Terävä kynäkin

Teuvo Tikka omisti pianon lisäksi kirjoituskoneen. Kuva EJ

Kuka muistaa Teuvo Tikan? Hyvä, melkein kaikki aikuiset värtsiläläiset. Tikka oli opettaja, kanttori, kuoronjohtaja, säveltäjä, musiikkimies viimeisen jälkeen.

Hänellä oli myös terävä kynä, jolla hän usein pakotti kulttuuria ymmärtämättömät kunnanpamput puolustuskannalle. Tikka kirjoitti noin 300 pakinaa Koti-Karjalaan. Niistä koottiin satakunta 1992 ilmestyneeseen kirjaan ”Tikan teemat”. Elämäntaipaleestaan hän kertoo Iliaksen vuonna 2000 kustantamassa kirjassa ”Laulun ja liidun vuodet”.

Elämäkertateoksen sivuista on huomattava määrä omistettu Värtsilälle. Ruskealan Särkisyrjässä syntynyt poika tuli evakkomatkalta Tervavaaraan kouluun ja propsipinolle. Rippikoulua hän kävi Uudenkylän maamiesseuran talossa, silloisessa ”kirkossa”. Hän oli rengin hommissa Selkäkylän Piiroisissa ja harjoittelijana Yhteishyvän Värtsilän myymälässä. Kaupasta hän sai potkut, irtisanomisaika kesti 15 minuuttia. Kun hän erehtyi ostamaan polkupyörän naapurikaupan Irtolalta ja vielä jupisi pihantasoitustöissä, kaupanhoitaja Leikas sanoi: ”Perkeleen kommunisti, lähde heti lopputilille.”

Kansakoulun opettaja hänestä lopulta tuli, vuonna 1957 Patsolan koululle. Seurakunta tarvitsi kanttoria, minkä vuoksi Leino Hassinen kehotti Tikkaa hakeutumaan Värtsilään. Täältä hän lähti vuonna 1974 Kiteelle.

”Värtsilästä muodostui lapsuuspitäjän Ruskealan rinnalla toinen kotiseutu”, Tikka kirjoittaa. Täällä hän myös saavutti kenties suurimmat taiteelliset voittonsa kuoronjohtajana. ”Värtsilän kirkkokuoro – aikansa legenda”, lukee eräässä kirjan otsikoista.

Tikka toi kuoron harjoitteluun uusia tapoja, joita oli oppinut Klemetti-opistossa. Laulajat innostuivat: ”Monesti olin ihmetyksen vallassa, kun pimeiltä teiltä rapakoiden tai kinosten takaa laulajat tulivat täsmällisesti harjoituksiin.” Ja harjoituksissa kaikui laulun ohella nauru.

Valiokuorohan siitä kehittyi kriitikkojenkin mielestä. Helsinkiin asti esiintymään vei sen tie. Tikka itse pitää kuoronjohtajauransa kohokohtana, kun Bachin kantaatti esitettiin yhteistyössä Joensuun orkesterin kanssa vuonna 1969.

Kirjoittaja ei säästele ylistyssanoja Värtsilän kirkkokuorosta kertoessaan. Kunnianhimoisia tavoitteita hänellä oli Kiteelläkin esimerkiksi mieskuoron kanssa, mutta eipä enää onnistunut samalla tavalla. Opit eivät saaneet riittävästi vastakaikua, siellä haluttiin jatkaa enemmänkin entiseen tapaan.

Kirjoittaminen sai vauhtia, kun Tikka voitti vuonna 1970 Yleisradion musiikkiaiheisen kirjoituskilvan. Jonkin verran hän sävelsi omia runojaan.

Elämäkertakirjassa on seuraava muistelus: ”Otin kerran Värtsilässä mummun kyytiin. – Voi hyvänen aika, kun opettaja joutuu minun takia mutkan ajamaan.

– Ei tämä mitään, kun muutenkin tulee niin paljon turhaa ajoa, vastasin sen enemmin ajattelematta.”

Share

4 comments for “Terävä kynäkin

  1. Varmasti mainio mies tämä opettaja Teuvo Tikka. Luin aina hänen pakinoitaan Koti-Karjalasta naurunhyrske suupielissä, ja aina niissä pakinoissa oli koskettava ja ihmisläheinen sanoma. Olen lukenut myös Tikan kirjan Laulun ja liidun vuodet. Lukemisen arvoinen oli sekin. Teosta voi lainata kirjastosta. Lieneekö enää teosta Iliakselta saatavana?

  2. Luulen, että hyvinkin on. Huomenissa ajattelin kertoa, miksi.

  3. Luin Värtsistä Teuvo Tikkaa muistelevan kirjoikuksen, ja mukavat muistot tulivat mieleeni Teuvosta. Laulun ja liidun vuodet kirjassaan hän kertoo opettajaksi tulonsa Patsolan kouluun,olin tuolloin aloittamasa kuudetta luokkaa ja muistan erittäin hyvin hänen mainitseman joulukuvaelman.Samana syksynä esitti Joensuun kaupunginteatteri Seitsemää veljestä, Teuvo Tikka vei meidät kuvaelmassa olevat katsomaan Joensuuhun kyseistä esitystä,se oli Patsolan veljeksille kokemus jonka muistaa lopunikäänsä.
    Saunakohtauksessa Tuomas ja Juhani painivat ja minä olin Juhani ,
    muistan vielä tappioon johtaneen repliikin, venta hol`housuni puttoo. Terveisiä vaan Tuomakselle eli Tanskasen Kaleville.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *