Vahvin eläin

Jozua Douglas/ Loes Riphagen: Ennätysten eläimet, Lasten Keskus 2011.

Kävelepä vaikka keväisessä metsässä. Monenmoista piipitystä, kurnutusta ja koputusta tunkee kuuluville. Jos lähdet uimaan järven rantaan, tapaat eläimiä uimasillaan veden pinnalla, tai sitten kiitämässä pintajännitteen avulla, mutta veden alla se vilske vasta käy. Kalanpojista kun kesävesissä ei ole puutetta.

Marketta Vaismaan suomentama kuvakirja kertoo paljon myös vieraiden maiden eläimistä, niistä, jotka ovat kerrostalon kokoisia ja jotka syövät päivässä uima-altaallisen pieniä vesieläimiä. Sinivalas on kyseinen järkäle. Jos taas etsitään pienuusennätystä, niin erästä lajia mahtuu ihmisen pikkusormen päähän miljoona kappaletta. Bakteereista siis on kysymys. Vahvinta eläintä etsiessä voidaan mennä vaikka koti-Suomen metsikköön. Aivan oikein. Muurahainen voisi kantaa viisikymmentä itsensä kokoista muurahaista selässään.

Jotkut käärmeet osaavat lentää, kun litistävät vatsansa littanaksi. Pisin käärme taas on niin pitkä, että lapsia voisi panna lojumaan maahan viisitoista peräkkäin, ennenkuin saavutettaisiin sama mitta. Norsu on painavin. Kirppu hyppää korkeimmalle. Haukka on nopein. Hitaimmasta päästä on etana. Krokotiili on vaarallisin. Kaunein tietysti riikinkukko ja vanhin kilpikonna, joka voi elää panssarinsa alla 150 – vuotiaaksi.

Kirjassa on tarjottu eläinmaailman tietoa mukavin kuvin ryyditettynä ja helppolukuisesti. Sivujen taittuminen kaksinkerroin tai puolittuminen tekee opuksesta hivenen hankalan käsitellä. Mutta siis, tärkeä kirja lapsenmielisille. Sitä jäin miettimään, että sinivalasko kerrostalon kokoa? Ja että syö uima-altaallisen päivässä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *