Pieni on kaunista

Suvi-Tuuli Junttila: Missä, tässä, jossakin, WSOY 2011.

Suvi-Tuuli Junttila ( s. 1979) on helsinkiläinen graafinen suunnittelija ja muotoilija. Kirjaansa hän on kuvannut pienoismaailmoita ja päähenkilöinä ovat mutteri, koukku ja pullonkorkki.

Ensin luodataan galakseja ja linnunratoja, planeettoja ja tähtisumuja. Siitä siirrytään ihmisten asumuksiin, kerrostaloihin ja pilviin. Kohta mennään huoneen sisälle, jossa on tuoli ja postimerkistä tehty taulu sekä herätyskello. Lattialla on mutteri, joka tahtoo lähteä tutkimaan maailmaa. Kaverikseen se saa kierrettävän rautakoukun. Vielä mukaan liittyy limonaadipullon korkki. Seikkailun puitteet alkavat olla valmiina.

Vesiputouksen luona pysähdytään. Tavallinen vesikraanasta tuleva vesi muodostaa luonnon ihmeen. Tielle osuu keittiön tavaroita aina teekannusta peltipurkkiin. Kaverukset ovat haltioissaan. ” Ooh! Ja Hui! Ja Oi miten kaunista! Kohta lähdetään ilmojen teille. Koukusta ja pullonkorkista tulee oiva laskuvarjo mutterille. Saavutaan meren aalloille. Mutterille tulee paha olo, tietysti merisairautta. Aallot kasvavat ja merenkäynti voimistuu. Tulee aivan pimeää. Samassa meri katoaa ja musta aukko nielaisee matkalaiset.

Junttila on luonut seikkailun ilman piirroksia, animaatiotekniikkaa hyväksikäyttäen. Kirja on kiinnostava kokeilu tuottaa jännitteinen tarina makrokuvilla toteutettuna. Ja mikä ettei, lapsi varmaan kokee tarinan todellisena siinä missä piirretyin hahmoin toteutetussa kuvakirjassa. No kaveruksille käy hyvin, kun pieni ihminen löytää kiiltävät rihkamat ja liittää ne lelukokoelmiinsa. Siis onnellinen loppuidylli kruunaa seikkailun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *