Pi pi pirskatti

Sanoi rinssieversti, ylipiäjohtaja, Suetzin sulttaani ja myös joku kuningas Pekka Lipponen 50-luvun radiossa. Myöhemmin selvisi, että kyseessä oli nimimerkki Outsiderin (Aarne Haapakoski) seikkailukirjojen pohjalta tehdyt radiokuunnelmat. Jostakin syystä näiden jatkokuunnelmien lähetysajat olivat hyvässä muistissa ja niitä hiljennyttiin pelonsekaisin tuntein säännöllisesti kuulemaan. Mukana näissä Rantasalmen sankarin seikkailuissa oli ainakin hetkittäin ja yleensä pulasta pelastajana öljyalalla toimiva, toinen suomalaisseikkailija Kalle-Kustaa Korkki. Muistelen, että Kalle-Kustaan seikkailut olivat  kovempaa tavaraa kuin Pekan seikkailut, jotka nekin olivat jännittäviä, mutta sisälsivät myös ainakin tahatonta hauskaa.

Baskervillen koirasta (Brittiläisen kirjailijan Sir Arthur Conan Doylen kirjoittama) kertovia kuunnelmia tuli myös sarjana jossakin vaiheessa, mutta ne olivat vähän pitkästyttävämpiä, vaikkakin kaikkein pelottavimpia kuunneltavia.

Pekka Lipposen ohella on suosituimmista radio-ohjelmistani jäänyt mieleen Cox-jatkokuunnelmat. Juuri ne, jotka alkoivat aina vihelletyllä tunnusmusiikilla ja tunnussanoilla ”Hyvää iltaa, nimeni on Cox”. On tavallaan surkuhupaisaa, että tämän parhaiten mieleeni jääneen ohjelman Coxin ammatti tai näiden kuunnelmien tapahtumat eivät silti ole jääneet muistiini, vaikka niitä tuli tiiviisti kuunneltua. Tunnussävelen osaan kuitenkin edelleen soittaa elävästi pääni sisällä itselleni; ulosantikin onnistuisi, mikäli omaisin siihen tarvittavat lahjat. Markus-setää tuli myös sen verran kuunneltua, että tietää kaurapuuron olevan hyvää terveysruokaa.

Pekka ja Kalle-Kustaa toimivat päivän leikkien ja omien pikkuseikkailujen armottomina innoittajina, kunhan oli ensin saatu roolit jaettua Kokkosen poikien kanssa. Pienimmistä tehtiin tietysti rosmoja ja muita etelän eläviä. 50-luvun puolelta ei ole tiedossani yhtään televisiota Värtsilässä, taisivat ensimmäiset tulla kovan aallon kanssa 60-luvun alkupuolella. Silloin olikin putkilamppuradioiden ja radiokuunnelmien aika auttamattomasti ohitse. Katseltiin mustaa orhia ja Peiton Paikkaa lumisateen takaa.

Sakari H

 

6 comments for “Pi pi pirskatti

 1. Aina jouluksi oma isäni osti Pekka Puupään- liekö oltu puupäitä,
  mutta luettua niitä tuli – oli jotenkin helpompaa lukea sarjakuvan tapaan kirjoitettua. Nyt juuri olen lukenut Teuvo Erosen kirjan, jotenkin tutut kylät innoittivat lukemaan sotaan liittyvää tarinaa.
  MP

 2. ”Uutta, pehmeää lunta ja luistava keli” kuuluivat Markus- sedän
  säätiedotukset.
  Karppaajat luokittelevat nykyään kaurapuuronkin epäterveellisiin
  ruokiin.Siitä saa liikaa muka hiilihydraatteja.

 3. Mitä yhteistä oli Pekka Lipposella
  ja Kankkulankaivolla?

  Yhdistävä tekijä oli näyttelijä Oke
  Tuuri joka esitti Pekka Lipposta sekä
  Tippavaaran vanhaa isäntää.

  Kankkulan kaivokin oli varsin suosittu
  radio-ohjelma ajallaan, muista roolihahmoista
  muistan ainakin Rolopakon Mantan.

 4. Pekka Lipposen ja Kalle-Kustaa Korkin seikkailuja kokoonnuttiin kuuntelemaan koko perheen voimin. Tuo pi pi pirskatti on talletunut hyvin päänsisäiseen äänimaailmaan samoin kuin Hyvää iltaa, nimeni on Cox viheltelyineen.

  Aarne Haapakoski on ollut tuottelias kirjailija, hänen kerrotaan kirjoittaneen yli 300 kirjaa!

  Kankkulan kaivolla oli suosikkiohjelmiani, se tuli muistaakseni lauantai-iltaisin. Muistelen, että Teijo Joutsela ja Humppaveikot olisivat myös esiintyneet Kankkulan kaivolla.

  Näistä vanhoista rario-ohjelmista on mahdollisuus kuunnella nostalgiapaloja Ylen Elävästä arkistosta.

 5. Vanhoilla radion jännityskuunnelmilla on oma keskustelunsa Facebookissa.

 6. Markus-sedän kaurapuuromainokset aiheuttivat valkoisia pilkkuja kynsiin. Kaurapuuro sitoi itseensä kalkkia. Jos Markus-setä olisi kehottanut juomaan runsaasti maitoa puuron kanssa, ei pilkkuja olisi syntynyt. Puuro olisi saanut kalkkia maidosta eikä lapsen kynsistä.

  Näin on minulle selitetty kaurapuuron syömisen seuraamuksia, siis Markus-sedän neuvojen mukaan.

  Ierikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *