Balettitanssijan painajaiset

Valkoinen ja musta joutsen

Oscar-trilleri

Black Swan, DVD, draama, trilleri, ohjaus: Darren Aronofsky, pääosissa Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Wiona Ryder, levitys FS Film Oy 2011

Nuori New York City Ballet´n tanssijatar Nina ( Porman) taistelee itselleen kaksoiroolia Joutsenlammen valkoisena ja mustana joutsenena. Nina on kuitenkin vähän liian kesy mustan joutsenen kavaluutta ja aistillisuutta huokuvaan osaan. Niinpä uran huipputilaisuus on liukumaisillaan Lilylle ( Kunis). Taistelu balettimaailmassakin on kovaa ja baletin johtaja ( Cassel) yrittää herättää aistillisuutta esiin tytöstä jopa hivenen kyseenalaisin menetelmin. Nina ei liene ensimmäinen tyttö, joka on joutunut kokemaan johtajan rajut ja eroottiset otteet. Niinpä häntä jo aletaan pitää tietynlaisena tyyppinä, joka liehittelee johtajan henkilökohtaisilla avuilla.

Jossakin vaiheessa Lily vie Ninan istumaan iltaa kyseenalaiseen seuraan ja tietysti tytölle sotketaan juomaan aineita, jotka saavat hänen hallusinaationsa valloilleen. Nina elääkin osittain houremaailmassa ja Lilylle on avautumassa mahdollisuus viedä hänen tähtiroolinsa.

Elokuva ei sovi herkille katsojille, koska sen emotionaalinen viritys on melkoinen. Itse ajattelin, että ohjaaja haluaa tuoda esille balettimaailman painajaiset mahdollisimman konkreettisesti. Sama tilanne saattaa olla nuorilla tytöillä vaikkapa mallialalla, jos nyt ottaisi yhden esimerkin. Siksi elokuva on sykähdyttävä kannanotto näihin taiteellisten ja kauniiden tyttöjen kurimuksiin.Päärooli toikin Portmanille naispääosa-Oscarin.

Elokuvan kulkuun liittyy myös sivujuonteita. Baletin ensitanssija ( Ryder) siirretään eläkkeelle, koska näissä puuhissa pitää vireys säilyttää ja sitä vireyttä ei ole ikääntyvillä tanssijoilla. Lisäksi mukaan tulee Ninan äidin ( Hershey) todellisuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *