Värtsilä nimeksi

Kiteeläinen kansanedustaja Esa Lahtela, sd, sanoi Värtsiläpäiviä avatessaan, että Keski-Karjalaan olisi muodostettava yksi kunta. Entisenä kiteeläisenä, nykyisenä värtsiläläisenä vastaan, että mikäpäs siinä, kunhan nimeksi tulee Värtsilä, tuplaveellä tai yksinkertaisella.

Värtsilä-nimi tunnetaan maailmalla. Onhan Kiteellä tietysti pontikkansa ja naitvissinsa, mutta ne ovat kevyttä kamaa Wärtsilän rinnalla. Perinteetkin painavat. Arppe sai jotain aikaan Puhoksessa, mutta pysyväistä elämäntyöstä jäi Wärtsilä-yhtiöön.

Keski-Karjalan mahdollisen kunnan nimenä Värtsilä ei ole esillä ensimmäistä kertaa. Kemien valtapalatseissa hymähdellään kai jälleen, ettei Luoja kiellä suuria ajattelemasta. Kehitys vie kuitenkin ilman muuta suurempiin kuntakokoihin. Tohmajärvi ei tule olemaan lopullinen olosijamme.

Täkäläinen kyläpäällikkö Raimo ”Dementia” Tiittanen kantoi Värtsiläpäivien pääjuhlassa huolta Värtsilä-nimen säilymisestä. Aivan aiheeton ei huoli ole. Vastikään rajavartiolaitos muutti Värtsilän vartioaseman Tohmajärveksi. Miksi? Kunhan tämä ei olisi vaatinut lobbausta. Näin Värtsilän identiteettiä murennetaan pala palalta.

Ei ole sanottua sekään, säilyykö Wärtsilä yrityksen nimenä globalisaation pyörteissä. Yleensähän markkinaväki keksii tilalle jotain englanninkielistä mongerrusta. Tähän emme voi täällä juuri vaikuttaa. Sitä voimme kuitenkin toivoa, että Wärtsilä-yhtiö muistaisi jollain tavoin aina synnyinsijansa.

8 comments for “Värtsilä nimeksi

 1. Olipa todella hieno dokumentti MTV3:lla: Menestyksen takana: Wärtsilä.

  Dokumentissa tuotiin hienosti ja laajalti esille myös Wärtsilä yhtiön historiaa ja alkuvaiheita, Värtsilästä.

  Uskomaton on ollut Wärtsilän yhtiön tarina, joka alkoi vuonna 1834, Värtsilästä!

  Sahasta ja sittemmin konepajayhtiöstä aina laivateollisuuden maailman johtavaksi toimijaksi!

  Wärtsilä työllistää nykyisin yli 18 tuhatta ihmistä 70 eri maassa.

  Wärtsilä nimi ei varmasti katoa mihinkään! Meille Värtsiläläisille, entisille tai nykyisille, sillä tunteella mikä Värtsilä sanasta tulee, ei ole merkitystä oli nimi kirjoitettu Värtsilä tai Wärtsilä, kytkös historian ja nykyisyyden kautta Värtsilä nimeen on sama. Jos siitä ihmiset saavat lisäpotkua ja energiaa elämäänsä, se ei ole keneltäkään pois.

  Maailmanlaajuinen Wärtsilä brändi tuo positiivisen imagon myös meidän pienelle Värtsilän kylälle! Värtsilä nimeä ei voi pyyhkiä kartalta millään! Ei edes kunta tai kaupunkiliitoksilla, joita mekin tulemme varmasti näkemään tulevaisuudessa!

  Suuresti sydäntäni lämmitti, että dokumentissa haastateltu Ole Johansson sanoi:

  ”On hyvä muistaa mistä tullaan, koska vain jos muistetaan ja tiedetään mistä tullaan niin voidaan jollain tavalla ymmärtää minne mennään!” ”Se, että voidaan sanoa että Wärtsilä on perustettu 1834, se on aika kova sana!”

  Tämä lause pitää sisällään niin suuria, että ne pätevät moneen muuhunkin elämän alueeseen. mm. synnyinjuuret ja historia, ne ovat meille jokaiselle tärkeitä.

  Kannatan uuden (tulevan)kunnan tai kaupungin nimeksi Värtsilä -nimeä. Ei sen komeampaa ja tunnetumpaa nimeä voi olla, millään kunnalla tai kaupungilla Suomessa!! Nimi tunnetaan ympäri maailman! Tänä päivänä ja tulevaisuudessa!

  Tiedustellessani mahdollisia uusintoja tai näkyvyytä ko. dokumentin osalta katsomo.fi:ssä, olin yhteydessä MTV3 yhtiöön sekä dokumentin tuottaneeseen yhtiöön Franck Mediaan. Franck Mediasta kerrottiin, että ko. dokumentti ei tule katsottavaksi katsomoon, johtuen dokumentissa paljon käytetyistä historiallisista osuuksista, ja niiden ns. ”näyttökustannukset” olisivat liian suuret.

  Toivottavasti mahdollisimman moni näki dokumentin! Toivon, että se nähtäsiin vielä joskus uusintana tv:ssä tai internetissä.

  Tunnen erittäin suurta ylpeyttä Värtsiläläisyydestäni! Vaikka itse en ole Wärtsilä yhtiön menestykseen tai olemassaoloon mitenkään olemassaolollani vaikuttanut.

  VÄRTSILÄ nimessä, siinä on jotain SUURTA! Toivottavasti edustan Värtsilä nimeä siihen liittyvällä arvolla, ylpeänä historiasta, joka liityy kaukaa historian kautta myös minuun, Värtsiläläisenä.

 2. Hyvä Eira ja Ole,

  pietään lippu korkealla.

 3. Dokumentti on tullut muutaman kerran MTV3:lta, samassa sarjassa esitellään muitakin suomalaisia yrityksiä, joilla on ollut vaikutusta maamme historiaan. Olen itse sen nähnyt ainakin kahteen kertaan.
  Olisi tietysti hienoa, jos vaikka Kotiseutuyhdistys tai pitäjäyhdistys yrittäisi hommata ko. dokumentista esim. dvd:n kirjastoon lainattavaksi ja katsottavaksi. Ehkä Värtsilän koulullekin voisi dokumentista olla hyötyä.
  Sponssaisikohan Wärtsilä Oyj moisen jutun entisille kotikonnuilleen?
  Dokumentti on tosihyvä, ja sitä kannattaa katsoa useamminkin.

 4. Harmi etten ole kyseistä ohjelmaa nähnyt:(

 5. Tuohon aikaa v. 2010 olin asioista sivussa sairasteluni vuoksi. Siksi edellä olevat kirjoitukset ja dokumentit tulivat tietooni aivan uusina. Kiitos! Niillä on ainakin mietintämyssyssä nyt tilaa.

  Nostan Esa Lahtelalle hattua ja – korkealle!

  Pottupappi

 6. Olipa hienoa saada nähdä tämä dokumentti Youtubesta. En ole ennen nähnyt enkä kuullutkaan siitä. Näitä Värtsin vanhoja juttuja pitäisi nostaa esille aika ajoin kuka vain tietää tai sattumalta löytää. KIITOS !

 7. Tämä youtube esitys onko se tullut TV:ssä jokunen vuosi sitten. Muistini hakee nyt sitä sillä tässä on tuttua juttua. Esityksessä ohitetaan tyylikkäästi laivanrakennusteollisuuden konkurrsi johon Wärtsiläyhtymän telakkateollisuus joutui 1980 luvun lopulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *