Kuva-arvoitus

Värtsissä julkaistiin 3.12.2010 lähettämäni kuva ja siihen liittyvä tarina Wärtsilän 100-vuotisjuhlista 12.4.1934. Kuva on peräisin kummitätini jäämistöstä. Sieltä ovat peräisin myös nämä kaksi kuvaa. Olisiko mahdollista, että ne ovat samasta tapahtumasta?

Kovin juhlavalle meno noissa kuvissa näyttää. Isommassa kuvassa liput liehuvat saloissa ja soittokunta soittaa. Pienemmässä kuvassa vedetään kättä lippaan ja pikkupojat seuraavat tapahtumaa sotilaiden lähellä. Jos kysymyksessä on nuo 100-vuotisjuhlat, niin silloin tuo tuhtimpi herra etuvasemmalla voisi olla vaikka presidentti Svinhufvud.

Te paikkakuntalaiset tunnistatte ainakin rakennukset, jos nämä kuvat ovat Värtsilästä.

Lissu Kaivolehto


3 comments for “Kuva-arvoitus

  1. Minun mielestäni tuossa suuremmassa kuvassa voisi taustalla olla yhteiskoulun rakennus, mutta Värtsilän historian tuntijat osaisivat sanoa varmemmin. Eikös sitä 100-vuotispääjuhlaa juuri siellä vietetty?

  2. Kuva-arvoituksen molemmat kuvat ovat varmasti Wärtsilä-Yhtymän 100-vuotisjuhlista 1934, jolloin tehtaalla vieraili mm. presidentti P-E Svinhuvud ja maaherra Ignatius. Alemman kuvan kookas herra käsi turislakin reunassa on juuri presidentti. Ylemmän kuvan komea rakennus on tehtaan konttori, joka tuhoutui palossa talvisodan aikana 1940. Palo oli ollut niin voimakas, että hiiltyneet paperit olivat lennelleet aina Berliinin taloille asti. Samalla paikalla olevan uuden konttorirakennuksen Yhtymä rakensi 1942. Yhteiskoululla vietetty 100-vuotisjuhla, josta on olemassa Yleisradin nauhoitus (toim. Enehjelm) on pidetty 1935?. Juhla oli järjestetty paikallisin voimin.

  3. Kiitos Aarre Partanen kuva-arvoituksen ratkaisusta! Olet nimesi veroinen, Aarre. Kirjaan antamasi tiedot kuvieni taakse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *