Jännitteinen lastenkirja

Martin Widmark: Noidan laulu, Tammi 2011

Martin Widmark ( s. 1961) on suosittu ruotsalainen lastenkirjailija. Hän on ammatiltaan opettaja ja opettaa maahanmuuttajalapsille ruotsia. Noidan laulu, kuuluu Widmarkin David&Larissa- sarjaan, jossa nuorukaiset joutuvat ratkomaan visaisia rikostapauksia. Nyt lapset ovat menossa Lapin mökille, jonka omistaa heidän ystävänsä, lapinmies Johan.

Alueella on kuitenkin menossa kiivas kamppailu kaivosyhtiön ja lappalaisten välillä alueen omistusoikeuksista. Johan on saanut haltuunsa kuninkaan antaman lupakirjan, jossa annetaan saamelaisille omistusoikeus alueisiin. Mutta kaivosyhtiö yrittää rikollisin keinoin estää kirjan viemisen käräjäoikeudelle.

Widmarkin jännitteinen proosa on ns. suurten tapahtumien proosaa, vastakohtana nykyisin esim. Suomessa vallalla olevalle tavalle kehittää jännitteet lasten arkisista ja realistisista kuvioista.

Widmark pistää vainoojien helikopterit asialle konekivääreiden kanssa ja tietysti joudutaan lupakirjaa viedessä myös tekemisiin luonnonvoimien kanssa, kun kaivosyhtiön porukka laskee kosken valloilleen.

Widmark kirjoittaa efektiivistä proosaa, josta varmaan lapset viehättyvät. Itse kuvittelin, että jännitteet ovat kirjassa ns. hevosen kokoisia ja sinänsä epäuskottavia. Mutta kirjan tapahtumat kyllä imaisevat aikuislukijankin mukaansa.

Widmark on ruotsissa aina myyntilistojen kärjessä. Hänen tapansa kirjoittaa on lukijaystävällinen ja tehokas. Rikolliset puuhat saavat palkkansa, eli kirja päättyy loppuidylliin, mikä onkin nuorten kirjoissa suotavaa, vaikka usein yhtiöiden ylivoima runnoo yksilöt alleen.

Jouko Varonen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *