Vaarallinen eläin

Pekka Lahdenne, Jarmo Oksi, Anne Pitkäranta, Olli Vapalahti: Kuka pelkää punkkia?, Duodecim 2011.

Suomen vaarallisimpana eläimenä voidaan pitää punkkia (puutiainen). Vuosittain tuhannet ihmiset sairastuvat sen välittämiin sairauksiin. Borrelioosi eli Lymen tauti on yleisin punkin levittämän bakteerin aiheuttama sairaus. Toinen sairaus on viruksen aiheuttama puutiaisaivokuume. Borrelioosiin on olemassa hoito, mitä taas puutiaisaivokuumeeseen ei ole. Tätä voi kuitenkin ennalta ehkäistä rokotuksen avulla.

Tämä hyödyllinen kirja perustuu suurelta osin yleisön kysymyksiin. Se on tärkeä kirja kotona, mutta myös terveydenhoidon ammattilaisille.

Puutiainen esiintyy varjoisissa lehdoissa ja metsiköissä. Se tarttuu eläimiin ja ihmisiinkin haistettuaan kohteensa etujaloissa olevilla haistinelimillä. Myös tärinä, liike ja äänet saavat sen valppaaksi. Se odottelee ruohonkorren päässä kohde-eläintä tai ihmistä ja paljas sääri on sille otollinen tarttumapinta.

Hyttynen ja hirvikärpänen eivät voi levittää borreliaa, mutta yksittäisissä tapauksissa on paarman piston kohdalle kehittynyt borreliatartunta. Joskus on puutiainen saatu irtoamaan kylmägeelin avulla. Pihdeillä pitää puutiaista vetää kohtisuoraan ylös, jolloin se napsahtaa irti. Jos on epävarma puutiaisen poistosta, on hyvä turvautua terveyskeskuksen sairaanhoitajan apuun, jolla on ammattimainen ote asiaan.

Puutiaiskirja vaikuttaa varsin seikkaperäiseltä selonteolta. Kysymyksiin on vastailtu joskus laajasti, joskus edellisiin vastauksiin viitaten. Kirja tekee selkoa myös borrelioosin hoidosta ja ennusteesta. Luulisin, että ihon suojaaminen heinikossa liikkuessa on yksi mahdollinen keino estää punkkia pääsemästä kontaktiin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *