Kurkikarjaa

Ennen Sääperin rantapelloilla käyskenteli lehmiä, nyt siellä toikkailee kurkikarjaa. Kuvat EJ

Hanhet häippäsivät, mutta lintukesä jatkuu. Kurjet asettuivat taloksi Sääperin rantapelloille. Noin 30 kurjen partio on viihtynyt Savikon seuduilla useita päiviä.

Afrikasta, Etelä-Aasiasta ja Etelä-Euroopasta ne ovat tulleet ja soille yleensä vetäytyvät pesimään. Suuri ihme ei olisi, jos joku pariskunta jäisi Värtsilän vesien liepeille rantaruovikkoihin.

Kurki on melkein humoristisen arvokkaan tuntuinen lintu, hyvä ettei kompastu jalkoihinsa. Värityskin on kuin ladon seinästä repäisty. Siipien kärkiväli on pari metriä. Soidintansseja ne ovat tapailleet ja trumpettejaan töräyttelevät.

Kurjilla on elämänikäinen parisuhde. Ne pesivät vasta 4-6 -vuotiaina. Suuri osa saattaa olla nuorisoa, joka ei seurustele vielä tositarkoituksella.

 

3 comments for “Kurkikarjaa

 1. Te olette saaneet seurata kevään aikana upeaa luontonäytelmää,
  joka kuvistakin välittyy katsottavaksi.
  Elinikäinen parisuhde, siinä on jotain sykähdyttävää!

 2. Kyllä Erkki sinä asut juuri sinulle sopivassa kunnassa ja paikassa. josta on lyhyt matka kuvailemaan monia ihania kuvia.
  Kiitos niistä.
  mirjasisko

 3. Kiitos taas Erkille hienosta kuvakertomuksesta. Suurenmoista kun joku välittää meille kauempana oleville ajankohtaisia tunnelmia kotitanhuvilta.
  Joutsenien ja kurkien elinikäinen parisuhde, siinä on todellakin jotain sykähdyttävää.. varsinkin kun näkee ne jokakeväiset kosintatanssit. Pitäisiköhän meidänkin sanoa itsellemme Eino Leinon sanoin ”Oi oppi ottakaatte joutsenista..”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *