Antaminen joulun ydintä

Saiturin joulu, DVD, ohjaus Robert Zemeckis, pääosissa: Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth, Bob Hoskinsa, Robin Wright Penn, Cary Elwes, Finnoula Flanagan, levitys: Salt Dieney Studios Motion Pictures AB 2010

Saiturin joulu on Dickensin klassinen tarina, joka on toteutettu osittain animaatiotekniikalla, osittain näyttelijävoimin. Pääosassa tuntemattomaksi maskeerattuna saiturina on Jim Carrey. Kertomuksen ydin on saiturin muuttuminen anteliaaksi. Saituri joutuu mielikuvitusmaailmoihin.

Kolme haltijaa ottavat vuorotellen saiturin matkalle menneisyyteen, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Maailma näyttäytyy saiturille juuri sellaisena, kuin hän on oman todellisuutensa muovannut. Saiturin vaimokin jätti miehen rahojensa keskelle, kun huomasi, että mieheltä puuttuu sydämen sivistys ja antamisen ilo.

Elokuvan animaatio-osuudet saattavat järkyttää pienimpiä katsojia. Siksi suositusikäraja onkin 11 vuotta. Aikuinenkin tuntee saiturin tilanteen lähes kipuna omassa kehossaan. Elokuvaa katsellessa tulee kuviin myös katsojan itsekritiikki ja elämän kuviot.

Kun haltijoiden järjestämiltä matkoilta on palattu turvallisesti omaan sänkyyn, on saiturin sisimmässä tapahtunut järkyttävä muutos. Hänestä tulee ystävällinen ja auttamishaluinen. Konttorissa työskentelevä mies, jolla on köyhä koti, saa palkankorotuksen, pelastusarmeijan kuoro saa rahaa ja jokaiselle on saiturilla varastossa vähintään hyvän joulun toivotus.

Luulisin, että nykynuoret ovat tottuneet karuunkin kuvakieleen. Tämäkin elokuva on maustettu pelottavilla hahmoilla ja shokeeraavalla kuvakielellä. Mutta kun päästään haltijoiden matkaan, alkaa katselijalle selvitä ”kupletin” lämmin juoni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *