Tuntematon ja Kaustajärvi

Jalkaväenrykmentti 8 , johon kirjailija Väinö Linnakin kuului, marssi Kaustajärven kautta rintamalle. Tässä suora lainaus M. Jokipiin toimittamasta kirjasta ”Tuntemattoman sotilaan rykmentti”, siinä M. O. Matilainen muistelee keskitysmarssia: ”Marssi jatkui ohi Kutsun kylän rajalle. Kenraalinkyläksi sanoivat paikkaa, joka oli tyhjennetty siviileistä samalla tavalla kuin Kiteekin. Majoituimme synkkään kuusikkoon, johon sijoitimme teltat. Saimme pian tuntea, että olimme vihollislinjan tuntumassa. Useita viholliskoneita, hävittäjiä, ilmestyi kiertelemään yläpuolellemme, ja ne viipyivät näköpiirissä kiusallisen kauan. Emme sytyttäneet edes korviketulia, ettei savu paljastaisi olinpaikkaamme. Aikansa kierreltyään ne kuitenkaan mitään tekemättä häipyivät Värtsilän suuntaan.”

Väinö Linnan romaanista Tuntematon sotilas tehtiin sitten ajallaan elokuva. Nimi Kaustajärvi oli minulle vielä tuntematon, kun sanomalehti Karjalaisessa kerrottiin, kuinka eräs mies menehtyi, kun oli palaamassa kyseistä elokuvaa katsomasta. Liekö vastaavia tapauksia ollut maassamme useampiakin, sillä muistan, että kansalaiset kävivät keskustelua, onko kyseinen elokuva liian rankkaa katsottavaa sodankäyneille miehille.

Nyt olen tullut tietämään Kaustajärven metsähautausmaalla olevan hautakiven, josta voisi tarkistaa, minä päivänä edellä mainittu tapaus sattui. Syyskuussa 1956 Saarivaaran nuorisoseurantalolla esitettiin elokuvaa Tuntematon sotilas. Paluumatkalla ollut entinen rintamamies, tuupertui ylämäessä pyöränsä selästä kohtalokkain seurauksin; kotiin olisi ollut vajaat puolitoista kilometriä.

Tellervo

Kaustajärveä kartalla 1700-luvun lopulla.

2 comments for “Tuntematon ja Kaustajärvi

  1. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

    Värtsistä löytyy vuosilta 2010 ja 2011 itsenäisyyspäivän tienoilta monia puhuttelevia tarinoita – Värtsin arkiston aarteita.

  2. ”Tuntemattoman” oli ukkini veli Tauno Majoinen, joka menehtyi sunnuntai-iltana 9.9.1956 vain 52-vuotiaana.Hän asui Aittovaaran mäellä lähellä hautausmaata.
    Tapahtumasta tietämättöminä ajoimme seuraavana päivänä isän kanssa hautausmaan ohi.Järkytys oli suuri, kun näimme ketä pestiin arkkuun laitettavaksi. Jäi kyllä 8-vuotiaan mieleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *