Kuka joutaisi vävyksi?

Jauhonhakuun osa 2/3

Vaivalloista sanoi talon emäntä olevan vieraan työmiehen saannin tulenpalavien kivikkopeltojen ja kaskimaiden kyntöön, ja mikä vielä pahinta, ”vieras vie viertämänsä”. Sen vuoksi oli emäntä ajatellut kotivävyn ottamista taloon. Oman saaren ja lähikylien poikamiehistä ei emäntä uskonut kunnon kotivävyä saavansa. Ken oli laiska, ken ruma ruuillensa, suunsa viinoille vetävä, kuka piikojen pitäjä, liioin naisten naurattaja. Sen vuoksi illan kuluessa puheen jatkuessa, kysyikin emäntä Kontkaselta, jonka oli oppinut tuntemaan vakavaksi ja luotettavaksi mieheksi, että tuntisiko hän ja voisiko esittää, tai oliko hänellä kenties soutueessa mukana kunnollista nuorta miestä, joka joutaisi vävyksi, kykenisi kyntäjäksi?

Kontkanen ei uskonut mukana olevista miehistä olevan isännän virkaan, mutta sanoi tuntevansa lähikylästään luotetun ja kunnon miehen, joka ehkä joutaisi tulemaan Pennalaan vävyksi, kun hänen kotonaan on useita veljeksiä. Kontkanen lupasi syyspuolella kesää tehtävälle seuraavalle reissulleen ottaa suosittelemansa miehen soutumieheksi, ja sitten voisi emäntä sopia itsensä vävyehdokkaan kanssa asiasta. Näillä puheilla erottiin, ja soutue lähti matkalleen hyvässä myötätuulessa, purjetta apuna käyttäen, pitkin 60 virstan pituisen Pyhäjärven selkää.

Saman kesän syyskuussa tulikin Kontkanen taas lupauksensa mukaan jauhonhakumatkallaan Pennalaan yöksi syysillan hämärtyessä. Kohta tervehdittyä emäntä vei Kontkasen vierastuvan puolelle, jossa Kontkanen ilmoitti, että hänellä oli nyt ylimääräinen soutumies Antti Korhonen, Liperin Outokummun kylästä, Pekkalan talon poikia, jota hän oli suositellut viime matkallaan taloon vävyksi. Korhonen kutsuttiin vierastupaan, ja siinä emäntä miestä haastatteli: ilmoista, vuodentulosta, pitäjän papeista ja siihen aikaan tapana pidetyistä vakavista puheenaiheista. Emäntä huomasi nuoren miehen tanakaksi, rehdiksi ja hyvännäköiseksi sekä puheissaan järkeväksi, ja esitti asiansa Korhoselle toivoen tämän taipuvan tuumaan.

Maija-Liisa

Jatkuu huomenna…

Share

1 comment for “Kuka joutaisi vävyksi?

  1. Jännitys käy sietämättömäksi. Mitä tuumii nuori, tanakka, rehti, hyvännäköinen ja puheissaan järkevä Korhonen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *