Ahkera kirjailija

Jouko Varonen. Kuva: Lappeenrannan kaupungin nettisivut.

Värtsiläläissyntyinen, vuodesta 1977 Lappeenrannassa asunut Jouko Varonen panee vielä paremmaksi kuin Otto Rummukainen: 23 kirjaa ja runsaasti muita tekstejä.

Vuonna 1949 syntynyt Varonen on luokanopettaja. Lisäksi hän kuvaa luontoa ja kirjoittaa eräjuttuja alan lehtiin. Meriittilistalla ovat voitot Eränkävijälehden kirjoituskilpailussa vuosina 1987, -89 ja -90.

Lasten ja nuorten kirjoja Varonen on tehnyt vv. 1982-2005. Sarjoja on kolme: Kärppä-sarja 7-9 -vuotiaille, Jenna -tyttökirjat noin 13-vuotiaille sekä Mika ja Ulla -sarja juuri lukemaan oppineille. Pääteoksenaan kirjailija pitää nuorisoromaania Mallu.

”Lueskelin Värtsilän kirjastosta ja koulun kirjastosta nuorten kirjoja melkoisen ahkerasti”, kertoo Varonen. Muutamissa teoksissa hän sijoittaa tapahtumat lapsuusmaisemiinsa. Värtsissä palataan näihin kirjoihin myöhemmin.

Opettaja kirjoittaa kasvattavaa tekstiä, joka ei kuitenkaan liian saarnamaista ole. Kirjoissa sattuu ja tapahtuu, paha saa palkkansa ja tarpeellisia opetuksia on monenmoisia. Suvaitsevaisuus on eräs teema. Muutamissa seikkailuissa on mukana maahanmuuttajalapsia ja romaneja. Suosittelen Värtsilän koululaisille esimerkiksi Sergei-kirjaa.

Varosen teksti on nokkelaa ja etenee usein vuoropuhelujen avulla. Kieli myötäilee yleensä lasten ja nuorten kielenkäyttöä. Kirjojen ainekset on saatu jokapäiväisestä ympäristöstämme, erilaisista tapahtumista, matkailukohteista, ratsastustalleilta tai uutistapahtumista. Luontoasiat ovat esillä usein.

Share

5 comments for “Ahkera kirjailija

 1. Hyvä, hyvä!

  Nyt löytyi Varonen. Värtsilä vähitellen kirjakylä.

  Muistan opiskeluajoilta, miten sujuvaa, valmista, kirjallisesti kyvykästä tekstiä Jouko jo silloin tuotti ja vaivihkaa, salaa muilta minulle näytti.

 2. hikka,

  eiköhän tästä vielä joku matinea synny.

 3. Kiitos vain kehuista ”hikkaj”. Minulle kouluajat olivat vaikeita
  koska siihen aikaan ei ollut välituntivalvontaa ja kiusaaminen
  rehoitti. Mutta siitäpä lienee lähtenyt kiinnostus kirjoittamiseen
  ja lukemiseen.

 4. Jouko V

  Ne kehut tiesi paikkansa. 🙂

  Eivät luokkakaverit tainneet hyväksyä monilahjakkuuttasi – siitähän monesti kiusaaminen käynnistyy.
  Varmaan ammatissasi osasit ’hyödyntää’ kokemuksiasi ja suunnata empatian oikeisiin tilanteisiin.

  Hyvää jatkoa Sinulle. Luo lisää!

 5. Saiskohan myös ”Kallen” esittelyn!? toivoo Ierikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *