Maanpuolustusjuhlassa

Outokumpuun oli järjestetty arvokas maanpuolustusjuhla 30.8.2012. Veteraaniväki näytti harvenneelta sitten edellisen juhlan. Viime vuosina näihin maanpuolustusjuhliin on ruvettu kutsumaan koulujen yläluokkien oppilaita opettajineen. Tarkoitus on näin siirtää tätä maanpuolustushenkeä nuoremmille polville.

Juhlassa oli musiikkia, josta vastasi pääasiassa Sotilassoittokunta. Juhlan aluksi airuet lähetettiin viemään Seppelettä Kuusjärven sankavainajien hautausmaalle. Taustalla soi kaunis surumarssi.

Puheissa kosketeltiin lähinnä nykyistä vapaaehtoista maanpuolustustoimintaa sekä armeijan nykytilannetta lähinnä Pohjois-Karjalan näkökulmasta. Erityisesti koululaisille tarkoitetun puheen piti vielä palveluksessa oleva Tohmajärveläinen varusmies. Lainaan tähän osia hänen puheestaan.

Arvoisat sotien vereraanit, herra eversti, hyvä maanpuolustusväki, hyvät koululaiset. Olen upseerikokelas upseerikokelas Onni Santala Tohmajärveltä ja suoritan tällä hetkellä varusmiespalvelusta Kontiorannassa Pohjois-Karjalan prikaatissa.. Tulin puhumaan teille nuorille, tuleville varusmiehille siitä mitä Puolustusvoimat voi antaa varusmiespalveluksessa oleville viiden, kuuden tai 12 kuukauden aikana…

. .ennenkaikkea varusmiespalvelus on niin ainutlaatuinen ja kasvattava kokemus ja se tarjoaa mahdollisuuksia kunnon kohentamiseen ja elinikäisten ystävyyssuhteiden luomiseen ja onnistumiskokemuksiin.

Teillä koululaisilla on aikaa noin 5 – 10 vuotta asepalveluksen suorittamiseen. Ja tässä välissä kerkiätte varmasti miettiä erilaisia vaihtoehtoja miettiä miten sen suorittaisitte. Vaikka Kontiorannan varuskunta ei ole siinä vaiheessa enää teillä vaihtoehtona Prikaatin alasajon vuoksi, niin minä ainakin suosittelen varusmiespalveluksen suorittamista ja etenkin johtajakoulutusta, joka mielestäni antaa valmiuksia palveluksen jälkeiseenkin elämään.

Lehtijuttu Outokummun seutu lehdestä. Lisätty tämän jutun loppuun 13.9.2012

Lehtileike Outokummun seutu -lehdestä. Klikkaa suuremmaksi hiirellä!

 

6 comments for “Maanpuolustusjuhlassa

  1. Ensi kuulla on historialliset kutsunnat Tohmajärvelläkin. Silloin valitaan viimeiset nuoret varusmiespalvelukseen Kontiorantaan.

  2. Tänä syksynä tulee kuluneeksi 55 v.siitä, kun Värtsilän poika Erkki Johannes Toivonpoika Lintunen astui varusmiespalvelukseen Kontiorantaan, silloisen jääkräripataljoonan 2. komppaniaan. Työnnyin tupaan vasta iltamyöhällä, ja minulle oli jäänyt saapasvalikoimasta 47 numeron saappaat. Kun menin rättimikolle siitä valittamaan, hän tokaisi: ”Pankaa sammalta täytteeksi!” Vasta kun kokelaat tulivat RUK:sta, sain tuttavalta kokelaalta sopivan kokoiset jalkineet, ja hän kävi vaihtamassa ne ylisuuret pienempiin. Kannatti siis olla herrojen tuttava. – Ierikka

  3. Nythän on 20.09 Karjalan Sotilassoittokunnan juhlakonsertti 90 v.
    Carelia-salissa Joensuussa klo 19.00. Mukana myös Joensuun kaupunginorkesteri. Päivä on keskiviikko.
    Itse pidän sotilasmusiikista. Se on niin juhlavaa. Liput 15 e/10 e.
    Heissan Pusan Mirja

  4. Kerronpas yhden tosijutun Jorma Hynnisen laulamisesta ent. kauppaopistolla Joensuussa – taitaa olla jo 10 vuotta siitä.
    Jorma lauloi saksaksi en muista mikä se oli, mutta sattui niin, että hän ei muistanut sanoja – sanoi vain tyylikkäästi, että laulu loppui tähän
    ja jonkun ajan perästä aloitti toisen laulun. Sattuuhan sitä kuuluisillekin taiteilijoille ja saakin sattua.
    Terv. MirjaSisko

  5. Niinhän se on Sotilassoitokunnan konsertti 20.9.
    Se alkaa olla niitä viimeisiä. Muistojen konsertti 7.10.2012. Siinä se loppuu soittokunta kun varsukuntakin lopetetaan. Hirvittää tämä Suomen alasajo!

    Vieläköhän Karjalan Sotilassoittokunta on olemassa ensivuoden muistojen konsertissa. Varuskuntahan lopetetaan virallisesti johonkin aikaan ensi vuonna ja lippu lasketaan tangosta vuoden viimeisenä päivänä 31.12.2013.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *