Vanhassa Värtsilässä näyteltiin

Nyky-Värtsilässä olemme seuranneet suosion saaneita kesäteatteriesityksiä. Seutu oli aikaisemminkin tunnettu teatteristaan. Rajan taakse jääneessä Vanhassa Värtsilässä muutaman kilometrin päässä perustettiin työväen näyttämö vuonna 1920. Se toimi parinkymmenen vuoden ajan, sotiin asti.

Teatteri niitti mainetta ennen kaikkea johtajansa Kalle Viherpuun kaudella. Hilkka Partanen näytteli siellä lapsirooleissa jo 8-9 –vuotiaana. Hänen kirjoitussarjassaan lähiviikkoina saavat Värtsin lukijat ensikäden tietoa toiminnasta, jota aikoinaan kutsuttiin Värtsilän teatteri-ihmeeksi.

Oheisessa kuvassa ( kuvaaja J. Ikonen) on Värtsilän työväen näyttämön henkilökuntaa vuonna 1938. Kuvasta löytyvät vasemmalta ylhäältä alkaen ainakin seuraavat henkilöt: Viki Riutta, Arvo Matikainen, Toivo Partanen, Martti Selenius, Lauri Savolainen nuorempi (katosi jatkosodassa), Sirkka Savolainen, Mauno Konstig, Martti Järvinen (kaatui talvisodassa), Irja Perho (myöh. rouva Viherpuu), Veikko Turunen, Kerttu Hiltunen (myöh. Lonkainen), Anja Ripatti, Tauno Vepsäläinen, Lahja Miettinen, Lilli Savolainen, Lauri Savolainen (Värtsilän Uuden Puunjalostustehtaan omistaja), Tyyne Kurki, Helvi Andersin-Pulkkinen (ammattinäyttelijä), Juho Koski (Osuuslikkeen apulaisjohtaja), Kalle Viherpuu (teatterinjohtaja), Ilmari Rantanen, Hilkka Savolainen (myöh. Hautala), Hilkka Vänttinen (myöh. Partanen, kirjoittajamme), Aarre Rantanen, Aarre Savolainen ja Lauri Rantanen.

6 comments for “Vanhassa Värtsilässä näyteltiin

  1. Sotien perästä Väinö Lötjönen perheineen muutti Värtsilästä Tikkalaan, josta he ostivat maatilan Koirivaarasta. Myös maalari Eero Lötjönen tuli sinne veljensä luokse asumaan, en muista milloin. Eero kuoli Tikkalassa ja on haudattu Tikkalan hautausmaalle samoin kuin veljensä Väinö Lötjönen.

  2. Tervehdys Vantaan Hämeenkylästä. Odotan mielenkiinnolla tulevia kirjoituksia teatterin toiminnasta. Niilo-ukkini veli Martti oli mukana toiminnassa ja löytyy tuosta kuvasta. Hän kaatui talvisodassa, kuten kuvateksti kertoo. Kirkon eteisessä on hänenkin muistolaattansa.

  3. Hei, kuvia on olemassa enemmänkin, jos kiinnostusta riittää niin luulenpa tietäväni mistä niitä löytyy. En vain osaa laittaa niitä tänne lehteen mutta kait Erkki laitta ne?

  4. Totta Mooses, iliman muuta laitan kuvia Värtsiin, kun vain joku niitä tuo nenän eteen.

  5. […] Vanhassa Värtsilässä näyteltiin | VÄRTSI15. tammikuu 2011 … Kuvasta löytyvät vasemmalta ylhäältä alkaen ainakin seuraavat henkilöt: Viki Riutta, Arvo Matikainen, Toivo Partanen, Martti Selenius, Lauri … […]

  6. Ihanaa! Innolla odottelen lisäjuttuja teatterin toiminnasta. Isäni Tauno Vepsäläinen ja äitini Fanny (Parviainen) olivat innolla mukana. Itselläni on useita kuvia Värtsilän työväenteatterin esityksistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *