Valkosipulia

Kasvatin aikoinaan valkosipulia (älkää naurako). Kyseessä oli ns. talvivalkosipuli, joka istutetaan syksyllä. Keväällä jo viimeisten lumien alla nousivat ensimmäiset varsien piipat terhakasti maan pinnalle. Se oli soma näky kasvimaalla.

Minua huomattavasti taitavampi valkosipulin viljelijä oli Kaustajärveltä kotoisin oleva entinen rajamies Kalevi Tikka. Kävin 2000-luvun alussa hänen viljelyksillään oppia ottamassa. Tilukset sijaitsivat Tikan kotipaikalla. Siellä oli monenlaista kokeilua menossa useilla erilaisilla lajikkeilla.

Tikka kirjoitti myös opaskirjasen ”Valkosipulin viljely” vuonna 2000. ”Oppaan tarkoitus on ollut koota kattava tieto siitä, mikä on oleellista ja tärkeää valkosipulin viljelyssä ja sadon käsittelyssä. Lähtökohtana olen pitänyt luonnonmukaisen viljelyn tarpeita, sillä väkilannoitteilla kasvatettua kynsilaukkaa saa ruokakaupoista riittämiin”, kirjoittaa tekijä.

Suomen kesän pituus ja lämpötila eivät Tikan mielestä aseta esteitä valkosipulin viljelylle. Edellytyksiä ovat oloihin soveltuva sipulikanta ja viljelyn hallitseminen.

Valkosipuliin Tikka tutustui ensi kerran 1980-luvun alussa nähtyään sitä kaupan hyllyssä. Seuraava askel oli kasvatuskokeilujen aloittaminen 1991. ”Jos pahalle antaa pikkusormen, se vie koko käden.”

Nyttemmin Kalevi Tikka on luopunut Kaustan viljelmistään kotipaikan omistusjärjestelyjen myötä.

Puhoksessa asuva evp. yliluutnantti tunnettiin aikoinaan urheilijana. Hän juoksi 1974 kymppitonnin piirinennätyksen 29.02,2. Se oli voimassa vielä 1990-luvun lopulla, lieneekö joku jo rikkonut? Viisi kilometriä taittui aikaan 14.04,0 ja kolme kilometriä 8.15,0. Lukuisia piirinmestaruuksia tuli juoksumatkoilla ja nuorempana myös viestinhiihdossa Värtsilän Kisan joukkueessa Juhani Mielosen ja Seppo Tarvaisen kanssa.

Mihin olisi yltänyt, jos valkosipulia olisi syönyt jo silloin.

 

4 comments for “Valkosipulia

 1. Kalevi Tikan ennätys oli voimassa tähän kevääseen
  saakka, eli 37 vuotta.

  1.5.2011 joensuulainen Matti Räsänen juoksi
  Stanfordissa Yhdysvalloissa
  uuden piiriennätyksen 10 000 metrillä aikaan
  28.25,29.

  Monta kertaa näin aikoinaan Kalevin harjoitus-
  lenkillä reitillä Kaustajärvi – Miljoonarinne.
  Minä laskettelin rinnettä alas autolla –
  Kalevi tuli vastaan juoksuaskelin!

 2. Nopeita poikia nuo Kalevi ja Juhani
  ajallaan. Olin tullut ensimmäisen kerran
  Kaustajärvelle talvella 1963.

  Ei mennyt puolta tuntia kun porstuasta kuului kopinaa
  ja Jussi ja Kalle tupsahtivat tupaan. He olivat
  ensimmäiset kyläläiset jotka tapasin!

 3. Hei,
  Olen laajentamassa valkosipulin viljelyä hehtaariin jopa kahteen tulevina vuosina. Minulla ei ole kuitenkaan luotettavaa tutkimustietoa lannoitemääristä. Onko kirjassasi tietoa vs:n lannoittamisesta?Mikäli kirjastasi löytyy tietoa voit ottaa minuun yhteyttä jotta voin tilata kirjan.Valitettavasti tämä ei ole kommentti!!!!

 4. Kuulostaa hyvältä valkosipulin harrastajan ”korviin”. Olen päivittämässä sipulinviljelyn opastani, mutta vanhaakin on saatavilla ja sähköpostilla täydennystä. Pari kysymystä viljeletkö luomuna vai tavanomaisesti. Molempiin löytyy tietoa. On muitakin osaajia kuin minä, mutta kaikki eivät kerro ammattisalaisuuksiaan. Laita tilaus henkilökohtaiseen sähköpostiini sipuli.tikka@hotmail.fi niin asia lähtee hoitumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *