Harkkolammella avataan sauna avantouimareille

Kaikessa hiljaisuudessa Harkkolammelle on rakentunut pyörien päällä oleva sauna avantouinnin harrastajille joita myös täältä Värtsilästä löytyy. Hankkeen takana on Saariossa asuva Saana Pulkkinen. Idean Saana kertoo saaneensa omasta kylmä- ja avantouintiharrastuksestaan. Saana kävi pitkin syksyä työmatkansa varrella lähes päivittäin kylmäuinnilla Harkkolammella.

Viime vuoden loppupuolella hän sai idean saunasta ja otti yhteyttä Tohmajärven kuntaan jossa näytettiin vihreää valoa saunahankkeelle. Sauna tulee olemaan Harkkolammella alkuun vain talviaikaan. Yleiseen käyttöön se avataan lähiaikoina, tarkka päivä ei ollut vielä juttua kirjoittaessani tiedossa mutta päivämäärän selvittyä siitä ilmoitetaan myös täällä Verkkolehti Värtsissä.

Saunaan sopii kerrallaan max 6 henkilöä

Saunan on tarkoitus lämmetä avantouimareille keskiviikkoisin sekä lauantaisin. Keskiviikon saunomisaika tulee olemaan klo 18-20 ja lauantaina mahdollisesti ehkä kauemminkin. Saunan käyttö on maksullista, saunomiskerran hinnaksi Saana on kaavaillut 5 € /saunoja. Maksutavat ovat käteinen tai Mobile Pay.

Kyseessä on sekasauna ja saunojilta edellytetään uima-asun käyttöä. Saunatilaan sopii kerrallaan max. kuusi saunojaa. Saunarakennuksesta löytyy pieni pukuhuone. Koko uimarannan alue on aurattu joten auton pysäköinti saunan läheisyyteen ei tuota ongelmaa.

Harkkolampi marraskuussa

Saana toivottaa avantouinnista kiinnostuneet tervetulleeksi upealle, kirkasvetiselle ja puhtaalle Harkkolammelle. Suositeltavia varusteita pyyhkeen ja uima-asun lisäksi ovat jalkineet sekä käsineet (uimaportaat ovat metalliset).

Harkkolampi helmikuussa

Istagramissa palvelu löytyy nimellä Harkon sauna.

KUVAT: Saana Pulkkinen sekä Harkon saunan Instagram tili

5 comments for “Harkkolammella avataan sauna avantouimareille

 1. Erinomainen projekti alueen kaikkein parhaimmalla uimarannalla! Harkkolampi on jätetty lapsipuolen asemaan liian pitkäksi aikaa; hautausmaille on kyllä perustettu kaikenlaisia viimeisiä rantoja, vaan ei sille kaikkein otollisimmalle. Lieneeköhän syynä jälleen se, että Harkkolampi sijaitsee Värtsilässä…

  Harkkolammen yleiselle puolelle on kaiketi kaivattu jo pitkään paljon parannusta, niin hygieniaan kuin pukeutumiseenkin. Uimarien määrän kasvaessa on syytä kiinnittää huomio myös näihin perusasioihin. Myös lasten uima-aluetta voisi kehittää entisajan malliin… Tämä kehitystyö on kuitenkin kunnan tehtävä, ei yksityisten.

  Vielä useampien soisi pääsevän nauttimaan Harkon virkistyksestä. Meillä Harkon alueen hiljaisilla natiiveilla on omat saunamme ja poteromme, mutta on hauska kuulla elämän ääniä liepeiltä.

 2. Näyttää hyvältä!On se hienoa että seudulla asuu ihmisiä jotka omalla toimeliaisuudellaan saavat yhteistä hyvää aikaiseksi.Tohmajärven kunta kun on selkänsä Värtsilän seudulle kääntänyt.

  Kylmäuinnista on tullut erittäin suosittu laji.Eikä ihme,sen terveysvaikutukset ovat selvät.
  Olen käynyt avannossa aikalailla säännöllisesti liki 20 vuotta.Kylmähoito auttaa nivelkipuihin.
  Oulun yliopistossa on tutkittu kylmäuinnin vähentävän noradrenaliinin eritystä.Tällä on vaikutus kylmäkestävyyden lisääntymiseen,stressin-ja kivunsietokyvyn kasvuun.

  Parasta kuitenkin pulahtamisessa on se eufoorinen tunne joka valtaa kehon ja mielen kun kylmästä vedestä nousee pois.
  Avantoon meno ei ole ollenkaan niin paha kuin se ehkä saattaa asiaa kokeilemattomasta näyttää.Vesihän on noin 0 asteista.Ilma talviuinnin aikaan yleensä aina kylmempää.
  Kylmäuintigurut ovat opettanet että vedessä olisi hyvä olla noin kolmen minuutin ajan kerrallaan,silloin uinnin positiiviset vaikutukset ovat tehokkaimmat.

 3. Mie en ou ikinä uinu kylmissä vesissä, enkä ui. Miun yks kaveri ui avannossa, sairastui, lopetti siihen.
  Tsemppiä niille jotka harrastaa avantouintia!!

 4. Monien vuosien haaveilun jälkeen sain aikaiseksi toteuttaa avannon talviuintia varten tänne Sääperille. Koko syksyn totutin itseäni kylmään veteen ja hyvin onkin koukuttanut minut mukaan ”harrastukseen”.

  Ilman saunaa avantoon en vielä ole uskaltautunut, eikä avantouinti joka päivästä ole ollut.

  Esan mainitseman kolmen minuutin sijaan olen vedessä minuutin. Yleensä käyn saunomisen yhteydessä kaksi kertaa vedessä. Uskomattoman upea on kyllä fiilis aina vedestä nousun jälkeen! Kuin tuhansia sähköimpulsseja kulkisi ympäri kehoa.

  Avantouinnista ja sen terveysvaikutuksista voisikin ihan oman, erillisen jutun tänne Värtsiin kyhätä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *