Selkäsärystä laihdutukseen

Pertti Mustajoki: Terveydeksi!, hyvinvoinnin ABC, Duodecim 2011.

Tiesitkö, että laihdutukseen on hyvä vinkki tehdä ja tarjoilla ruokaa pienistä astioista? Kas, kun silloin ei tule otettua liian suuria annoksia. Tietysti tärkeämpää on muuttaa elämäntapojaan niin, että ravinnosta saatavan energian määrä vähenee ja lisätä liikuntaa, niin että energiaa kuluu enemmän. Päivittäinen punnitseminen auttaa myös ylipainon estämisessä.

Mustajoen kirja tarjoaa tietoa ja vinkkejä yleisimmistä sairauksista, niiden ehkäisystä ja oireista, joiden ilmaantuessa on syytä turvautua lääkärin apuun. Niinpä esim. näköhäiriöissä on huomattu, että pitkä viipyminen tietokoneen ääressä ja laitteiden sijoittelu työpöydällä voivat tuottaa näköhäiriöitä. Kun esim. sijoittaa tietokoneen näytön pöydälle, olisi syytä laittaa se siten, että katse kohdistuu mieluummin alas- kuin ylöspäin. Jos katseen suunta on ylöspäin silmien tasosta, hidastuu silmien räpytysrefleksi ja seurauksena voi olla esim. kuivien silmien oireita.

Mustajoki on tehnyt kirjan, joka on selkeä ja menee asian ytimeen. Lääketieteellistä termistöä on vältetty mahdollisuuksien mukaan ja tavallisimmat kansantaudit tulevat esitellyiksi ja lukijalle annetaan ohjeita oireiden huomaamiseen ja hoitoon hakeutumiseen.

Kirjasta löytyvät esim. kipuun, mielialaan, uneen ja vireystilaan, työhyvinvointiin, painonhallintaan ja liikuntaan, diabetesriskiin, päihteiden käyttöön, kuulo-ongelmiin, näköongelmiin ym. liittyvät asiat.

Kirjan sijoitin tärkeälle paikalle hyllyyn, sillä tieto on valttia, varsinkin kun ikä ja krempat lisääntyvät.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *