Peruslukemistoa

T. I. Kasanen: Värtsilä, muistelmia kylän ja kunnan vaiheista vuoteen 1945, Värtsilä-Seura 1981.

Värtsiläpäivillä kuulin, ettei vuonna 1968 Helsinkiin perustettu Värtsilä-Seura toimi enää. Se on vahinko, sillä pääkaupunkiseudulla lienee paljon entisiä värtsiläläisiä ja heidän jälkikasvuaan.

Seuran aikaansaama 180-sivuinen historia- ja muistelmateos on peruslukemistoa, josta on hyvä lähteä tutustumaan paikkakunnan menneisyyteen. Siinä on tietoja aina 1500-luvulta viime sotien päättymiseen.

Seura alkoi kohta perustamisensa jälkeen kerätä ja tallentaa muistoja siitä Värtsilästä, joka jäi sotien jälkeen rajan taakse. Entiset asukkaat lähettivät kirjallisia muistelmia ja valokuvia, mutta vaikeuksia oli löytää henkilöä, joka olisi järjestänyt ja koonnut ne julkaisuksi. Viimein silloinen puheenjohtaja, hallitusneuvos Toivo I. Kasanen otti kirjan toimittamisen asiakseen.

Ensimmäiset 50 sivua käsittelevät varsinaista historiaa. Teksti pohjautuu pääosin aiempiin eri historioitsijoiden julkaisuihin. ”Tiedot Värtsilän kylästä ennen 1800-lukua ovat niukat. Ilmeisesti ei Värtsilästä varhaisemmilta vuosisadoilta ole ollut erikoista mainittavaa. Sehän oli vain suuren Tohmajärven pitäjän yksi kylä, jonka asukasluku oli pieni ja joka oli ilman hyviä tieyhteyksiä keskustaan”, kirjoittaa Kasanen.

Toinen osa sisältää useiden henkilöiden muistelmia, etupäässä elämää kylässä ennen talvisotaa. Seura- ja yhdistystoiminta, kouluolot, talouselämä ja liikenne ovat saaneet osansa. Monet kirjoittajista ovat ilmeisen asiantuntijoita aloillaan. Tehtaan ympärillä useat muistelukset pyörivät hyvin elävällä tavalla. Värtsilähän kehittyi tehtaan myötä vaatimattomasta kylästä mahtavaksi teollisuuskeskukseksi.  Presidenttikin osallistui teollisuuden 100-vuotisjuhlaan 1934. Teokseen on saatu tallennetuksi ainutlaatuista kuva-aineistoa Vanhasta Värtsilästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *