Hätäpoistumisharjoitus Värtsilän koululla

P-K:n pelastuslaitoksen Värtsilän yksiköt ja rajavartiolaitos järjestivät hätäpoistumisharjoituksen Värtsilän koululla 29.3. Harjoituksesta ei kerrottu koululle etukäteen.

Harjoituksen tarkoituksena oli ohjatusti testata todentuntuisessa tilanteessa, hätäpoistumisen sujumista ja sen kestoaikaa.

Hälytyksen tultua oli koululle ehtinyt ensimmäisenä rajavartiolaitoksen yksikkö, jonka jälkeen saapuivat P-K:n pelastuslaitoksen kaksi yksikköä Värtsilästä.

Alle minuutin kuluessa olivat ensimmäiset oppilaat jo ulkona ja viimeinenkin oppilas saatiin ulos koulurakennuksesta alle kolmessa minuutissa.

Harjoitus sujui hienosti ja kokoontumispaikalla oli hyvä järjestys.

Hätäpoistumisharjoituksen jälkeen koulun pienimmät oppilaat, 1. ja 2. luokkalaiset ohjattiin lämpimään miehistönkuljetusautoon, jonka jälkeen kaikki pääsivät tutustumaan rajavartiolaitoksen ja pelastuslaitoksen paikalle saapuneisiin yksiköihin. Mm. paloauton sammutuskalustoa esiteltiin oppilaille.

Oppilaat tutustuivat myös rajavartiolaitoksen autossa mukana olleeseen Ukko -nimiseen rajakoiraan, jonka taitoja rajamiehet esittelivät tottelevaisuusnäytöksessä.

Hätäpoistumisharjoituksen jälkeen opettajat kävivät turvallisuusasioita läpi luokissa oppilaiden kanssa.

Pelastusviranomaiset toivovat että vanhemmat keskustelisivat lasten kanssa myös kotona turvallisuuteen ja pelastautumiseen liittyvistä asioista, jotta hätätilanteessa osataan toimia oikein myös kotioloissa.

Pohjois-Karjalan Pelastuslaitos ja Rajavartiolaitos kiittävät Värtsilän koulun henkilökuntaa ja ennen kaikkea oppilaita reippaasta ja esimerkillisestä toiminnasta.

Jutun teksti Pekka Kunnaksen kertomuksesta.

Kuvat: Heikki Kunnas.

Kuvat suuremmassa koossa klikkauksella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 comments for “Hätäpoistumisharjoitus Värtsilän koululla

 1. Sepä hyvä harjoitus. Tuollaisia poikkeuksellisia tilanteita olisikin syytä harjoitella silloin tällöin. Harjoitus varmasti synnyttää keskustelua ja mietiskelyä että mitäs jos tämä olisi tapahtunut oikeasti.

 2. Kiinnostava selonteko.
  Toi Alponkin palstoille pitkästä aikaa.

 3. Olen ollut mukana mm sellaisessa harjoituksessa, jossa tyhjennettiin kokonainen kerrostalo. Oletettua syytä en muista, saattoi olla kaasuvuoto.

  Asukkaat siirrettiin mahdollisimman hallitusti lähistöllä olevaan koulurakennukseen ns. evakuointikeskukseen.

  Erään mummon kissa meinasi karata saattajien sylistä, joku hysterinen henkilö karkasi saattaijlta kaupungille ja käynnisti etsinnän hänen löytämiseksi. Joku lapsi juoksi takaisin kun tärkeä pehmolelu unohtui.

  Viranomaisilla oli kymmeniä vapaaehtoisia avustajia auttamassa asukkaiden siirrossa. Harjoitus osoitti, että sittenkin heitä oli aivan liian vähän.

  Värtsilän koululaiset tulivat hienosti ulos kolmessa minuutissa. Mainitsemani talon asukkaiden siirto toiseen paikkaan taisi kestää pari tuntia.

  Uuteen paikkaan koululle oli järjestetty henkistä ja aineellista huoltoa SPR:n vapaaehtoisten ja kaupungin ammattilaisten toimesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *