Missä olet, naapuri?

Vanha kuva tuo muistoja mieleen.

Tämä vuonna 1944 Kakun kylässä otettu kuva tuo mieleeni monta tarinaa. Isäni Nikolai Mantsinen istuu talonsa edustalla vierellään sisareni Helli ja minä. Vasemmalla on vuonna 1939 syntynyt Paavo Immonen. Missä lienet nykyisin, naapurin Paavo?

Olin kuvan ottohetkellä noin nelivuotias. Muistan tuolta ajalta, kun naapurin tyttö Martta Pakarinen (nyk. Antrela) tuli meillä käymään. Yhdessä Hellin kanssa he lähtivät pyhäkouluun. Pyrin kaikelleen mukaan, mutta eiväthän tytöt semmosta pojan kiärää riesakseen ottaneet. He hyppäsivät kammarin ikkunasta ulos ja juoksivat talon ympäri tiehensä.

Jäin sisälle itkemään, kun en päässyt pyhäkouluun. Äiti hämmenteli soppakattilaa hellalla ja lohdutteli, että eiköhän sitä joskus vielä pyhäkouluun piästä. Siihen se paha mieli sotkeutui.

Talon vieressä kulki tie. Sen varressa lastattiin omaisuus kuorma-auton lavalle syksyllä 1944. Piti lähteä pois sodan jaloista. Kuormasta tuli korkea ainakin minun mielestäni, ja tietysti piti päästä sen päälle. Siellä sitten istuin monta tuntia odottelemassa, sylissä kananmunia ja leipäpalasia. Liikkeelle lähtöä Hoilolan kylän suuntaan en muista, lienenkö nukahtanut.

Lähdön jälkeen en ole naapurin Paavoa nähnyt.

Kalervo Mantsinen

5 comments for “Missä olet, naapuri?

 1. Luulen, että kyseessä on Pälkjärvellä Makarissa syntynyt Paavo. Tunnen hänet ja tiedän missä hän on. Ilmoitan Paavolle etsintäkuulutuksesi.

 2. Missä olet naapuri, kysyi Kalervo Mantsinen.
  Kuten Lissu tiesi, muutimme 16.9.1938 Makarista Kakkuun. Olin
  ihan vauva tuolloin -37 syntyneenä. Sitten tuli evakkuus, mutta
  1942 palattiin Kakkuun, kunnes taas -44 evakkoon. Noina kolmena
  vuotena kävin mm pyhäkoulua ja aloittelin alakouluakin !
  Nyt asustelen Olarissa.

  Paavo Immonen
  PS.Skannaan kuvan pyhäkoululaisista Värtsäli- seuralle

 3. Mielenkiintoista!

  Kiitoksia Lissu.

  Paavo,

  asun Suomen Värtsilässä noin 10 kilometrin päässä Kakusta. Tulehan ensi kesänä perheinesi yökylään.

  Terveisin Kalervo

 4. Jospa Kalervo vielä tapaat toisenkin Kakkulaisen vähän lähenpää
  jollain matkalla tai seuran kokouksessa, joulupäivällisillä –
  toivotaan niin.
  Pusan Mirja

 5. Seurailin sukuselvityksestä kertovaa tv-ohjelmaa ja googlettamalla ukkini nimen, löytyi myös tämä mielenkiintoinen herra Nikolai Mantsinen. Onko kenelläkään tietoa hänen jälkeläisistään? Hienoa että tälläinen sivusto on perustettu. Isäni syntyi kenraalinkylässä nuorimpana lapsena (kahdeksas), mutta perhe muutti pois sieltä v-58.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *