Suven säätäjä

Kukkolammen sammakko on etevä ennustaja. Tyyni kesä näyttää tulevan. Kuva EJ

Erkin (18.5.) päivään liittyy runsaasti sananparsia, jotka osoittavat kesäntulon edistymisvaihetta ja muita siihen kuuluvia asioita. Odotetaan, että Erkiltä alkaisi oikea kesä, joka tulee viimeisten muuttolintujen, käen ja pääskysen mukana. ”Käki Erkin kainalos, pääskynen pivon pohjas.” Erkki on käen kukuntapäivä. Silloin se kukkuu vaikka hongankolosta ellei muualla tarkene. Kuitenkin on suuri ero siinä, millainen on luonto käen kukkuessa. Se ”kukkuu hallaa hankeen, leipää lehteen.”

Varhainen kevääntulo on kansan mielestä yleensä suotuisan vuoden merkki. Silloin päästään varhain uutiseen. ”Jos Erkki tulee kukka kädessä, niin Jaakko (25.7.) kakku kainalossa.” Viljan tuleentumisaikaa tarkataan myös sammakonpoikasista. ”Jos sammakonpoika Erkkinä elää, niin ruis Jaakkona helää.”

Ilmojen ei pitäisi olla kovin lämpimiä ennen Erkkiä, sillä vasta Erkistä sään pitäisi lämmitä. ”Kelmi sen kesän nimi, joka ennen Erkkiä.” ”Erkki turjus turkki päällä, Urpaanus liinapaitasillaan” ”Erkki suven säätää” jne. Kylmä Erkin päivä ennustaa lämmintä kesää. Sanotaankin, että ”Ierikka turkin heittää tai toisen ottaa” eli tekee kylmän kesän. Päinvastainen merkitys on kauniilla Erkin päivällä: ”Kylmä Erkki, hyvä merkki, lämmin Erkki, paha merkki” ja ”Erkin vilu kesän ilo.” Vesisade Erkin päivänä tietää hyvää viljavuotta. ”Erkin aikainen sade ja juhannuksen aikainen pouta koko maailman rikkaaksi tekee.”

Toukopelloilla Erkki pitää vaaria töiden joutumisesta. ”Ierikka juarikka pellonpiässä kyntää.” Isälläni oli tapana jatkaa sanomalla ”eikä sua suorii vakoja”. Savossa on pyritty kauran kylvö täksi päiväksi lopettamaan ja ohran kylvö alkamaan. Etelä-Pohjanmaalla on sanottu ”Erkki kylväjän kouran avaa, Urpo (25.5.) kiinni panee.” Karjalassa Erkki on vanhastaan ollut kaalin ja lantun, Hämeessä pavun kylvöpäivä.

Vanhassa kyläyhteiskunnassa vainiot ja niityt olivat kaikelle kylän karjalle avoinna Erkin päivään saakka. Erkiltä kylän paimen otti karjan haltuunsa ja johti sen vainioilta metsän laitumille. Karjan pelloilta eristäminen on ilmaistu mm. sananparsin ”Erkki risua veräjään vetää” ja ”Erkki portit sulkee.”

Lähde: Kustaa Vilkuna Vuotuinen ajantieto

Lissu Kaivolehto

Sammakot touhuavat Kukkolammessa kaikenlaista. Kuva EJ

 

3 comments for “Suven säätäjä

  1. Ei onnea mittaa aika
    oma hehku sen mittaa vain.
    Sydämelliset onnentoivotukset tutuille Erkeille
    ahkerille jutun kirjoittajille Jormanaisen ja Lintusen Erkille
    ja hyvälle naapurille Niirasen Erkille toivottelevat Pusat Patsolasta.

  2. Merkeistä päätellen ainakin tänne etelärannikolle on tulossa hyvä kesä. Yöllä satoi vettä ja aamupäivällä lämpötila oli reilusti alle kymmenen astetta. Kylmä tuuli piti huolen, että nutun vetskari pysyi kiinni muutaman asteen kohonneesta lämpötilasta ja auringonpaisteesta huolimatta.
    Valkovuokot lopettelee ja tuomet aloittelee kukintaansa.

    Tänä iltana kuulin satakielen laulun ensimmäistä kertaa tänä keväänä. Sykähdyttävä hetki! Toivottavasti viikonloppuna Karjalan kunnailla kuulen käen kukkuvan.

  3. Tänään ja huomenna on ainakin lämmintä luvassa. Käki on kukkunut jo kotvan aikaa, ja pääskysetkin on näyttäytynyt pihapiirissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *