Värtsilän Teräs 25 vuotta

Karjalainen 31.05.1958

Lehtileikkeen Värtsiin lähetti Tapani Näätänen.

Toimitus pahoittelee jos artikkelin layout täällä Värtsissä näyttää vähän erikoiselta. Kuvat joudutaan digitaalisesti leikkaamaan isommasta artikkelista jotta teksti näkyisi jollain lailla.

12 comments for “Värtsilän Teräs 25 vuotta

 1. Kerrassaan mielenkiintoista. Toimintaa on ollutkin paljon Värtsilän Teräksellä. Artikkeli on vuodelta 1958 mutta jälkimmäinen kuva on kaksi vuotta vanhemmasta lehtijutusta, jossa kuvan nuoret ovat voimistelun suurjuhlassa Helsingin Stadionilla 1956. Siellä olin minäkin Patsolan koulun, mahdollisesti Värtsilän Kisan joukkueessa. En ole tiennyt tai on unohtunut, että Värtsilän Teräskin oli samoissa kisoissa. Kyseinen juttu pitäisi olla Karjalaisessa, koska tämä kuvakin on ollut lehdessä.

  Olisiko kenellä mahdollisuutta ja taitoa hyppysissä etsiä kyseinen juttu digi-arkistosta ?

  Alla linkki Värtsilän Kisan samalle matkalle. Vaatetus nyttää samalta sekä VäKi:n että VäTe:n nuorilla. Pojilla sininen pipo, jossa valkoinen reunajuova. Tytöillä valkoinen rusetti tukassa

  https://vartsi.net/2012/08/17/voimistelujuhlat-1952-helsingissa/

 2. Pelasin 80-luvulla Värtsilän Teräksen sponsoroimassa Uuden-Värtsilän joukkueessa kaukapalloa ns. puulaakisarjassa. Eli pitäjäsarjassa jossa mukana mm. Tikkalan, Akkalan, Kemien ja Saarion kylän joukkueet. Seitsemän kertaa voitettiin mestaruus ja kerran hävittiin Tikkalan joukkueelle finaalipeli. Tikkala oli kovin vastustaja niissä peleissä. Väten pelipaita taitaa olla vieläkin tallessa jossain. Samoin se kaukapallomaila.
  Pesäpalloakin pelattiin kesäisin mutta siitä en kauheasti tykännyt. Kaukalopallo oli aivan mahtavaa👍

 3. Värtsilän Teräs on ollut ns tehtaan urheiluseura. Ennen vanhaan oli yleistä että tehtaan varjossa oli urheiluseura , esim. Valkeakosken Haka. Rahoitus toimi niinkauan kuin tehtaalla meni hyvin. Sota sotki suunnitelmat ja perinteet. Uusi alku ei sitten ollut niin kestävä ja hyvä.

 4. Kun pelasin pesäpalloa JoMan edeltäjän Karjalan Mailan junnuissa oli kutsumanimeni Väte.
  Nimi tuli tietenkin siitä että olin muuttanut Värtsilästä.Pesapallopiireissä Värtsilän Teräs oli tuttu.
  Ei se mennyt joukkuetovereille jakeluun että VäTe toimii Uusi-Värtsilässä joka on eri asia kuin Värtsilä.

  Tehdasseuroja on tosiaan Suomen urheilun historiassa lukuisia.Tapsan mainitseman Hakan lisäksi mieleen tulee ainakin:
  -Myllykosken Pallo
  -Upon Pallo
  -Rosenlewin Urheilijat RU-38
  -Vihtavuoren Pamaus
  -Nesteen Soutajat

  Kerrotaan että Valkeakoskella Hakan peleissä tuomari katsoi ensin VIP katsomoon onko tehtaan patruuna Juuso Waldeen jo katsomossa.Peli alkoi vasta kun patruuna oli paikalla.

 5. Onkohan tämä seura Värtsilän Teräs, kuollut ja kuopattu kokonaan. Olin jäsenenä ko seurassa.

 6. Tutkin hiukan Teräksen historiaa.Aktiivinen toiminta loppui 70-luvulle tultaessa.
  Nukkuva seura kuitenkin omisti maa-alueen Peijonniemen urheilukenttän,tontti 1,2 ha.
  Jotkut ”liikemiehet”herättivät seuran henkiin 2000-luvulla että se voi myydä tontin 200 eurolla näille herroille.
  Tonttihan on rajalle menevän tien varressa ja monilla oli rikastumisen toivo rajakaupalla tuolloin.

 7. Yhteenaikaan siihen tontille piti tulla Ville Haapsalon myymälä tmv. Epäilen sen tontin kuuluvan nyt Tohmajärven kunnalle. Kuntahan on ostanut pois kaikki tontit Sinisen tien varrelta ajatuksena Venäjän kauppa. Suattaa joku aika mennä että ajatus toteutuu. Kaiken huippu oli sen liittymän rakentaminen Niiralaan . Sillä hinnalla olisi Uudenkylän koulua korjailtu ja paljon.

 8. Peijonniemen koulun kenttä on käsittääkseni yksityisessä omistuksessa nykyisin, ei siis kunnan. Omistajankin luulen tietäväni mutta en sitä nyt tähän uskalla kirjoitella.

 9. Tonttikauppaa puitiin muistaakseni vuoden 2013 syksyllä. Ensin etsittiin uinuvan yhdistyksen papereita 40 vuoden takaa, ja koottiin sitten kokousta kaupan päättämiseksi. Kunnanvaltuustossa asiaa käsiteltiin niin ikään ennen joulua – tarkoituksena käyttää tonttiin etuosto-oikeutta. Loppupelissä oikeutta ei kaiketi käytetty ja kauppa taisi toteutua.

 10. Noita tehdasurheilujoukkueitahan on suomenmaa pullollaan, muistan meilläpäin Vuohijärvellä olleen 50-60 luvulla Vaneritehtaalla olleen kaksikin nimiseuraa ensin oli Vuohijärven Isku jossa isäukkonikin vaikutti, sittemmin nimi muutettiin Kalson Kalske joka oli tehtaan miesten perustama.Sittemmin senkin seuran nimi muuttui kun yhdistettiin kaikki Valkealan urheiluseurat sammaan seuraan nimeltä Valkealan Kajo.Muistan muitakin nimiä seuroilla olleen nimittäin naapurikylällä oli sellainen vähän hassu nimi nimittäin Selänpään Jäykät ja Lopella joka ei kuulu Valkealaan oli Lopen Uupuneet ja Vetelissäkin oli hassu Vetelin Löysät. En ole varma oliko nuo kaksi viimeistä urheiluseuroja vai vitsinä heitetty, mutta Selänpään Jäykät oli tuonne 70luvulle asti ennen Valkealaan liittymistä. Vielä sekin tuli ajankohtaiseksi kun Valkeala liitettiin Kouvolaan en muista liittymäaikaa kun ollaan Tampereella oltu jo v,1987 asti.

 11. Lopen Uupuneet on ollut olemassa jo vuodesta 1819 saakka. Myös Lopen Uupuneet Ratsastajat ry… Paljonpuhuvia seuroja ja yhteenliittymiä ovat niin ikään Nurmon Alapään Venyttelijät. Samalta seudulta on Nurmon Jymy, joka fuusioitui jo vuonna 1925 Alapään Koiton ja Ylipään Kavereiden kanssa.

  Etsin kuulemaani Hapetusaltaan Dynamoa, mutta sitä seuraa en löytänyt rekistereistä… Sen sijaan Jyväskylän Melanvilauttajat löytyi! Kiteen Pallo on saanut aikoijen kuluessa useitakin epävirallisia muunnoksia aina tapahtumien ja tilanteiden mukaan – julkaisukelvollisin niistä lienee Kiteen Pullo, joka tuli lanseeratuksia erään tulisen Itä_Länsi -kamppailun jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *