Ruokavieras

Vähän ennen pääsiäistä pihassamme pistäysi vähän harvinaisempi vieras, monille varmaankin tuttu, mutta ei meillä jokapäiväinen kävijä. Lintukirja kertoo sen elinympäristöksi sembramäntyjä kasvavat havumetsät ja pähkinälehdot. Eihän meidän tontilta semmoisia löydy, niin että katsoi paremmaksi vain pikaisen vierailun. Liekö lentänyt tänne Siperian taigalta ja mennyt jo sinne takaisin. Lajin sanotaan kyllä pesineen Suomessakin.

Maapähkinät näyttivät vieraalle kelpaavan. Ensin se noukki niitä muutaman nokkaansa ja sitten asettui brunssille kauralyhteen päälle, kelpuutti sen sopivaksi pöytäpaikaksi, vaikka muuten taisi ylenkatsoa näitä puuroaineksia.

Ihan kiva kun kävi. Olisin mieluusti laittanut terveiseni mukaan, kun  sinne Siperian taigalle  on kuulemma joskus kyyditty heimolaisiakin, vaan ei malttanut vieras kuunnella.

Tässä ruokailee meidän vieras, pähkinähakki Nucifraga caryoctactes. Kuva SP

5 comments for “Ruokavieras

 1. Kyllä se hakki on Värtsilän kotiseudukseen ottanut. Meidän ruokintapaikalla on vieraillut koko kevättalven. Pirtajärvelläkin nähty muutaman kerran. Liekö sama lintu vai kaveri?

 2. Minä en ole pähkinähakkia ilmielävänä nähnyt. Ovatko molemmat
  sukupuolet samanvärisiä?

  Tänään näin ensimmäisen mustarastaan pihalla. Samoin aamuisella
  hiihtolenkilläni näin tutut joutsenet.

  Kesä siitä tulee.

 3. Meidän pihassa nökötti musta rastas lumipallomaassa ja kaupoilta tullessa Saariossa oli kolme joutsenta nukkumassa käärössä, mutta Seppo arveli, ettei saa niistä kunnollista kuvaa.
  Nyt minua nukuttaa niin vietävästi, joten painun pehkuun, vaikka on keskipäivä. Oiskohan se tää ikä mikä tälleen tekee.
  Terv. Mirja P

 4. Pähkinähakki on tuttu vieras jo monenvuoden ajalta. Johtuneeko siitä, että meillä kasvaa Sempramäntyjä ja Makedonian mäntyjä.
  Joka kevät, kun ne ilmestyvät ne käyvät kaikki vakio kierrokset tiedustelemassa. Sillä niiden yksi ominaisuus näyttää olevän, että ne yrittävät kerätä kaikki mahdolliset varsinkin Sempramännyn siemenet jotka ovat paremminkin pähkinöitä.
  Ovat niin hulluina loppukesästä, että kaikin keinoin vähänkin puolikypsät kävyt ne ottavat ja suurimman osan siemmenistä kätkevät. Joita kätköjään ne taas keväällä käyvät kokemassa.
  Meillä on niiden ansiosta löytynyt kätketyistä simenistä taimelle nousseita uusia istukkaita. Laitappas itse itämään Sempran pähkinää, niin ethän onnistu, en ainakaan minä vaikka olen kokeillut. Syy on todennäköisesti, että se käpy pitäisi olla riittävän pitkään siellä emonsa eli puun kasvustossa, mutta minkäs teet kun hakit pudottelee ne jo kesken kypsymisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *