Kuvia biohiilen poltosta Liperissä

Teksti ja kuvat
Alpo Rummukainen

Tapahtumassa oli tiedotusvälineiden edustajia sekä ilmassa kierteli droneja, joten tietoa tästä tapahtumasta voi löytyä paljonkin.

Sanomalehti Karjalaisen artikkeli tästä tapahtumasta on julkaistu Värtsissä 29.10.2021

Tapahtumasta tiedotettiin mm lehti-ilmoituksella.

Maanviljelijä Jari Huikurin tilalla Liperissä poltettiin suuressa maakuopassa biohiiltä. Näytösluontoisesti oli biohiiltä poltettu Liperissä aikaisemmin pari vuotta aikaisemmin Liperin leipäpäivillä metallista valmistetussa ”hiilettimessä”, mutta tällaista järeämpää maakuopassa polttoa ei tiettävästi ole tehty muualla. Tästä voi katsoa mallia, ottaa oppia virheistä ja kehitellä paremmaksi.

Huikuri oli kaivanut maahan pari metriä syvän, kartion muotoisen kuopan. Sillä oli leveys arviolta 5×7 metriä. Poltettavaksi oli varattu kymmeniä kuutiometrejä risuja ja rankoja. Puut oli keväällä rasiin kaadettu kuivumaan.

Polttamisen johtajana ja neuvojana oli Priit Tammeorg Helsingin yliopiston maatalous – metsätieteellisestä tiedekunnasta. Paikalla oli Pro Agrian, Luonnonvarakeskuksen (Luken) sekä Maaseudun sivistysliiton asiantuntijoita sekä energia-alan ja median edustajia. Kiinnostuneita kyläläisiä jne

Biohiiletys Liperissä. Tulen sytytys hyvillä klapeilla. Kuvassa vasemmalla Priit Tammeorg

Priit in mukaan tulen aloitus pitää tehdä ihan kunnon pilkkeillä, että saadaan kuumuutta seuraavien puukerrosten syttymistä varten. Tuli on sytytetty noin klo 12 .
Sitten kun hiilloksen pinta muodostui harmaaksi tuhkaksi oli polttopuiden tai risujen lisäämisen aika. Tässä vaiheessa piti risujen olla melko pieniä, että lisätty kerros olisi mahdollisimman tiivis. Nuotion lähelle olikin varattu latvukset ja ohuemmat risut ja kauemmaksi paksumpien rankojen kasat . Kuvat alla.

Tapahtuman järjestäjien huolto- ja infoteltat taustalla
Biohiiletys Liperissä. Rasissa kuivatut puut
Alpo Rummukainen heittää puita nuotioon
Lehtikuva; Kimmo Kirves, Karjalainen.
Nuotio on palanut noin kolme tuntia. Puita sahataan lyhyemmiksi

Puut pitäisi saada tulessa lähemmäs toisiaan. Tässä tuli on jo niin kuuma, ettei vinoon menneitä puita pääse kunnolloa kohentamaan. Puita sahataan tässä lyhemmiksi heittämisen helpottamiseksi

”Rukkasvaihe.” Tuli palaa omalla nopeudellaan. Välillä on vain odotettava
Kuumuuden lisääntyessä tarvitaan traktoria avuksi
Traktori painelee risukasaa tiiviimmäksi. Tässä vaiheessa sivullista alkaa jo hirvittää..
Järjestäjien huolto- ja infopiste. Etuvasemmalla pieni metallinen ”biohiiletin” joka tässä toimii hellana ja kahvinkeittimenä sekä tekee samalla hiiliä. Oikealla mm maanäytteitä hiilen kanssa tai ilman. Kerrankin sai kysellä asiantuntijoilta vaikka mitä ilman aikavarausta.

Päivän mittaan asiantuntijat tekivät havaintojaan. Varsinkin meillä ”sivusta seuraajilla” oli mielipiteitä ja parannusehdotuksia. Monet olivat sitä mieltä, että koneilla tämä täytyy voida tehdä. Erityisesti kiinnosti järviruoko, rantarisukot yms. Ideoita sai kertoa ja ehkä niitä kirjattiin ylös.

Kun läksin pois niin kuoppa oli vielä paljon vajaa. Epäiltiin, että sammutus menee jonnekkin 20-22 tienoille. Priit Tammeorg kertoili, että kun tällainen suuri työ tehdään niin ei sitä kannata jättää kesken. Eli kannattaa laittaa poltettavaa niin kauan kuin se savuttomasti palaa eikä ota happea sivuilta päin.
Sammutuksesta Tammeorg kertoi, että jos biohiili käytetään maan parannukseen, niin silloin hiillos kannattaa ”ladata”ravinteilla jo sammutusvaiheessa, eli lisätä sammutusveteen noin 30 % virtsaa tai lietelantaa, mutta jos hiiltä käytetään esim valumavesien puhdistukseen niin silloin sammutetaan pelkällä vedellä

Myöhemmin kuulin, että sammutus oli tehty iltakahdeksan maissa.

Alpo Rummukainen

7 comments for “Kuvia biohiilen poltosta Liperissä

 1. Maailma saastuu! Kohta ei saa enää saunaa lämmittää puilla, eikä takassa polttaa puita.
  Bensiini 98 maksoi sunnuntaina 1.90,3 litra. Kallista on menovesi. Jossain muualla on maksanut yli 2 euroa litra, mm Ilomantsissa.
  Rikkailla on varaa, köyhät pannaan kyykkyyn.

 2. Nämä Liperin biohiilen valmistus tapahtumat sekä monet muut tapahtumat kuuluivat yhteiseen hankkeeseen nimellä ”Kohti vähähiilisiä kyliä” Karkeasti ottaen kaksi vuotinen toiminta-aika. (1.11.2015 – 30.6.2018 ) joka sitten jatkui vielä vuodella

  Lainaus hankkeen loppuraportista:

  ”Kohti vähähiilisiä kyliä -hankkeen tavoitteena oli saada aikaan vähähiilisyyttä ja resurssiviisautta edistäviä kyläyhteisöjä maaseudulle. Hankkeessa oli uutta kokeilukulttuuria ja se kannusti kyläyhteisöjä löytämään paikallisia vähähiilisiä ratkaisuja. Tavoitteena oli nostaa vähähiilisyys ja konkreettiset ympäristöteot kyläyhteisöjen ja maaseutualueiden vahvuudeksi ja vetovoimatekijäksi. Keskeistä oli uusien, ilmastoystävällisten toimintamallien kokeileminen ja niiden vaikutusten arvioiminen. Hankkeen toteuttivat Pohjois-Karjalassa Maaseudun Sivistysliitto ja Suomen ympäristö keskus SYKE”.

  Hankkeen loppuraportista voi nähdä mitä esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on tehty.
  Jossain päin Suomea oli purettu talkoilla hylättyjä rakennuksia, otettu kierrätykseen kaikki kelvollinen ja poltettu purkutähteistä biohiiltä. Hirsistä tehdään uusi rakennus.

  Tohmajärvellä ja Värtsilässä on pidetty kierrätysmarkkinoita sekä aurinkoenergia tilaisuuksia ym

 3. Poimin yllämainitusta raportista joitakin mielenkiintoisia oivalluksia, mitä jotkut kyläyhteisöt olivat keksineet ja toteuttaneet.

  – Jakokoskella tuulivoimala. Lienee Suomen ainut kyläyhdistyksen omistama
  – Kontioniemen kimppakyydit
  – Herajärvellä jätekimppa
  – Kohopenkki – kasvimaa
  – Nivan kylä vesikasvien niitto
  – Rikkaveen kyläyhdistys teki olkipaalitalon

 4. Bensiini maksoi 2,008 € litra eilen.
  Kallista on menovesi!!
  Eipä kannata autolla ajella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *