Olympiaurheilua ja ”aasinsiltoja”

Tokion 2020 olympiakisat

Viikko on vierähtänyt ja maailman huippu-urheilu ohjelmaa on ollut tarjolla mielin määrin.
Yritän tässsä välttää kaikenlaisen kommentoinnin, koska niitä on tullut tiedotusvälineistä. Näin vanhana ukkona tulee vertailtua nykyisiä saavutuksia joihinkin itselle mieleenjääneisiin kilpailuihin ja tuloksiin. Muistelen tässä yhtä niistä.

Naisten seiväsyhppy 455 cm

Naisten seiväshypyn korkeus 455. Wilma Murto pääsi ensimmäisenä suomalaisnaisena seiväshypyn olympiafinaaliin. Tämä numerosarja 455 pyöri niin kauan televisiolähetyksessä, että se alkoi melkein soida omassa pääkopassakin. Muistelin mitä tuttua tässä on? Ja olihan sitä. Sehän oli Eeles Landströmin tulos Rooman olympiakisoista vuodelta 1960, jolla hän toi silloin Suomeen ainoan mitalin, pronssisen.

Tosin silloin oli aivan eri aika ja eri välineet. Elettiin bambu- ja terässeipäiden aikaa.

Tästä alkoi Pentti Nikulan ja lasikuituseipäiden aikakausi

Wikipedia:
Eeles Landström

Komean uran tehnyt Eeles Landström voitti ensimmäisen Euroopan mestaruutensa jo koulupoikana. Tuon ajan arvokisoissa seiväshyppy oli kestävyyslaji: ottelut saattoivat kestää täyden työpäivän yöpimeään saakka.

Eeles Landström muistelee EM-saavutuksiaan Pekka Tiilikaisen ohjelmassa. Ensimmäinen Euroopan mestaruus tuli Bernissä 1954. Suomalaiset kutsuivat tapahtumaa ”sydänyön kilpailuksi”, sillä kello 13 alkanut mittelö päättyi vasta kello 21.30 sähkövalaistuksessa.

Tukholmassa 1958 EM-voitto tuli kilpailussa, jossa kolme miestä hyppäsi saman tuloksen eli 450 cm. Sääntöjen mukaan ykkössija kuului sille, joka voittokorkeuden ensimmäisenä ylitti.

Ensimmäisen Euroopan ennätyksensä 447 cm Landström hyppäsi Kouvolassa 1955. EE-tulos parani vielä kolmella sentillä maaottelussa Saksaa vastaan samana vuonna 1955. Landströmin ylittäessä 450 cm:n haamurajan ”stadionin noidankattila kiehui”, uutisfilmi hehkutti tapahtumaa runollisesti. Seuraavana vuonna Landström lisäsi Euroopan ennätykseen vielä sentin.


Suomen mestaruus oli Landströmin nimissä kahdeksasti, ja Suomen ennätystä hän paransi 13 kertaa. Yleisurheilun maaotteluissa seiväsmestari oli Suomen vakaimpia valtteja. Suomi-Ranska-maaottelussa 1958 hän teki jälleen uuden SE:n ja samalla uransa huipputuloksen ylittämällä toisena eurooppalaisena 457 cm:n korkeuden.

Melbournen olympialaisissa 1956 Landström sijoittui seitsemänneksi. Rooman tiukassa kisassa neljä vuotta myöhemmin hän kruunasi hienon uransa olympiapronssilla.

Kesällä 1961 Eeles vielä voitti mm. Pohjoismaiden mestaruuden tuloksella 450. Samana vuonna hän tuotti Yhdysvaltain suhteidensa avulla Suomeen ensimmäiset lasikuituseipäät hyppäämättä niillä enää itse. Mestarihyppääjän loistava ura päättyi yhdessä uskollisen työkalun, terässeipään, kanssa vuoteen 1961. Alkoi uusi lasikuituseipään aikakausi, mutta se on kokonaan toinen juttu.

Saavutukset:
Olympiakisat: Pronssimitali (1960).
Euroopan mestaruuskilpailut: Kaksi kultamitalia (1954 ja 1958).
Euroopan ennätykset: Kolmesti 1955-1956.
Pohjoismaiden mestaruuskilpailut: Kultamitali 1961.
Suomen mestaruudet: Kahdeksan kertaa peräkkäin 1953-1960.
Suomen ennätykset: 13 ulkoratojen SE:tä 1954-1958 ja 6 sisäratojen SE:tä 1952-1959.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *