Syrjäisen metsän joulu

Masahiro Kasuya: Maailman pienin joulukuusi, suom. Pertti Luumi, Lasten Keskus 2011.

Kirja, joka on ehtinyt jo kolmanteen painokseen, kertoo pienestä joulukuusesta, joka luulee olevansa liian pieni viettämään joulua. Itkuhan siinä tulee kuuselle, kun ajattelee muita, suurempia ja tarpeellisia, joille avautuu tie joulun viettoon ja joiden oksat koristellaan kauniiksi.

Niinpä kuusiveljetkin kehottelevat pienokaista kasvamaan pian suureksi, että se saisi kutsun kaupunkiin, kuten he. Mutta pieni kuusi ei saanut kutsua joulun viettoon. Se tunsi olonsa niin niin yksinäiseksi.

Pieni lintu tuli paikalle ja kuuli kuusen haikean itkun. Se tuumi, että aasi-ystävä tietää kaiken joulusta. Ehkä hän voisi olla avuksi.

Kettu, joka oli myös menossa kaupunkiin, arveli että kuusta hän ei voi auttaa ja livahti tiehensä. Lintu sen sijaan johdatteli aasia pienen kuusen kasvusijoille, mutta aasi oli vähän närkästynyt pitkästä matkasta.

Aasi tuumi pikkukuuselle, jonka kanssa katseli kaupungin valoja, että ehkä jo ensi vuonna on pikkukuusen vuoro päästä kaupunkiin juhlimaan joulua. Aasi ja lintu olivat kuitenkin niin väsyneitä matkasta, että nukahtivat kuusen vierelle.

Lunta sateli hiljakseen. Kohta paikalle tuli muitakin eläimiä ja eläimet järjestivät pikku kuusen ympärille joulujuhlan. Jeesus ja Mariakin tulivat Pienokaisineen paikalle. Joulun Lapsi kuiskasi kuuselle: – Kukaan ei ole liian pieni viettämään joulua.

Hellyttävän kirjan opetus lienee se, että vähäisimmätkin ovat kyllin suuria Joulun Lapsen silmin ja lieneepä tosi, että elämässä ei ole tärkeintä kaupungin juhlahumu vaan joulurauha, vaikkakin kaukana liikekeskusten hälinästä.

 

1 comment for “Syrjäisen metsän joulu

  1. Kuulin juuri radiosta, että tänään vietetään kansainvälistä lasten kirjallisuuden päivää.

    Tänään on myös H. C. Andersenin syntymäpäivä. Andersenin sadut kuuluivat mielilukemistooni kymmenvuotiaana – Pieni tulitikkutyttö, Ruma ankanpoikanen, Keisarin uudet vaatteet, Pieni merenneito, Villijoutsenet ja monet, monet muut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *