti,
kuvitus Minna L. Immonen,
Kirjapaja 2012

Hiutaleet putoilevat pehmeästi tiehen. Joulu saapuu hiljaa. Hämy kutoo mielen kuin lukki. Vanha lyhty nukkuu nurkassaan. Kirkkoreet kiitää, tiu´ut soittavat.

Hytti on koonnut jouluiseen kirjaan sekä klassikkokirjailijoiden, että uudempien runoilijoiden mietteitä. Yhteisenä sävelenä näissä ovat joulun tunnelmat. Immi Hellén runoilee puhtaista hangista, tähtein valosta, metsämökin akkunasta, joulun riemuista. Aleksis Kiveltä on taas lainattu Jukolan veljesten joulutunnelmia. Mukana ovat poikien koirat Killi ja Kiiski ja harmaa kissa, joka kehräilee Juhanin polvella.

Kirjan kuvittaja on onnistunut joulun tunnelmien tallentajana. Kuvissa on mökki lumen keskellä, puun oksalla roikkuvine lyhtyineen, isän auto, katollaan joulukuusi, retro-kelkka jossa on lastina puhaisia jouluomenia ja valona lyhty, tyttö avaamassa joulupakettia salaperäinen hymy kasvoilla, kaupungin joulukatu ihmisineen, kirkkoineen, jouluikkunoineen, valoineen, luminen metsä huurrepuineen, punatulkut parveilemassa lumisessa puussa ja puun alla, jne…

Jouluun kuuluvat tunnelmat, joita ei voi muina vuodenaikoina tavoittaa. Erityisen värinsä jouluun antavat kristilliset perinteet ja Jumalan pojan syntyminen Beetlehemissä. Luonto on joulun aikaan kuin talven ihmemaa. Ihmisten mielet tuntuvat saavuttavan joulurauhan ja riidalle ja epäsovulle ei ole sijaa.

”Huurre puita huokuilee/ talvitaivaan alla./ Suksen latu suhisee/ hiljaa kuutamalla./Ikkunasta katselee/pieni piltti rukka./Ikkunahan ilmaantuu/ jäinen kultakukka./ Lapsi kauan kaihoten/katsoo ikkunalla./ Hiihtää jouluenkeli/ hiljaa kuutamalla.” Einari Vuorela

 

2 comments for “Jouluisiin hetkiin

 1. Pitikin heti vilkaista josko ko kirja
  olisi Joensuun seutukirjastossa paikalla,ei ollut.
  Saas nähdä ehtiikö varaukseni saapua ennen
  loppiaista.
  *
  Minna Immonen on syntynyt Posiolla ja asunut
  Rovaniemellä joten ”jouluisia” paikkoja nekin.
  *
  Teos olisi varmaankin mitä mainioin lahjakirja,
  ainakin Minna Immosen kortit ovat miellyttäneet silmää
  jo vuosien ajan, puhumattakaan niistä teksteistä
  jotka kirjavinkkauksessa mainitaan.

 2. Täällä etelärannikolla eletään juuri nyt kirjan nimenmukaista tunnelmaa ”Lumi hiljaa leijalee”.

  Kerrankin on aivan tyyntä ja suuret lumihiutaleet leijailevat hyvin, hyvin verkkaan kohti maata osan tarttuessa kuuraisiin puihin. Kohta on sininen hetki. Sää ei voi tämän jouluisemmaksi tulla.

  Puoliltapäivin pilven raosta näkyi hetken valon kajoa, mutta kohta pilviverho sulkeutui. Aurinko on tainnut käydä talviunille, se on viimeksi näyttäytynyt täällä joulukuun ensimmäisenä päivänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *