Kirkkomusiikin juhla

Juhlakuoro 1960.

Nimimerkki T. H. kirjoitti Värtsilän kirkkokuoron 30-vuotislaulajaisista seuraavanlaisen artikkelin Karjalaiseen. Kirkontäyteinen kuulijakunta oli kokoontunut sunnuntaina ”kauniiseen ja harrastunnelmalliseen kirkkoon”.

”Ohjelman aloitti J. S. Bachin preludi ja fuuga g-molli, jonka soitti uruilla op. Toivo Hartikainen. Pääohjelman muodostivat kuoron esitykset. Tunnuslaulun jälkeen kuultiin puhtaasti ja herkästi lauletut Praetoriuksen Ei kalliolla, tielläkään ja J. S. Bachin Jeesus aarteheni.

Kuoron nykyinen johtaja op. Teuvo Tikka oli saanut 40 henkeen nousevan innostuneen laulajiston ihmeteltävän hyvään lauluvireeseen ja niinpä laulut muodostuivatkin menestykseksi niin kuorolle kuin sen johtajalle.

Yliopp. Ainikki Turunen lauloi herkästi Franckin Panis Angelicus ja Händelin Hän hoivan hellän antoi. Kuoron mieskvartetti esitti pari hengellistä laulua. Maaseudulla on useinkin puute kirkkaista tenoreista ja samaa havaittiin tässäkin.

Op. Teppo Tuominen soitti herkästi kaunisäänisellä sellolla Sonnisen sovittaman savolaisen hengellisen kansansävelmän ja Madetojan Elegian. Urkusoolon jälkeen kuoro esitti Leppäsen hengell. laulun Myrskyssä.

Puheessaan khra Kimmo Virtanen toi ilmi, kuinka paljon Jumala on antanut kauneuden tajuamisen lahjaa ihmisille. Näemme pyhäkön kauniit muodot ja kuulemme kirkkomusiikin kauniit sävelet. Puhutun sanan lisänä kirkkomusiikki puhuu voimakkaasti siitä uudesta sävelestä, jota me jo täällä ajassa saamme opetella. Kirkkokuoro ei ole vain harrastus, se on enemmän, se on tehtävä, jossa jo opettelemme uutta virttä. Älköön Värtsilänkään seurakunnassa vaientuko seurakunnan veisuu.

Syrjäisen rajaseudun asukkaan mieleen kauniina, kohottavana ja innostavana jäänyt kirkkojuhla päättyi kirkkokuoron ja lapsikuoron esityksiin, v. m. laulaessa innostuneena ja lapselle välittömään tapaan Palestrinan Stabat mater dolorosa, sekä yhteiseen virteen 416.”

18 comments for “Kirkkomusiikin juhla

 1. Takarivin keskimmäinen näyttää Tahvo Niiraselta ja eturivin vasemman puoleinen mies on Teuvo Tikka. Vaikea on pienestä kuvasta ja aikojen kuluttua tuttujakaan tunnistaa. Mutta ainahan epäillä sopii.

 2. Olipa kunnia kuulua eturivissä kyseiseen kuoroon! Taitaa minullakin olla kyseessä oleva kuva jossain. Monta on tuttua kasvoa, ja monta hyvää muistoa niiltä ajoilta. Tikan Teuvo oli erittäin hyvä innostaja myös meille nuorille!

 3. Oikein Lea! Se oli kunnia olla hienossa kuorossa. Värtsilän kuoro oli parhaita Pohjois-Karjalan kuoroja. Se koostui ihan tavallisista tallaajista. Tuskin yhtään huippulaulajaa oli joukossa. Ruotsin matkallamme rovasti Juhana Varonen esitteli kuoroamme kuulijoille sanoen, että ”tässä kuorossa on kaikki Värtsilän ammatit edustettuina kunnanjohtajasta nokikolariin. Jos Värtsilässä olisi lääkäri niin luultavasti hänkin kuuluisi kuoroon”

  Teuvo Tikan innostamana minäkin olen ollut mukana kuoroissa, ainakin tänne asti. Huomenna menemme laulamaan Liperin kirkkoon. Siellä on Honkalammen väellä (kehitysvammaisilla) oma Kauneimmat joululaulut- tilaisuus.

 4. 28.3.2012. Kiitos,Alpo ohjauksestasitälle sivulle!

  Sain Värtsilän kuorolta: 30 vuotis juhlien jälkeen tervehdyksen,kuorolaisten omakätisin allekirjoituksin ja Teuvo kanttorin kirjeen. Lukiessani kirjettä ja nimikirjoituksia liikutuin,
  ilon ja kaipuun kyynel tuli silmäkulmaan. Otan joskus omassa hiljaisuudessani tuon kuvakirjeen esiin, se on ollut minulle linkki,Värtsilään, kuten Ierikaltakin ammoin saamani kirje.

  Pentti veljen poismeno,katkaisi kiinteämmät yhteydet Värtsilään, on kuitenkin hienoa,että on tämä verkkolehti.

  Terveisiä koko toimituskunnalle
  ja kirjoittajille: Täältä Länneltä: Yrjö

 5. Mukava kun löysit sivuille Yrjö. Kirjoittelehan kuuilumisia tai vanhoja muisteloita tänne toisillekin muistin virkistämiseksi. Tervavaaran suunnalta ei olekaan paljon kirjoituksia.

  Värtsilän kuorosta saattaa löytyä useitakin kirjoituksia laittamalla siihen hakukenttään sopivia taikasanoja. Hakukone löytää tai sitten ei.

  Harmi vain kun ei tullut juuri mitään konsertteja äänitettyä.. olisi niitä mukava nyt kuunnella. Varsinkin se Bachin pääsiäiskantaatti

  Alpo

 6. Tämäpä sattuma:Tänä päivänä 21.3.1685 syntyi Johann Sebastian Bach, kaikkien aikojen säveltäjämestari. Tätä päivää on hyvä juhlistaa Pääsiäiskantaatin sävelin.

 7. Kipa Sihvolan kirjoitus houkutteli kertomaan vähän enemmänkin säveltäjä-kapellimestari-urkuri -mestarista, joka kuoli 65-vuotiaana 28.7.1750 Leipzigissa. Näppäilin googleen hänen nimensä ja aloin ahmia tietolähdettä. Ennenpitkää luovuin kertomisesta, sillä olisi ollut ihan mahdotonta kirjoittaa Värtsiin sopivan lyhyesti. Niin suunnaton on tarina Bachista, että suosittelen googlen avulla perehtymään hänen elämäänsä ja tuotantoonsa. Kannattaa kurkistaa kuukleen!!! Ierikka

  P.S. Minulla on asiaan perehtymiseen erityinenkin syy. Kanttori-poikani 18-vuotias Jalmari soittaa klassisen lyömäsoitinharras-tuksen ohella myös urkuja – ja on jo tosi pitkällä molemmissa taidoissa. Lieneekö Maritta-äidin Sydänraja-kirjan rivien välissä rumpujen ja urkujen kaikua? Tosin hän on itsekin musiikin maisteri.

  Ierikka

 8. Hyvää Bachin syntymäpäivää sitten kaikille ja kiitos Sakarille kun laitoit maistiaisen meille kuultavaksi. Bachin musiikkia on erityisen mieluisaa esittää. Onhan se pikkuisen vaikeaa, mutta ah niin ylevää.

  Siinä ei ole sitä melankolisuutta mihin me itäbalttilaiset ollaan totuttu. Ajan tavan mukaan silloin oli kait kaikki kirkkomusiikki oltava duurissa. Molli oli lähes syntiä. Jos kappale kuitenkin oli mollissa niin viimeinen sointu oli vähintäänkin väännettävä duuriin niin sai paljon anteeksi.

 9. Miun lapsenlapsi laulaa koulun bändissä ja se on mummosta
  mukavaa, vaikka en ole päässyt vielä kuulemaan. Toinen harrastus hänellä on sähly. Pusan Mirja

 10. Kovin monta tunsin tuosta kirkkokuoron kuvasta.
  Pidän kyllä mieskuoron laulusta ja nyt piispaehdokas Tapani Nuutisen CD:stä – alankohan vakavoitua? No olen kyllä kaikkiruokainen musiikin suhteen. Pusan Mirja

 11. Kas kummaa. Onhan albumissani samanlainen kuva kuorosta. Edessä tummassa puvussa vasemmalla on Teuvo Tikka. Vieläkin lähtisi..Matteus Passio, niin hyvin se opeteltiin. Hän oli opettajani myös Patsolan koulussa, lienee ollut Leankin opettaja. 😉 Olen kuvassa toisen rivin vasemmanpuoleinen.

 12. Olikohan sittenkään Matteus Passio? Kuvan alla oleva vuosiluku ei pidä paikkaansa. Ajoittuisiko vuosille 1965-1966 paremmin.
  Muistaisikohan joku?

 13. Minun mielestäni emme laulaneet Värtsilän kuorossa Matteus Passiota lainkaan. Asioita kyllä unohtuu, mutta nuo suuritöisimmät teokset tuntuvat pysyvän mielessä.

  Teuvo on kirjoittanut kirjan ”Laulun ja liidun vuodet”. Se saattaisi löytyä kirjastoista. Kirjasta saattaisi löytyä suurempien konserttien vuosilukuja. Mielestäni juuri tästä kuvasta painettiin postikortti. Kuvassa minä kurkistelen Saloheimon Hetan vierellä.

  Pari päivää sitten Joensuussa muistokonsertti Pauli Pesosen muistolle. Siellä esitettiin myös ”Ken maailman aarteet arvostaapi hän ei voi niitä säilyttää”.. Tulipahan mieleen kun Teuvo Tikka valitsi kyseisen laulun erääseen Värtsilän Osuuspankkiin liittyvään tilaisuuteen.. Saattoi olla pankinjohtajan juhla tai jotain. Niin Teuvon tapaista

 14. Tuossa viikolla juuri muistelimme kuoroa, kun kuulimme Aune J:n muuttaneen ajasta. Oli puhetta että montakohan ristiä jo saisi laittaa kuoron kuvaan, laskin tuosta kuvasta viitisentoista toisille laulumaille lähtenyttä kuoroystävää.

  Muistelimme Pelkosen Saimin ja Aili R:n vuoteiden vieressä laulettuja lähtölauluja ja -itkuja.

  ”Mun lunastuksein lähenee ja vähenee jo päivät tuskan vaivan…
  saan kaupungissa uudessa ja Herran kirkkaudessa, mä kiitosvirttä toistaa”

  Kyllä oli arvokasta työtä, mitä TT kuoron kanssa kylällämme teki vuosikymmenien ajan.

 15. Kyllä tuo Tikan Teuvon kuoro oli soranainen kulttuuri-ihme! Par- haillaan seuraan, mitä tapahtuu Lemillä perinteisen neliäänisen virsilaulun elvyttämisessä. Siitä voi lukea Lemin verkkolehdestä Lemin Kirjava. Voi kyllä joutua etsimään. Mutta kannattaa löytää.
  Ierikka

 16. Lemin uutinen löytyy seuraavasti: Lemin Kirjava / Lemin paremmat uutiset / Aikaisemmat kirjoitukset / Tähtäimessä virsiooppera.

  Löytyy myös minun kommentti!!!

  Ierikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *