Valinnan vaikea ymmärtäminen

Kirkon ajattelua on kautta aikojen vaikeuttanut kysymys valinnasta. Onko Jumala ennalta valinnut jotkut seuraajikseen ja pelastukseen? Vai onko ihmisellä vapaa tahto alkaa uskoa tai olla uskomatta.

Ennalta määräämisen oppia nimitetään predestinaatioksi. Se on hyvin ahdistava oppi. Toisaalta taas sellainen mielipide, jonka mukaan kaikki päätösvalta on yksin ja ainoastaan ihmisellä, on liian kevyttä tavaraa. Tähän päätyneet ajatukset näkyvät niissä todistuksissa, joissa kerrotaan, miten on tultu uskoon; miten on otettu Jeesus vastaan jne.

Minulle kristillinen elämänkatsomus, usko tai mitä nimitystä siitä nyt kukin käyttää, on alkanut jotenkin käsittämättömällä tavalla Johanneksen evankeliumiin kirjoitetusta Jeesuksen sanasta: ”Te ette valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää, joka pysyy.” (Joh.15).

Valinnalla oli monta eri muotoa. Se on selvinnyt sitten myöhemmin ihmettelyn myötä. Ja tuossa ihmettelyssä alkoi näkyä lahjan piirteet. Kukapa ei ottaisi vastaan lahjaa, jos tuntee sitä tarjottavan.

Näin on syntynyt kohdalleni todeksi tämän sunnuntain aihe: ”Taivaan kansalaisena maailmassa”.

Erkki Lintunen

5 comments for “Valinnan vaikea ymmärtäminen

 1. En ole osannut tulkita.” Päivän TUnnussanan” textiä.Ap.t. 7:47
  Kirkkoa ajatellen.
  Kirjassa on kirjoitettu.
  Korkein ei asu ihmiskäsin tehdyissä rakennuksissa .
  Eikö siis kirkoissakaan ?
  Joskus laittaa ajattelemaan , kun mielestäni kirkko on ollut Jumalan huone .
  Kävin jo lapsena mummoni kanssa Värtsilän kauniissa valkoisessa kirkossa .
  Sitäkään ei enää ole.
  Maila vaan ihmettelee pyhiä sanoja .

 2. Tyttäreni tulkitsee ,että jokainen ihminen on kirkko omassa itsessään .
  Tavallaan totta, sillä jokainenhan rukoilee omassa mielessään.

 3. Värtsilässä oli 70 luvulla pappina Juhana Varonen. Hän oli iäkäs mies. Ollut Inkerin maalla ja paennut sieltä monien muiden inkeriläisten tavoin kristittyjen vainoa Suomen läpi Ruotsiin. Hänellä oli elämän kokemusta ja esimerkkejä toisillekin jakaa. Hänen mielipiteensä olivat erittän suoria jopa arsyttävän suoria. Ennaltamääräämis opista ja niihin liittyvistä ihmisen tekemistä valinnoista hänellä oli myös selvät mielipiteet. Minäkin ymmärsin niistä muutaman. Esimerkiksi jos joudut katsomaan aseen piippuun ja sinut ammutaan, on eri asia jos itse pitelet asetta ja painat liipasinta. Lopputulos on ennalta määrätty. Henki lähtee, mutta ensimmäisessä tapauksessa valinta ei ollut sinun, jälkimmäisessä oli. Toinen esimerkki Juhanalta: Sinun täytyy ylittää suuri vesistö. Olet huono uimari mutta muuta kyytiä ei ole. Sitten matkalla joku tarjoaa venekyytiä, mutta et huoli sitä. Lopputulos on ennalta määrätty: Sinä hukut koska et jaksa uida etkä huolinut apua.

 4. Jumala asuu missä haluaa. Myös kirkossa, kun Sanaa julistetaan ja sakramenttia jaetaan. Hän tulee Herran Kristuksen muodossa, joka on luvannut olla läsnä leivässä ja viinissä, jotka on pyhitetty sakramentiksi. Sana ( Kristus) tulee lihaksi, näkyväksi, kosketeltavaksi. Mutta tämä on salaisuus, uskon ja ihmettelyn aihe.
  En minä tätä osaa järjelle selittää. Onneksi ei tarvitsekaan. Ei järki ole ainoa ihmisen ominaisuus. Ihminen on enemmän kuin järjellinen olento. Ihmisen ei tarvitse korkealle kurkottaa, kun Jumala tulee maan tasalle, oman maansa tasalle. Ierikka.

 5. Olisin tyttäresi kanssa samoilla linjoilla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *