Historiaa tämäkin

Tässä marssitaan Maaningan kirkonkylässä. Kuva Martti Kilpiranta.

Tasan 70 vuotta sitten 4.5. alkoi kolmen viikon aikana suoritettu maineikas maaottelumarssi Suomi – Ruotsi. Suomessa haaste otettiin vastaan innolla ja virallisia marssitapahtumia järjestettiin paikkakunnittain useita.

Kaikkialla niin nuoret kuin vanhatkin innostuivat ottamaan marssihaasteen vastaan. Alle 10-vuotiaitten suorituksia ei hyväksytty, mutta muutoin ei ollut ikärajaa. Yli 10-vuotiaitten lasten ja naisten matka oli 10 km, mikä oli käveltävä alle 1,40 h. Miesten matka oli 15 km ja aikaraja 2,20 h.

Marssitilaisuudet olivat huolellisesti järjestettyjä ja kävely tarkkaan valvottua. Kukin sai osallistua vain kerran.

Suomi voitti tuon maaottelun ylivoimaisesti. Maaottelu oli maassamme oiva yksimielisyyden ja sisun näyte, sillä peräti 1 507 111 kansalaista suoritti marssin vaaditussa ajassa. Ruotsissa marssijoiden määrä oli vain 943 952 henkilöä.

Unto Kortelainen

2 comments for “Historiaa tämäkin

  1. Mielenkiintoista tämä historian havina täällä Värtsin sivuilla.

    Kiitokset Untolle molemmista tämän päiväisistä historiallisista katsauksista.

  2. Kiitos Unto! Tulipahan marssittua kolme kertaa. Kaksi Joensuussa, Tulliportinkadulta Lentokentälle ja Asemalta Kulhoon ja kolmas Kaurilassa aseman kohdalta lähelle Marjomäkeä. Yksi merkki on tallessa. Marssikortit ovat kadonneet. Kova oli innostus etenkin meidän koulupoikien joukossa, eikä kukaan valvonut monesko marssikerta oli menossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *